-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vasarą išauga gamtos stichijų grėsmė, perspėja „Lietuvos draudimas“

Sinoptikų duomenimis, Lietuvoje per metus įvyksta vidutiniškai trys gamtos stichinės nelaimės – audros, potvyniai, liūtys ar sausros. Vasarą ir jai artėjant šie stichiniai gamtos reiškiniai būna dažnesni nei kitais metų laikais.
Svarstyklės
Svarstyklės / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

 „Lietuvos draudimo“ duomenys rodo, kad jų padaromi nuostoliai gyventojams ir įmonėms kiekvienais metais didėja. Jei prieš ketverius metus vidutinė gamtos stichijų padaroma žala buvo 1,1 tūkst. litų, tai pernai ji – beveik trečdaliu didesnė ir siekė 2.5 tūkst. litų. Šiemet sinoptikai taip pat nežada ramios vasaros, teigiama pranešime spaudai.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos atstovai sako, kad ateityje audrų, potvynių, sausrų ir kitų gamtos nelaimių tik daugės. „Klimato atšilimas daro savo – per paskutiniuosius metus vykstanti globalinė klimato kaita ir didėjanti vidutinė metinė oro temperatūra yra pagrindinis faktorius, lemiantis dažnesnes gamtos stichijas Lietuvoje“, – sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologijos skyriaus vyresnysis meteorologas Donatas Valiukas.

„Lietuvos draudimas“ per paskutinius porą metų gyventojams ir įmonėms atlygino 6,3 mln. litų stichijų pridarytų žalų. Pasak bendrovės Kompleksinių žalų direktoriaus Gyčio Matiuko, dažniausiai nukenčia gyvenamieji namai, jų stogai. Potvyniai nuniokoja gyvenamąsias patalpas, baldus ir buitinę techniką. Stichijos neaplenkia ir įmonių – dažniausiai nukenčia įrenginiai ir prekių atsargos.

„Panašu, kad Lietuvoje vis dar mokomasi iš savo klaidų – įmonės ir gyventojai turtą pradeda draustis aktyviau tik po stichijų. Tačiau mes patariame savo turto saugumu pasirūpinti iš anksto. Štai ir dabar, sinoptikai trečiadienį prognozuoja audrą Lietuvoje. Mes patarime nepalikti atidarytų langų, pasirūpinti, kad balkonuose ar kiemuose nebūtų daiktų, kurie vėjo pakelti galėtų sugadinti kitą nuosavybę“, – sako G. Matiukas. Anot jo, kitose pasaulio valstybėse draudimosi nuo gamtos stichijų tradicijos yra visai kitokios. Gyventojai ir įmonės saugo savo turtą. Vien Jungtinėse Amerikos valstijose per 2008 metus draudikai atlygino daugiau negu 25 mlrd. dolerių gamtos stichijų padarytų žalų.

Per pirmuosius tris šių metų mėnesius „Lietuvos draudimas“ savo klientams jau yra atlyginęs apie 20 tūkst. žalų, už beveik 65 milijonus litų.

Didžiausios „Lietuvos draudimo“ atlygintos žalos dėl gamtos stichijos:
2002 m. sausio mėn. audra – 1.164.000 Lt
2005 m. uraganas Ervinas sausio mėn. – 3.848.484 Lt
2005 m. rugpjūčio liūtys ir potvynis – 1.620.432 Lt
2007 m. Hano audra sausio mėn. – 2.804.267 Lt
2008 m. vasarą siautusi audra – 1.003.390 Lt
2008 m. gruodžio 17 d. plikledžio nuostoliai – 1.320.373 Lt
2009 m. sausio mėn. sniego sukelti nuostoliai – apie 4.000.000 Lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius