-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Verslininkai apgavo bent šimtą mamų

99 moterys, norinčios grįžti į darbą iš motinystės atostogų ar ketinančios tai padaryti šiek tiek vėliau, atsidūrė apverktinoje situacijoje. Jų darbo vietos egzistuoja, tačiau ten grįžti jos negali. Mat anksčiau jas įdarbinusi įmonė buvo restruktūrizuota, parduota ir ruošiasi bankrutuoti.
I.Janukevičienės teigimu, šiais metais VDI gavo šešis pranešimus dėl bendrovėje „Čilija“ anksčiau dirbusių žmonių galimų darbo teisių pažeidimų.
I.Janukevičienės teigimu, šiais metais VDI gavo šešis pranešimus dėl bendrovėje „Čilija“ anksčiau dirbusių žmonių galimų darbo teisių pažeidimų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į „15min“ kreipėsi vilnietė Donata (vardas pakeistas – aut. past.), bendrovėje „Čilija“ dirbusi pamainos vadybininke. „Dirbau trejus metus ir išėjau motinystės atostogų. Rugpjūčio 20 dieną mano vaikui suėjo dveji metukai ir aš pareiškiau norą grįžti į darbą. Tada ir prasidėjo kriminalai“, – pasakojo Donata.

Moteris sakė sužinojusi, kad jai būnant motinystės atostogose, „Čilijoje“ vyko reorganizacija ir ji, nors nedavė jokio sutikimo, nebuvo niekaip įspėta, pateko į bendrovę „Veiza“ („Čilija“ iš pradžių buvo tapusi „Čili Bistro“, o vėliau ši bendrovė pavadinta „Veiza“ – aut. past.). Donatos tvirtinimu, „Veizos“ atstovai liepė jai rašyti pareiškimą ir savo noru išeiti iš darbo, o jei nesutinkanti, esą žadėjo vis tiek atleisti, nes įmonė jokios veiklos nebevykdo.

„Mano darbo vieta buvo Gedimino prospekte esančioje kavinėje. Todėl man sunku suprasti – mano darbo vieta vis dar yra, kur ir buvo, o aš atsidūriau kažkokioje bankrutuojančioje įmonėje“, – guodėsi moteris.

Mano darbo vieta vis dar yra, kur ir buvo, o aš atsidūriau kažkokioje bankrutuojančioje įmonėje, – guodėsi Donata.

Susidomėjo Darbo inspekcija

Situacija „Veizoje“ gerai žinoma Valstybinei darbo inspekcijai (VDI), kuri šiuo metu atlieka minėtos bendrovės patikrinimą. Šiemet VDI gavo šešis pranešimus dėl bendrovėje „Čilija“ anksčiau dirbusių žmonių galimų darbo teisių pažeidimų. „15min“ žiniomis, šiuo metu „Veizoje“ registruota 100 darbuotojų: direktorius ir 99 moterys, anksčiau dirbusios „Čilijoje“ ir atsidūrusios tokioje pat situacijoje kaip Donata.

„Darbuotojams vaiko priežiūros atostogos buvo suteiktos jiems dirbant bendrovėje „Čilija“, tačiau norėdami grįžti į darbą iš vaiko priežiūros atostogų jie sužinojo, kad įmonė pavadinta „Veiza“, nebevykdo jokios veiklos ir nesiruošia suteikti įstatymu garantuoto darbo, dirbto iki vaiko priežiūros atostogų“ – „15min“ sakė VDI Piliečių prašymų tyrimo ir analizės skyriaus vedėjo pavaduotoja Irina Janukevičienė.

Anot jos, šios garantijos darbuotojams turi būti suteikiamos neatsižvelgiant į įvairius įmonės pertvarkymus, reorganizaciją, įskaitant įmonės pavadinimo, savininkų, akcininkų pasikeitimą ir panašiai.

„Techniniai darbuotojai“

„15min“ pasikalbėti su „Veizos“ direktoriumi Dariumi Vyšniausku ir išsiaiškinti situaciją bandė ne kartą. Iš pradžių jis metė telefono ragelį vos išgirdęs, kas jam skambina. Antrą kartą buvo kiek šnekesnis: atsakė situacijos paaiškinti negalintis ir patarė kreiptis į bendrovės savininką Donatą, kurio pavardės prisiminti negalėjo: „Neatsimenu aš pavardės. Neatsimenu, ir viskas. Ačiū, viso gero.“

Registrų centro tvarkomo Juridinių asmenų registro duomenimis, vienintelis bendrovės „Veiza“ akcininkas yra 33-ejų Vilniaus gyventojas Donatas Demskis. Duomenys apie vienintelį akcininką įregistruoti šių metų rugpjūčio 24 dieną.

Pats D.Demskis „15min“ sakė, kad „Veiza“ turi skolų ir jis yra atsakingas už tai, kad įmonei „būtų iškeltas ir įvykdytas bankrotas“. D.Demskis neslėpė – kadangi įmonė nevykdo jokios veiklos, su darbuotojais, norinčiais grįžti iš vaiko priežiūros atostogų, bus nutrauktos darbo sutartys: „Arba iš mūsų pusės, arba darbuotojo pareiškimu.“

I.Janukevičienė sakė, kad jeigu „Veizai“ bus iškelta bankroto byla, visi įmonės darbuotojai bus atleisti Bankroto įstatymo nustatyta tvarka su išeitine išmoka už du mėnesius.

D.Demskis, paklaustas, kaip nutiko, kad jis tapo prasiskolinusios įmonės akcininku ir kodėl dauguma šiuo metu joje registruotų darbuotojų yra moterys, kurioms motinystės atostogas suteikė dar „Čilija“, sakė: „Aš nelabai norėčiau komentuoti šitų dalykų. Aš esu tik techninių darbų darytojas. Kaip ten viskas buvo padaryta anksčiau? Aš nelabai dalyvavau ir nei šis, nei tas bus, jei aptarinėsiu tuos dalykus.“

Istoriją nutyli

Juridinių asmenų registro duomenimis, bendrovė „Čilija“ buvo reorganizuota 2008 metais: atsirado bendrovės „Čili pica“, „Čili Kinija“, „Čili kaimas“, „Čili Holdings“. Tuo pat metu „Čilija“ buvo pervadinta į „Čili Bistro“, o šiemet tapo „Veiza“.

Kaip rodo Registrų centro duomenys, reorganizacijos metu ir dar šiek tiek po jos „Čilijai“ vadovavo dabartinis „Čili Holdings“ generalinis direktorius Dainius Kalina. Tačiau paaiškinti, kaip buvo reorganizuojama „Čilija“, kokia buvo jos finansinė situacija ir kaip pasielgta su tuo metu motinystės atostogose buvusiomis moterimis, jis atsisakė: „Nei aš, nei „Čili Holdings“ nekontroliuoja tos įmonės, todėl tikrai komentuoti negaliu.“

Su picerijų tinklu „Čili pica“ siejamos bendrovės „Amazing CILI Invest“ valdybos pirmininkas Valdas Tekorius taip pat nieko negalėjo pasakyti. „Aš tikrai neatsiskaitysiu, kaip, kodėl, ką mes ten mąstėme. Kreipkitės į „Veizą“ ir aiškinkitės, kaip ten kas yra. Mes nei įstatymų pažeidėm,e nei ką nors darome“, – aiškino V.Tekorius.

Taip ir lieka neaišku, ar „Veizos“ akcijos yra priklausiusios dar kam nors, be D.Demskio, ir tuometinės „Čilijos“ ir „Čili Bistro“ akcininkų. Nei D.Demskis, nei picerijų tinklo atstovai to neatskleidė. Šios informacijos nėra ir Juridinių asmenų registre, nes akcininkų buvo daugiau nei vienas, o tuo metu nebuvo reikalavimo atskleisti akcininkus, išskyrus atvejus, kai 100 proc. akcijų valdo vienas asmuo.

Labai gražiai sužaidė ir apgavo mamytes, – sakė I.Janukevičienė.

Kaltųjų nėra

„Už darbo įstatymų pažeidimus Administracinių teisės pažeidimų kodeksas nustato nuo 500 Lt iki 5 000 Lt baudą. Atlikus patikrinimą bei nustačius darbo įstatymų pažeidimų darbuotojų atžvilgiu bus sprendžiamas klausimas dėl sankcijų taikymo“, – sakė I.Janukevičienė. Ji pabrėžė, kad atsakomybė gali būti taikoma tik nustačius kaltę.

Paklausta, kam gali tekti atsakomybė – „Veizos“ ar tuometės „Čilijos“ vadovams, palikusiems mamas įmonėje, negalinčioje suteikti joms priklausančių garantijų, I.Janukevičienė sakė, kad D.Vyšniauskas įmonėje dirba tik nuo šių metų rugsėjo, todėl jo kaltės dėl susidariusios situacijos esą nėra.

Specialistės teigimu, ir buvusių įmonės vadovų tikriausiai nebėra galimybės patraukti administracinėn atsakomybėn, net jei ir būtų nustatyta jų kaltė. Mat Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, kad patraukti administracinėn atsakomybėn kaltą asmenį galima per 6 mėnesius nuo pažeidimo padarymo. „Labai gražiai sužaidė ir apgavo mamytes...“ – sakė I.Janukevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius