Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesuela dėl neramumų atidėjo didžiausio nominalo banknoto išėmimą iš apyvartos

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduronusprendė didžiausio nominalo – 100 bolivarų – banknoto išėmimą iš apyvartos atidėti iki sausio 2 dienos, praneša BBC.
Venesuelos bolivarų banknotai
Venesuelos bolivarų banknotai / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Venesuela

Valstybės vadovas paaiškino, kad šis sprendimas priimtas dėl šalyje kilusio ekonominio chaoso. Paskutinius įvykius šalyje jis pavadino „tarptautinio sabotažo“ rezultatu.

Iš pradžių buvo planuota, kad visi banknotai tokio pat nominalo monetomis bus pakeisti per 72 valandas. Banknotus, kaip atsiskaitymo priemonę, nustota priimti gruodžio 15 dieną. Pakeisti pinigus buvo galima tik centriniame banke. Prie jo skyrių nusidriekė didžiulės eilės, nes daugiau kaip trečdalis gyventojų turi tik grynuosius pinigus, taigi, jiems nespėjus banknotų iškeisti į monetas, uždirbti pinigai neteks visos savo vertės.

Dėl pinigų trūkumo užsidarė tūkstančiai parduotuvių, žmonės kelias dienas negalėjo įsigyti maisto. Galiausiai šalies rytuose prasidėjo masiniai neramumai ir plėšimai ir policijai teko panaudoti jėgą.

Prezidento N. Maduro nuomone, 100 bolivarų nominalo banknotų pakeitimas monetomis turėtų padėti kovoti su kontrabanda ir chronišku maisto produktų bei būtiniausių prekių deficitu.

Dėl didžiulės infliacijos 100 bolivarų vertė šiuo metu sudaro maždaug 2 JAV centus. Šio nominalo banknotai sudarė daugiau kaip 75 proc. visos Venesuelos pinigų apyvartos.

Tuo tarpu vyriausybė taip pat planuoja išleisti į apyvartą didesnio nominalo – nuo 500 iki 20 tūkst. bolivarų – banknotus. Buvo planuota, kad šie banknotai apyvartoje pasirodys gruodžio 15 dieną, tačiau jie nebuvo laiku išleisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius