-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vaisiai ir kelionės Rusijoje dėl sankcijų Turkijai gali brangti ketvirtadaliu

Maskvos sankcijų Ankarai paskelbimas esminio poveikio Rusijos ekonomikai neturės, tačiau kelionių, kai kurių vaisių ir daržovių kainos gali išaugti ketvirtadaliu, prognozuoja Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB).
Vaisiai
Vaisiai / Fotolia nuotr.

Anot ERPB ekspertų, į sankcijų sąrašą įtrauktų prekių kainos gali išaugti 25 proc., o tai bendrą infliaciją 2016 metais padidintų 0,2 procentinio punkto. Turizmo paslaugų įkainiai gali padidėti taip pat 25 proc., infliaciją padidindami dar 0,5 procentinio punkto.

Jei Maskvos ir Ankaros konfliktas išsirutuliuotų iki tokio lygio, jog bus nutrauktas rusiškų energijos išteklių tiekimas Turkijai, kris Rusijos eksportas ir mažės jos bendrasis vidaus produktas.

Pasak ERPB pranešimo, nors sankcijos Turkijai trumpalaikėje perspektyvoje gali būti net ekonomiškai naudingos Rusijai, kuri bus priversta iš dalies pati gamintis importuoti uždraustų turkiškų prekių analogus ir labiau išnaudoti savo kurortų galimybes, vėliau šio pozityvaus efekto neliks. Tikėta, jog jis išnyks dėl gyventojų perkamosios galios kritimo, pabrangus maisto produktams bei kelionėms.

Jei Maskvos ir Ankaros konfliktas išsirutuliuotų iki tokio lygio, jog bus nutrauktas rusiškų energijos išteklių tiekimas Turkijai, kris Rusijos eksportas ir mažės jos bendrasis vidaus produktas. Tačiau tokį įvykių scenarijų ERPB ekspertai laiko mažai tikėtinu, kaip ir dvišalių projektų dėl oro uostų ir stadionų statybos 2018 metų pasaulio futbolo čempionatui Rusijoje nutraukimą.

„Rusija ribojimo priemones pasirinko labai apgalvotai“, – pažymi ERPB.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius