Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkininko skaičiavimai – nuo a iki ž kaip investuoti į biokurą

Vis daugiau ne tik ūkininkų, bet ir niekada neūkininkavusių žmonių šiuo metu investuoja į alternatyvią energiją bei ateityje planuoja pelningai parduoti biokurą. 37 metų vilnietis Petras Tiknevičius pasakoja, kiek kainuoja nusipirkti žemę, pasodinti želdinius ir kokia galima tokių investicijų grąža.
P.Tiknevičius
P.Tiknevičius / 15min.lt nuotr.
Temos: 1 Ūkininkas

Kad pasiūla turi atitikti paklausą šiuo metu sostinėje gyvenantis P.Tiknevičius išmoko dar studijuodamas Kauno technikos universitete, kur įgijo kokybės vadybos magistro laipsnį. Čia, matyt, išmoko ir kitą gero verslininko taisyklę – reikalingumas vartotojui ir inovatyvus mąstymas – verslo sėkmės garantas. Taigi, pasidomėjęs ko šiuo metu reikia šalies rinkai, vyras nusprendė tapti ūkininku bei investuoti į biokurą. „Viskas gana elementaru – nusipirkau žemę, pasiskaičiavau ir pateikiau paraišką ES paramai gauti“, - pasakoja vilnietis, kuris kreipėsi paramos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ trečiąją veiklos sritį – „Trumpos rotacijos plantacinių želdinių įveisimas“.

Įsigijo žemę Varėnos rajone

Parama1

„Prieš kelerius metus nusipirkau 21 ha žemės Varėnos rajone. Tai yra du sklypai, kurių bendra vertė apie 61.000 litų – sklypų kainos buvo skirtingos, bet vidutiniškai 1 ha kainavo 3.875 litų. Tokios kainos buvo iki krizes, dabar, matyt, būtų dar pigiau, - apie žemės pirkimą ūkininkavimo pradžiai pasakoja vilnietis. – Tada svarbu nuspręsti ką auginti: svarsčiau apie šilauoges, tačiau kadangi neturiu ūkininkavimo patirties – nusprendžiau, kad pirmoji mano veikla bus gluosniai – tąkart pagalvojau, kad ir pigiau, ir mažiau priežiūros“. Taip ūkininkas užsodino 7 ha savo žemės gluosnių želdiniais (likusioje žemės valdoje auga žieminės bulvės), kuriuos po kelerių metų planuoja parduoti Lietuvos katilinėms biokuro gamybai.

Planuoja greitą investicijų grąžą

Ar vilnietis jau įvertino savo investicijų grąžą? „Į želdinių sodinimą investavau 58.350 litų iš kurių apie 35.000 litų man finansavo ES (t.y. 60 proc. projekto tinkamų išlaidų), - pasakoja ką tik ūkininkauti pradėjęs vyras. - Dabar reikia laukti kol želdiniai užaugs – planuoju, kad pirmą derlių bus galima pjauti po 3-4 metų. Nuo 1 ha planuoju uždirbti apie 3.000 litų (už 7 ha atitinkamai apie 21.000 litų) - taigi po dvejų derlių mano investicija jau atsipirks. Viso pasodinti želdiniai augs apie 30 metų – taigi pelnas garantuotas. Žinoma, tikslias kainas dar sunku prognozuoti, nes rinka auganti, kainos nėra nusistovėjusios, tačiau pati sritis vienareikšmiškai labai perspektyvi“.
 
Teikti paraišką pagal KPP priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ trečiąją veiklos sritį, pagal kurią remiamas trumpos rotacijos plantacinių želdinių įveisimas, pasak ūkininko, labai elementaru „Teikti paraišką tikrai nėra sudėtinga, rekomenduoju paramos teikiamomis galimybėmis pasinaudoti ir kitiems ūkininkams. Paraišką- – Manau, ūkininkavime, kaip ir versle, svarbu mąstyti novatoriškai, ieškoti neužpildytų nišų ir tinkamu laiku investuoti. Šiuo metu tokios investicijos pavyzdys yra biokuras“, - svarsto P.Tiknevičius.

Finansuojama – iki 70 proc. projekto išlaidų

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) informuoja, kad vis dar galima teikti paraiškas pagal šios KPP priemonės trečiąją veiklos sritį – t.y. kreiptis paramos dėl trumpos rotacijos plantacinių želdinių įveisimo.

Pagal šią veiklos sritį, paramos gali kreiptis fiziniai ir juridiniai asmenys, turintys nuosavų žemės ūkio naudmenų (ŽŪN). Taip pat, nuo praeitų metų, ŽŪN gali būti ir nuomojamos iš privačių asmenų, valdomos panaudos ar kitais pagrindais. Tiesa, ŽŪN nuoma ar panauda privalo būti ne trumpesnė kaip 10 metų nuo sutarties pasirašymo dienos.

Parama

Ūkininkaujantiems mažiau palankiose ūkininkauti vietovėse ir jauniesiems ūkininkams ES paramos lėšomis kompensuojama iki 60 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Tuo tarpu jauniesiems ūkininkams, ūkininkaujantiems mažiau palankiose ūkininkauti vietovėse – net iki 70 proc. tinkamų išlaidų. Kitiems ūkininkams finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Likusią išlaidų dalį ūkininkas dengia savo ar skolintomis lėšomis.

Paraiškas paramai trumpos rotacijos plantacinių želdinių įveisimui gauti dar galima teikti NMA teritoriniuose skyriuose pagal numatomą projekto įgyvendinimo vietą iki š.m. gruodžio 31 d.

Daugiau informacijos apie priemonę, paraiškų administravimo bei mokėjimo prašymų teikimo tvarką galite rasti: www.paramakaimui.lt, www.nma.lt, www.zum.lt, teirautis tel. 1841, (8~5) 2526999, el. paštu: info@nma.lt.

P.Tiknevičiaus investicijos ir galima grąža (pagal KPP priemonės “Žemės ūkio valdų modernizavimas” III veiklos sritį):

Specialiai ūkininkavimui vyras nusipirko 21 ha žemės, kurios vertė 61.000 litų.

Trumpos rotacijos želdiniais jis užsodino 7 ha, trečdalį savo turimų ŽŪN. . Investavo 58.350 litų, iš kurių apie 35.000 litų vilniečiui finansavo ES (t.y. 60 proc. projekto tinkamų išlaidų).

Neturintiems nuosavų ŽŪN, bet norintiems teikti paraišką pagal šios priemonės trečiąją veiklos sritį  ir investuoti į biokurą vilnietis pataria ŽŪN nuomotis – kaina 150-200 litų per metus už 1 ha (nuomos ar panaudos sutartis turi būti ne trumpesniam kaip 10 metų laikotarpiui).

Želdiniai augs 3-4 metus. Tada nuo 1 ha vyras uždirbs apie 3.000 litų - už 7 ha atitinkamai apie 21.000 litų. Po dvejų derlių investicija jau atsipirks. Viso pasodinti želdiniai auga apie 30 metų.

Ūkininkas išanalizavo Lietuvos ir pasaulio rinką bei teigia esantis ramus -  investicija labai perspektyvi ir grąža garantuota.
 

 

15min.lt nuotr./KPF logotipas naujas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius