-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Valstybės garantijų schema dėl eksporto kredito draudimo nesulaukia verslo dėmesio

Valstybės garantijų dėl eksporto kreditų draudimo teikimo schema, kuri turėtų veikti tik iki metų pabaigos, gali likti tik įrašas formaliai atliktų darbų sąraše, kuris nedavė realios naudos verslui, ketvirtadienį rašo „Verslo žinios“.
Pinigai
Pinigai / Algirdo Kubaičio/BFL nuotr.

Be draudimo likusiems eksportuotojams pagelbėti turėjusi sistema po daugiau nei pusmetį trukusių valstybės institucijų ir kredito draudikų derybų pradėjo veikti tik šį birželį, kai bendrovė „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“), pasirašiusi sutartį su draudiku „Atradius“, suteikė pirmą valstybės garantiją dėl eksporto kredito draudimo bendrovei „Agaras“.

Tačiau nuo pirmosios garantijos suteikimo iki šiol schema buvo suviliojusi tik vieną įmonę – tekstilės bendrovę „Linas“, dar viena įmonė svarsto, ar jai priimtinos sąlygos.

Neišsipildė ir birželį „Invegos“ vadovų lūkesčiai pasirašyti bendradarbiavimo sutartis su kitomis draudimo bendrovėmis – „Euler Hermes“ ir „Coface“, kurios Lietuvos įmonėms siūlo prekinio kredito draudimo paslaugas.

„Invegos“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Audrius Zabotka sako, kad sistema neįsisuka dėl įvairių priežasčių, kita vertus, jis pats pažymi, kad ir pati pradžia nebuvo lengva – sunkiai sekėsi derėtis su draudimo įmonėmis.

A.Zabotkos teigimu, „Euler Hermes“ dabar turi organizacinių rūpesčių ir jie turbūt dabar nelabai suinteresuoti suteikti naujų garantijų, o potencialių klientų ratas nėra didelis.

„Ažiotažas pradžioje, kai “Euler Hermes„ mažino Lietuvos reitingus ir įmonės prarado limitus, buvo didelis, klausimas jautrus, jis garsiai nuskambėjo, o dabar tos sistemos poreikis nėra toks didelis“, – sakė A.Zabotka.

Bendrovės „Kreditų draudimo brokeris“ generalinis direktorius Audrius Rosinas svarsto, kad viena iš esminių problemų, kodėl priemonė nėra populiari, – mažas žinomumas.

Anot bendrovės „Linas“ direktoriaus Martyno Jasinsko, išbandyti sistemą bendrovė nusprendė tuomet, kai vienas įmonės užsakovas panoro įsigyti daugiau prekių nei įprasta, o draudimo bendrovė nesuteikė didesnio limito šiam pirkėjui, tad per„Invega“ gautas papildomas 20 tūkst. eurų (69 tūkst. litų) limitas.

Jis vertina, kad šio produkto patrauklumui atsiliepia ir didelis ilgokai trunkantis popierizmas, be to, papildomas limitas suteikiamas tik 3 mėnesių laikotarpiui, nors paprastai draudimo sutartis pasirašoma metams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius