Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vietoj kasos kvito – ranka rašyta sąskaita

Naujametinę naktį išaugsiantis PVM tarifas prekybininkus gali palikti be apyvartų, o vartotojus – be pirkinių: nespėjusiems perprogramuoti savo kasos aparatų, kad jie skaičiuotų „teisingą“ PVM, jau Naujųjų naktį teks arba išrašyti sąskaitas ranka, arba neprekiauti.
Kasos aparatas
Kasos aparatas / Photos.com nuotr.

Valdžia nusprendė didinti PVM tarifą nuo 18 proc. iki 19 proc. ir užsimojo naikinti buvusias PVM lengvatas per vieną naktį. O verslas reikalauja pereinamojo mokesčių įsigaliojimo laikotarpio. Nors kai kurie kasos aparatai jau ruošiami skaičiuoti didesnius mokesčius, vis tiek vienos naujametės nakties neužteks, kad keli šimtai licencijuotų specialistų perprogramuotų dešimtis tūkstančių kasos aparatų.

Penktadienį prekybininkai susitinka su Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovais, tikėdamiesi bent šiek tiek praskleisti 2009 metų sausio 1 dieną laukiančią nežinomybę.

Kasos aparatų programinę įrangą diegiančių kompanijų atstovai kai kuriuos jų modelius, galinčius veikti skirtingais PVM tarifo skaičiavimo rėžimais, perprogramuoja jau dabar, kiti - rašo savo klientus į eiles.

Ne visos kasos dirbs

UAB „Aspa“ technikos direktorius Mindaugas Urbanavičius LŽ sakė, kad dabar prekybininkų problemos dydis priklauso nuo turimų kasos aparatų modelių ir turimo jų kiekio. „Kai kuriuose prekybos vietose dalis kasos aparatų bus perprogramuota dar prieš Naujuosius metus, kad sausio 1 dieną galėtų pradėti dirbti, o likusieji bus sutvarkyti po Naujųjų. Kiti prekybininkai nutarė kasos aparatuose palikti ir senąją PVM tarifą ir įdiegti naują, kuris pradės veikti įvedus papildomą funkciją, o tikintis, kad PVM ateityje bus mažinamas, kasos aparate paliekama ir sena mokesčio skaičiavimo funkcija“, – aiškino pašnekovas.

M.Urbanavičiaus tikino, jog šios bendrovės darbuotojai naujametę naktį greičiausiai nedirbs, tačiau sausio 1 dieną išėjimo į darbą tikriausiai neišvengs.

Pasak pašnekovo, vieno kasos aparato perprogramavimas verslininkams gali kainuoti nuo 50 iki 150 litų.

Paklaustas, kas pirmieji suskubo kreiptis dėl kasų perprogramavimo, pašnekovas neslėpė nustebęs, jog tai buvo kompiuterių pardavėjai ir kitos stambesnės įmonės, po švenčių pradėsiančios dirbti net ne nuo 1-os, o 5-os metų dienos. „Jie davė pirmus signalus dėl PVM tarifo keitimo, o paskui prisidėjo kiti. Mes eilės nesudarinėjame. Reikia žinoti, kas pas ką keisis, nes vieną savaitę kalbama, kad kai kurios lengvatos liks, kitą savaitę – jos jau naikinamos. Kai bus priimtos įstatymo pataisos, tada sudarinėsime klientų eilę“, – vakar sakė jis.

Specialisto teigimu, paprastais kasos aparatais besinaudojantiems prekybininkams įvesti naują PVM tarifą bus nesunku, nes sąskaitas „jie muša į skyrius, todėl jau dabar vyksta papildomų skyrių programavimas“.

Pasak M.Urbanavičiaus, nuo papildomų funkcijų paprastuose kasos aparatuose įvedimo ir prasidėjo pirmieji perprogramavimo darbai. „Kitiems aparatams yra sukurta speciali programinė įranga, kuri daug ką atliks automatiškai, o mūsų žmogus tik užpildys techninius aparatų pasus“, – sako jis.

Nerimauja, bet laukia

Tuo metu Panevėžio regione kasos aparatus aptarnaujančios bendrovės „Biznio kontaktai“ finansų direktorės Meilutės Bulovienės telefonas kaista nuo klientų skambučių – visi skuba užsirašyti į eilę perprogramuoti kasos aparatus kuo skubiau.

Pasak jos, pirmieji skambučiai pasipylė jau prieš dvi savaites ir bene pirmosios suskubo skubias siuntas gabenančios kompanijos.

„Stambiesiems verslininkams PVM tarifo keitimas kasos aparatuose, kurie yra prijungti prie centrinių kompiuterių, bus mažesnė problema, nes galima sukurti specialų programinį modulį, kuris pradės veikti nuo sausio 1 dienos. Tuo tarpu smulkiesiems prekybininkams, kurių kasos aparatas yra tik vienas ir neprijungtas prie kompiuterio, iškyla papildomų rūpesčių, nes naują PVM tarifą į kasą specialistas gali įvesti tik pats nuvykęs į prekybos vietą“, – teigia M.Bulovienė. Tačiau ir ji mano, kad nemaža dalis prekybininkų šiuo metu vis dar nekviečia specialistų, nes tiesiog laukia aiškesnių ir galutinių valdžios sprendimų.

Nepriimtų įstatymų įkaitai

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Marius Busilas LŽ vakar sakė, kad prekybininkai šiuo metu yra nežinioje, nes dar nepriimti įstatymų pakeitimai ir nepaaiškinta, kaip juos reikės taikyti. „Gali paaiškėti, kai liks viena ar dvi dienos iki naujo PVM tarifo įsigaliojimo, tačiau niekas nesusimąsto, kad perprogramuoti kasos aparatus yra nepaprasta, ypač smulkiesiems verslininkams, kurie neturi centralizuotos sistemos. Todėl PVM sąskaitas faktūras gali tekti išrašinėti ranka“, – teigia M.Busilas.

Prekybininkai nelabai tikisi palankių valdžios sprendimų, nes pašnekovo žodžiais tariant, „padangėse gimę sprendimai nuo jų įgyvendinimo žemėje labai skiriasi“. „Verslas kaip visada turės prisitaikyti, reikės įdėti labai daug pastangų, lėšų ir patirti daug problemų. Šiaip įmonės savo kasos aparatus privalo tikrinti kas ketvirtį, todėl, jeigu būtų padarytas trijų mėnesių pereinamasis laikotarpis, tai būtų galima padaryti be papildomų sąnaudų. Šiuo metu perprogramuoti visus šalyje esančius kasos aparatus tiesiog fiziškai neįmanoma, lygiai taip pat kaip rašyti PVM sąskaitas faktūras ranka“, – sako asociacijos direktorius. Pasak jo, jeigu nebus priimta palankių sprendimų, bus vis tiek kažkaip verčiamasi, nes nė vienas prekybininkas nenori užsidaryti ir prarasti pirkėjų.

LŽ kalbinta UAB „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė sakė, kad daugiau rūpesčių iškils ne dėl kasų perprogramavimo, kurį atliks bendrovės IT specialistai, bet dėl prekių kainų pakeitimo.

Su tokiomis pačiomis problemos susidurs ir „Eurovaistinių“ tinklas. „Tai bus didelės apimties darbai, vykdomi skubos tvarka ir šventiniu periodu, todėl PVM tarifo pakeitimo procedūros įmonei kainuos brangiai ir smarkiai padidins nenumatytas išlaidas“, – LŽ sakė Lina Liepytė, bendrovės „Eurovaistinė“ komunikacijos vadybininkė. Pasak jos, Vilniuje ir Klaipėdoje visą parą budinčiuose tinklo vaistinėse jau nuo pusiaunakčio turės būti pakeistas PVM tarifas, o ir po švenčių žmonėms dažnai prireikia medicininės pagalbos ar vaistų.

„Skubiai dirbant, paruošiamiesiems darbams reikia bent poros savaičių laiko, o tam, kad visoje IT sistemoje atsinaujintų duomenys ir pasiektų visų „Eurovaistinių“ kasas – kelių parų“, – nuogąstauja L.Liepytė.

Tuo metu VMI ragina kasos aparatų perprogramavimą atlikti kuo skubiau. Tačiau jau žada netaikyti sankcijų tais atvejais, kai bus įsitikinta, kad kasos aparatai nebuvo pritaikyti skaičiuoti naująjį PVM tarifą ne dėl jų naudotojų kaltės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius