Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už maišelį pirkiniams teks pakratyti centų

Iki šiol daugumoje ne maisto prekių parduotuvių plastikiniai maišeliai pirkiniams susidėti buvo dalijami nemokamai. Tad dabar išgirdęs pardavėjos klausimą „Ar jums reikia mokamo maišelio?“ ne vienas pirkėjas nemaloniai nustemba.
Maišelius apmokestinę prekybininkai teigia, prisidėsią prie gamtos saugojimo, nes žmonės taupydami naudos anksčiau pirktus maišelius.
Maišelius apmokestinę prekybininkai teigia, prisidėsią prie gamtos saugojimo, nes žmonės taupydami naudos anksčiau pirktus maišelius. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Jau trejus metus „Kikoje“ perku šuniui skanėstus. Ir visai neseniai pastebėjau, kad parduotuvėse jau reikia mokėti už maišelius, kurie anksčiau buvo dalijami už dyką. Nemanau, kad reikėtų mokėti už reklaminį maišelį su įmonės logotipu“, – rašo „15min“ skaitytoja Jurgita.

Kaip sakė IĮ „Terra Animalis“, kuriai priklauso parduotuvių tinklas „Kika“, mažmeninės prekybos vadovė Eglė Kundrotienė, šiuo metu įmonė neturi galimybės plastikinių maišelių dalinti nemokamai. „Kiekviena įmonė skaičiuoja savo išlaidas“, – sakė pašnekovė. Pasak jos, tai ne tik leidžia įmonei šiek tiek sutaupyti, bet ir prisideda prie gamtos tausojimo. „Kai maišeliai gaunami nemokamai, pirkėjai nelabai galvoja, kaip juos sunaikinti, ar kur padėti“, – kalbėjo E.Kundrotienė. Mažmeninės prekybos vadovė pastebėjo, kad apmokestinus maišelius 10, 15 ar 20 ct priklausomai nuo dydžio, žmonės dažniau naudojasi jau turimais, anksčiau pirktais maišeliais. E.Kundrotienės teigimu, „Kikoje“ maišeliai pardavinėjami už tokią pat kainą, kokia yra maišelio savikaina. „Šiuo atveju nesiekiame pelno, nėra tokio tikslo“, – aiškino E.Kundrotienė.

Nemanau, kad reikėtų mokėti už reklaminį maišelį su įmonės logotipu. „15min“ rašė Jurgita.

Maišelius apmokestino ir UAB „Voira“, valdanti parduotuvių tinklą „Žaislų planeta“. Bendrovės mažmenos vadovė Asta Rudzenskaitė „15min“ tikino, kad maišelis yra prekė, todėl jis turi būti mokamas.

„Ne visiems pirkėjams tas maišelis būtinas. Kam būtinas – nusiperka“, – sakė A.Rudzenskaitė. Pasak jos, „Žaislų planetos“ maišelių kaina taip pat priklauso nuo jų dydžio. Mažas maišelis kainuoja 15, vidutinis 30, o didelis – 60 ct. „Kokia yra savikaina, už tiek ir parduodame“, – kalbėjo A.Rudzenskaitė. Tačiau pamatę maišelių kainas pirkėjai jų neretai atsisako.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vitas Jonas Ūsas „15min“ priminė, kad apmokestintų maišelių kainos turėtų būti matomos pirkėjams. „Jei maišelis mokamas, jo kaina turi būti nurodoma kaip ir kiekvienos prekės. To reikalauja prekių ženklinimas“, – sakė V.J.Ūsas.

Žalieji – už suyrančius maišelius

„Jiems kainuoja, tai ir pardavinėja. Gal geriau būtų jei pardavinėtų greitai suyrančius maišelius“, – sakė Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininkas Rimantas Braziulis. Jis taip pat pastebėjo, kad tvirtesnius plastikinius maišelius galima panaudoti ne kartą. Tačiau žmonės tai neretai pamiršta. „Greičiau suyrantys maišeliai būtų geriausias atvejis“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius