-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkio ministras Rimantas Žylius: atsiradus galimybei bankrutuoti gyventojams, bankai būsto paskolų nebefinansuos 100 proc.

Seimas ketvirtadienį pritarė Fizinių asmenų bankroto įstatymo pateikimui. Tiesa, iki jo priėmimo dar toli – projektą svarstyti iš esmės Seimas imsis tik rudens sesijoje.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Ketvirtadienį už įstatymo projektą po pateikimo balsavo 42 Seimo nariai, prieš buvo tik du, susilaikyti nusprendė trys parlamentarai.

Pristatydamas įstatymo projektą Seimui ūkio ministras Rimantas Žylius teigė, jog pagrindinis šio įstatymo tikslas ne tas, kad paskolų prisiėmę žmonės galės bankrutuoti.

„Mes iš šio įstatymo tikimės, kad bankai skolins atsargiau“, – sakė R.Žylius.

Jis patikslino, kad atsargesnis skolinimas pasireikš tuo, jog pasiskolinti visos sumos būstui pirkti nebebus galimybių. Beveik pusę sumos žmogui, įsigaliojus teisei bankrutuoti ne tik įmonėms, bet ir privatiems asmenims, teks sutaupyti pačiam.

„Numatome, kad bankai nefinansuos, nebeduos paskolų 100 proc. būstui įsigyti. Bankai finansuos 50–60 proc. sumos. Labai svarbi šio įstatymo funkcija yra bankus sustabdyti nuo perdėto skolinimo. Bankai iki šiol, o ypač prieš krizę, finansuodavo per daug, o kai vertė nukrisdavo, pasirodydavo, kad žmogus turi atiduoti ne tik tą būstą, kurį įsigijo už paskolą, bet ir keletą kitų anksčiau turėtų“, – iš Seimo tribūnos dėstė R.Žylius.

Ministras atmeta, kad atsiradus galimybei bankrutuoti fiziniams asmenims, bankai ims dar labiau branginti paskolas. Anot R.Žyliaus, per pastaruosius metus bankų maržos ir be Fizinių asmenų bankroto įstatymo didėjo nuo 0,8 proc. iki maždaug 2,5–3 proc.

Be to, pasak R.Žyliaus, realiai fizinių asmenų bankrotai netaps masiniu reiškiniu. Atvirkščiai, anot ministro, atsiradus šiam įstatymui, bankai bus labiau linkę anuliuoti gyventojų skolas ir susitarti, baimindamiesi ilgos ir sudėtingos bankroto procedūros.

Inicijuoti bankroto procesą siūloma leisti tik pačiam gyventojui.Ūkio ministras Seimui nepateikė skaičių, kiek žmonių Lietuvoje norėtų pasinaudoti Fizinių asmenų bankroto įstatymu. Pasak ministro, būta tik tokių atvejų, kai norėdami bankrutuoti lietuviai perkeldavo savo ekonominę veiklą ir patys išvažiuodavo į šalis, kur toks bankrotas įteisintas.

Gyventojui bankroto bylą siūloma kelti, kai jis nebegali įvykdyti skolinių įsipareigojimų, kurių mokėjimo terminai suėję ir kurių suma viršija 25 minimaliąsias mėnesines algas – apie 20 tūkst. litų.

Ketindamas pateikti pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo, gyventojas ne mažiau kaip prieš mėnesį iki šio pareiškimo pateikimo dienos privalėtų apie tai pranešti raštu visiems kreditoriams ir tik tuomet galėtų pateikti pareiškimą teismui.

Inicijuoti bankroto procesą siūloma leisti tik pačiam gyventojui, bet vieną kartą paskelbus jį bankrutavusiu, antrą kartą bankroto jis galės siekti ne anksčiau kaip po 10 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius