Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdantieji kol kas nedrįso panaikinti PVM lengvatos šildymui – galvos dar dvi savaites

Penktadienį popiet Vyriausybėje vyko politinės tarybos posėdis. Svarbiausias klausimas – kitų metų biudžetas, vienas opiausių klausimų – ketinimas atsisakyti PVM lengvatos šildymui. Sprendimas dėl to kol kas nėra priimtas. Penktadienį taip pat diskutuota apie minimalios algos kėlimą nuo kitų metų vidurio ir biudžetininkų algų kėlimą.
Šildymas
Šildymas / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Mes tikriausiai neisime tuo keliu, kuriuo nuėjo Italija, Ispanija. Koks finansinis pyragas bus, mes tokį ir padalinsim, – apie kitų metų biudžeto dalybas kalbėjo premjeras Algirdas Butkevičius. – Dalį atiduosim minimaliai mėnesinei algai padidinti, bet jokiu būdu nebus plokštumos, kai MMA susilygintų su aukštąjį mokslą baigusių specialistų, dirbančių biudžetiniame sektoriuje, atlyginimais. Tai yra nepaprastai pavojinga.“

Politinėje taryboje buvo kalbėta ir apie biudžetininkų alyginimo didinimą. A.Butkevičius sakė, kad bus siekiama kelti jų algas, tiesa, dar nėra aišku, kiek jos galėtų kilti.

Pyragas – mažesnis už apetitą

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sakė, kad šiuo metu yra ginčijamasi dėl maždaug milijardo litų.

„2015 metais šimtu litų minimali alga privalo kilti ir nutarimas dėl biudžetininkų algų reikalaus apie 400 mln. Lt. Tai ginčijamės dėl beveik vieno milijardo litų“, – sakė L.Graužinienė. Paklausta, iš kur gaus tą milijardą litų, ji pabrėžė, kad tai – nebe jos rūpestis.

„Paimti turi Vyriausybė. Tam ir yra Vyriausybė, tam yra ministrai, jie turi kiekvienas savo srityje atlikti tokį darbą, kad žmogus galėtų jaustis oriai, turėdamas galimybę nueiti ir nusipirkti maisto“, – sakė L.Graužinienė.

Sprendimas dėl PVM lengvatos – netrukus

Jeigu būtų atsisakyta PVM lengvatos šildymui, šildymo kainos gyventojams augtų, tačiau kainų augimą kompensuotų šilumos kainų mažėjimas dėl „Gazprom“ pritaikytos gamtinių dujų kainos nuolaidos.

Pasak premjero, šildymui atpigus apie 10–12 procentų, o dėl PVM lengvatos panaikinimo jam tiek pat tiek pat pabrangus, vartotojai nepajustų jokio efekto.

Tačiau sprendimo valdantieji kol kas dar nepriėmė. Premjeras kalbėjo, kad, augant atlyginimams ir pensijoms, reikia gauti informaciją iš savivaldybių apie žmonėms išmokamas kompensacijas už šildymą.

Gavę informaciją, valdantieji žada apsispręsti, ar palikti galioti lengvatinį PVM tarifą. Sprendimas, premjero teigimu, turėtų būti priimtas per dvi savaites.

„Dar mes gilinsimės. Reikalinga dar išsami informacija apie tai, kad tikrai panaikinus lengvatą, šilumos kaina nepadidės“, – penktadienį po politinės tarybos posėdžio sakė A.Butkevičius.

Loreta Graužinienė: PVM lengvata – socialiai neteisinga

Seimo pirmininkė L.Graužinienė penktadienį žurnalistams sakė, kad ji teigiamai vertina PVM lengvatos šildymui panaikinimą. Pasak jos, tokia lengvata nėra socialiai teisinga – paramą turėtų gauti tik tie žmonės, kurie negali susimokėti šildymo sąskaitų.

„Šilumos PVM – mes tiesiogiai finansuojam šilumos tiekėją, patį verslininką. Yra ir pliusų, ir minusų. Mums svarbu, kad būtų užtikrintos socialinės garantijos tiems žmonėms, kurie tikrai pagal pajamas negali sumokėti. Bet tikrai yra grupė žmonių, kurie gali susimokėti. Ši lengvata nėra socialiai teisinga. Dar vyksta diskusijos“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius