Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už pirmąjį Australijos banknotą sumokėta 310 tūkst. JAV dolerių

Vienintelis išlikęs Australijos pirmojo oficialaus banknoto pavyzdys pranoko lūkesčius ir aukcione buvo nupirktas už 334 tūkst. Australijos dolerių (310 tūkst. JAV dolerių), ketvirtadienį pranešė pareigūnai.
Doleriai
Doleriai / R.Vilimo/BFL nuotr.

Dėl to 10 šilingų banknoto – vieno iš 100 banknotų, kuriuos 1817 metais savo atsidarymo dieną išleido Naujojo Pietų Velso bankas (dabar – „Westpac“), – varžėsi pirkėjai iš viso pasaulio, – sakė Jimas Noble‘as iš pardavimą organizavusios „Noble Numismatics“.

„Tai rekordas kolonijiniam banknotui, – sakė jis. – Jis liks Australijoje, (bet) nė nenumanau, ką tas džentelmenas, kuris jį nupirko, planuoja daryti, jis yra aukšto rango vadovas vienoje didelėje organizacijoje“.

Dėl to 10 šilingų banknoto – vieno iš 100 banknotų, kuriuos 1817 metais savo atsidarymo dieną išleido Naujojo Pietų Velso bankas (dabar – „Westpac“), – varžėsi pirkėjai iš viso pasaulio, – sakė Jimas Noble‘as iš pardavimą organizavusios „Noble Numismatics“.

„Būtų nuostabu matyti jį eksponuojamą viešai, tai (būtų) puikus dalykas“, – pridūrė J. Noble‘as.

Aukcione sumokėta suma lengvai pranoko prognozuotą 250 tūkst. Australijos dolerių sumą, o J.Noble‘as tokį susidomėjimą aiškino unikalia istorine banknoto verte.

„Jis vienintelis toks, net „Westpac“ tokio neturi“, – sakė jis.

Pasak J.Noble‘o, minimas banknotas 2005 metais buvo atrastas vienoje privačioje kolekcijoje Škotijoje. Manoma, kad jį ten nuvežė Škotijoje gimęs anuometinis Naujojo Pietų Velso gubernatorius Lachlanas Macquarie ar vienas jo darbuotojų.

Vėliau banknotą nupirko privatus kolekcininkas, kuris jį pardavė trečiadienio aukcione.

L.Macquarie į Sidnėjų atvyko 1809 metų pabaigoje. Jis rado krizės ištiktą koloniją be stabilios pinigų sistemos.

Kaip naujajam gubernatoriui jam buvo suteikti platūs įgaliojimai pertvarkyti koloniją, bet, nepaisant to, jo pirmasis prašymas Londonui įsteigti banką buvo atmestas.

1812 metais, kad sumažintų valiutos trūkumą, jis iš Indijos importavo 10 tūkst. svarų Ispanijos monetomis , o 1813 metais iš jų pagamino ir išleido „skylėtuosius dolerius“, kurių vienas pernai aukcione buvo parduotas už rekordinę pasaulyje 495 tūkst. Australijos dolerių sumą.

Tačiau to vis tiek nepakako ir 1816 metais L.Macquarie atgaivino savo planą dėl banko steigimo. Šį kartą jis gavo Londono pritarimą ir 1817 metų balandžio 8 dieną darbą pradėjo Naujojo Pietų Velso bankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius