Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdemaras Katkus: infliacija yra mažiausia per dešimtmetį, tačiau pirkėjams naudos – mažai

Nors statistikų skaičiuojama vidutinė metinė infliacija Lietuvoje yra mažiausia per pastarąjį dešimtmetį, retas vartotojas jaučia kainų smukimą, o analitikai svarsto, kad prie infliacijos mažėjimo labiausiai prisidėjo komerciniai bankai, užsukę kreditavimo čiaupus, tačiau pabrėžia, kad statistika atspindi tik dalį realybės.
infliacija
infliacija

Nepriklausomo ekonomisto Valdemaro Katkaus nuomone, sumažėjusią infliaciją lėmė tos pačios priežastys kaip ir euro zonoje – bankai, kaip ir anksčiau, vangiai išduoda naujas paskolas, penktadienį rašo „Lietuvos žinios“

Pasa jo, prie infliacijos rodiklio mažėjimo prisideda ir smunkančios žaliavų kainos: nafta ir dujos pinga.

„Tai pagrindiniai veiksniai. Tačiau infliacijos rodiklis neatspindi visos realybės – jis skaičiuojamas nuo labai didelio kiekio prekių ir paslaugų krepšelio (daugiau nei 1 tūkst.). Taigi tas rodiklis niekada neatitiks tikrųjų vartotojų krepšelių kainų, pavyzdžiui, pensininko ar jaunos mamos. Jų prekių krepšeliai visada bus mažesni. Retas žmogus renkasi visas tas statistikų skaičiavimui naudojamas prekės ir paslauga“, – aiškino V. Katkus.

Jis pabrėžė, kad skaičiai pasako dar ne viską. Ekonomistas nurodė, jog laukiant euro daliai vartotojų individualūs prekių ir paslaugų krepšeliai kaip tik pabrango.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius