Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vartotojams pasaulio gaivalinės nelaimės per metus atsieina 520 mlrd. dolerių

Dėl katastrofiškų gaivalinių nelaimių pasaulis kasmet netenka 520 mlrd. JAV dolerių vartotojų išlaidų, rašoma Pasaulio banko ir Pasaulinės nelaimių mažinimo ir atkūrimo priemonės (PNMAP, angl. GFDRR) parengtoje ataskaitoje.
Uraganas Metju Floridoje
Uraganas Metju Floridoje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Pasaulio bankas

Be to, dėl šių nelaimių žemiau skurdo ribos kiekvienais metais atsiduria 26 mln. žmonių.

Pasaulio banko ataskaita buvo paskelbta Marakeše, kur vyksta Jungtinių Tautų Klimato kaitos konferencija (COP 22).

„Didžiuliai su klimatu susiję sukrėtimai pažangą kovoje su skurdu, kuriai pasiekti prireikė dešimtmečių, gali paversti niekais, – pareiškė Pasaulio banko grupės prezidentas Jimas Yongas Kimas. – Uraganai, potvyniai ir sausros sukelia siaubingų pasekmių humanitariniu ir ekonominiu požiūriais ir neretai sunkiausia našta tenka vargingiems gyventojų sluoksniams.“

„Didinti atsparumą nelaimėms ne tik yra prasminga ekonominiu požiūriu. Tai yra absoliučiai būtina moraline prasme“, – pažymėjo jis.

Pasaulio bankas pabrėžia, kad gaivalinių nelaimių ir nepalankių oro sąlygų poveikis ekonomikai ir gyventojų gerovei yra kur kas didesnis negu manyta anksčiau. Pavyzdžiui, naujasis poveikio vartojimui įvertis (minus 520 mlrd. JAV dolerių per metus) yra 60 proc. didesnis, palyginti su visais anksčiau skelbtais tyrimais.

Pasaulio bankas taip pat įspėja, kad šis poveikis ateinančiais dešimtmečiais dar didės, nes dėl klimato kaitos naikinanti ciklonų, potvynių ir sausrų galia taps dar didesnė.

Taigi Pasaulio banko ir PNMAP ekspertai ragina kuo greičiau suderinti ir įgyvendinti deramas priemones, kurios leistų apsaugoti pažeidžiamiausias gyventojų grupes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius