-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Verslo aplinka Serbijoje nepatenkinta Lietuva ragino ES neskubėti skirti derybų pradžios datos

Lietuva prisidėjo prie nedidelės grupės šalių, kurios pasisakė prieš tai, kad Europos Sąjunga (ES) numatytų konkrečią derybų su Serbija pradžios datą, norėdama įsitikinti, ar pažadai gerinti verslo aplinką virs realybe, trečiadienį pranešė pareigūnai.
Europa
Europa / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Ministrų susitikime Briuselyje antradienį Lietuvai atstovavęs viceministras Vytautas Leškevičius pabrėžė, kad derybų dėl narystės perspektyva yra pagrindinė reformų paskata.

Su Serbija pastaruoju metu Lietuvos santykiai buvo įtempti ir dėl diplomatinių ginčų.

„Jei skubėtume skirti derybų pradžios datą, užbėgtume už akių įvertinimui, kaip vykdomos reformos“, – pranešime spaudai sakė V.Leškevičius.

Diplomato teigimu, „visos ES interesas yra Serbiją objektyviai įvertinti pagal tikrąją reformų pažangą, o ne pažadus“.

Kai kurios ES valstybės ragino numatyti tikslią datą, taip įvertinant pažangą derybose tarp Kosovo ir jo nepriklausomybės nepripažįstančios Serbijos.

Anot URM pranešimo, Lietuvos atstovas pripažino, kad per pastaruosius mėnesius Belgrado ir Prištinos dialoge pasiekta pažangos, bet teigė, kad sunkiausių klausimų sprendimas dar laukia. Jis paminėjo verslo aplinkos, teisės viršenybės ir kovos su korupcija klausimus.

„Prieš prisiimdami naujus įsipareigojimus, turime būti tikri, kad Serbija pasiryžusi ES narystės siekius patvirtinti negrįžtamomis reformomis pagal visus narystės kriterijus, tarp jų – teisės viršenybės, kovos su korupcija ir verslo aplinkos“,- pranešime spaudai sakė V.Leškevičius.

BNS žiniomis, ES ministrų susitikime be Lietuvos prieš konkrečios datos nustatymą pasisakė Vokietija, Olandija ir Rumunija.

Lietuvos pareigūnai ne kartą yra sakę, kad jų netenkina Serbijos elgesys su investuotojais iš Lietuvos. Lietuvos atstovai yra atkreipę dėmesį, kad bendrovės „Alita“, „Arvi“ ir „Sanitex“ buvo didžiausi Lietuvos investuotojai Serbijoje, kol jų kontraktai Serbijoje buvo paskelbti negaliojančiais.

Vienas Lietuvos diplomatas antradienį sakė, kad Belgradas rodo ženklų, kad yra pasirengęs gerinti verslo klimatą, tačiau tuo dar reikia įsitikinti.

Pastaruoju metu tarp Lietuvos ir Serbijos buvo įtempti ir diplomatiniai santykiai. Lietuva šiemet pasipiktino, kad, Vilniaus teigimu, Serbija netikėtai ir laužydama tradiciją iškėlė kandidatą į Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos pirmininko postą. Jis per balsavimą nurungė Lietuvos kandidatą Dalių Čekuolį. Serbijos kandidatą tuomet viešai parėmė Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius