-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Viešųjų pirkimų tarnyba atsisuko į užsakymus viešųjų ryšių bendrovėms

Viešieji pirkimai vyko neskelbiamų arba supaprastintų derybų būdu, neretai iš vienintelio šaltinio, o užsakymai atiteko gan siauram žiniasklaidos priemonių ratui.
Žydrūnas Plytnikas
Žydrūnas Plytnikas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tokių kaltinimų žeria Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovas Žydrūnas Plytnikas, rašo „Verslo žinios“. Jo teigimu, viešinimo paslaugų pirkimų konkursus dažniausiai laimi komunikacijos bendrovės „Publicum" grupė, „VRP | Hill & Knowlton“ ir „VIP Viešosios informacijos partneriai“, tarp jų galėję būti ir kartelinių susitarimų. Tai jis neseniai įvardijo dienraščiui „15 min“, o vėliau interneto portalui „delfi.lt“.

Konkurencijos tarybos atstovė spaudai Palmira Kvietkauskienė neatskleidė, ar taryba yra pradėjusi tyrimą dėl Ž.Plytniko pareikštų įtarimų apie kartelinius susitarimus.

Tačiau įvardytieji pažeidimai, išskyrus vieną atvejį, gali taip ir likti tik viešai išsakyta informacija.

„Dėl tų konkursų mes nesikreipėme į STT ar kitur, nes daugeliu atvejų sutartys jau buvo įvykdytos – kai sutartis sudaroma, pasibaigia pirkimų procedūros ir Viešųjų pirkimų tarnybos pagal jai suteiktus įgaliojimus gali teikti tik rekomendacinio pobūdžio įpareigojimus – įpareigoti nutraukti pirkimo procedūras, kol jos dar nepasibaigusios. Į STT kreiptasi tik dėl būstų renovavimo viešinimo konkurso, kuris dar nesibaigė“, – sakė Ž.Plytniko patarėja Aušra Pocienė.

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo paminėtos viešųjų ryšių bendrovės tikina, kad paskleista informacija neatitinka teisybės, be to, gadina jų reputaciją. „VRP | Hill&Knowlton“ valdybos pirmininkas Mykolas Katkus teigė, kad Viešųjų pirkimų tarnybos informacinės sistemos duomenimis, daugiausia iš viešųjų pirkimų pernai uždirbo komunikacijų bendrovė „Prime partner“, o Ž.Plytiniko įvardytos įmonės pagal gautų užsakymų vertę užima tik 2-4 vietas.

„Mes dalyvavome 10 viešųjų pirkimų konkursų, laimėjome tik 2, tiesa, nemažos vertės. Norėčiau tikėti, kad nebuvo įsigilinta į padėtį, tačiau keista, kad švaistomasi tokiais pareiškimais“, – piktinosi M.Katkus.

Jo spėjimu, galbūt esama norų bendrovę įtraukti į „juoduosius sąrašus“, kad ji taptų nepatikima ir negalėtų dalyvauti dvejuose dideliuose viešinimo konkursuose, kuriuos greitu laiku žada skelbti valstybės institucijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius