Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdantieji prabilo apie naują cukraus mokestį

Penktadienį vykusiame susitikime su TS-LKD frakcijos atstovais Seime, paskirtasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pareiškė, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja papildomai apmokestinti daug cukraus turinčius produktus, todėl jis nemato kliūčių tokiam mokesčiui atsirasti Lietuvoje.
Cukrus
Cukrus / 123rf.com nuotr.

Cukraus mokesčiui nemato kliūčių

„Aš manau, kad labai realu. Ir tai nėra taip sudėtinga padaryti, kiek žinau kitų šalių patirtį“, – paklaustas ar realu, jog, atėjus į valdžią naujai valdančiai koalicijai, papildomas daug cukraus turinčių produktų apmokestinimas atsirastų ir Lietuvoje.

A.Veryga patikslino, kad tokiu atveju būtų apmokestinta ne konkrečios prekės, o procentinė cukraus koncentracija produkte.

„Yra produktų, kur, be cukraus, nieko nėra. Jų niekas nedraudžia, bet mokesčiai juos padaro finansiškai nepatrauklius“, – sakė A.Veryga ir pažymėjo, jog tokiu atveju pabrangtų gazuoti gėrimai, daug cukraus turintys šokolado gaminiai ir kiti saldumynai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Tai sveikatai žalingos grupės, kaip kitaip suvaldyti tokį vartojimo reiškinį. Dėl to PSO ir rekomenduoja naudoti fiskalines priemones“, – aiškino A.Veryga, tačiau atsisakė įvardinti, koks galėtų būtų tokio mokesčio dydis.

Beje, buvusi valdžia taip pat svarstė apmokestinti gėrimus, kuriuose yra didelė cukraus koncentracija.

Vaistus ir vakcinas pirksime su kaimynais?

Kalbėdamasis su konservatoriais, A.Veryga taip pat išskyrė būtinybę mažinti vaistų kainas. Anot paskirtojo sveikatos apsaugos ministro, tai galima pasiekti perkant generinius vaistus ir kooperuojantis su kitomis šalimis jų įsigijime.

„Mano supratimu, jeigu atsiranda generiniai vaistai, reikia nustoti pasakoti pasakas ir duoti žmonėms rinktis tarp dėžučių spalvų. Tai ir priemokų, ir kainų klausimas. Šalys, kurios turi mažas kainas, paprastai kompensuoja pigiausią generinį vaistą ir jį kompensuoja pilnai. O jeigu žmogus nori prisipirkti kas jam patinka, prekės ženklas ar dėžutė, jo valia, bet valstybė neturėtų imtis kompensuoti medikamentų“, – apie vieną iš planuojamų būdų mažinti vaistų kainas kalbėjo A.Veryga.

Į Seimą išrinktas psichiatras paminėjo ir kooperacijos su kitomis šalimis svarbą, įsigyjant reikalingas prekes.

„Nežinau, kiek dėl generinių (kooperuotis su kitomis šalimis), gal labiau dėl įrangos, priemonių pirkimo, dėl inovatyvių vaistų pirkimo, kur galima išsiderėti. Išnaudoti derybines galimybes, kurias valstybė, panašu, kad nelabai naudojo. Ir tą būtų galima daryti beveik su visomis vaistų grupėmis, vakcinomis, su bet kuo, kas perkama“, – įsitikinęs A.Veryga.

Kalbėdamasis su konservatoriais, A.Veryga taip pat piktinosi žemomis licencijų, išduodamų azartinių lošimų organizatoriams, kainomis. Anot jo, azartiniai lošimai Lietuvoje apmokestinami juokingai, net ir lyginant su kaimynine Latvija.

„Mes čia beveik už dyką dalijame“, – sakė A.Veryga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius