-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Vilniaus degtinė“ abejoja dėl investicijų į biodujomis kūrenamą elektrinę atsiperkamumo

Prancūzijos koncernui „Belvedere“ priklausanti viena didžiausių Lietuvoje stipriųjų alkoholinių gėrimų gamintoja „Vilniaus degtinė“ jai priklausančioje Obelių spirito varykloje baigia statyti ir netrukus pradės eksploatuoti naują biodujomis kūrenamą kogeneracinę elektrinę.

Tačiau dėl pasikeitusios elektros energijos supirkimo tvarkos beveik 20 mln. litų kainavusios jėgainės paleidimas „Vilniaus degtinės“ nedžiugina, antradienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

„Nebežinome, ar įmonė išloš, įgyvendinusi šį projektą. Kai prieš porą metų rengėme verslo planą, rėmėmės galiojusia tvarka, kad iš biodujų pagamintą elektros energiją fiksuotu tarifu perka skirstomųjų elektros tinklų įmonė „Lesto“. Tačiau nuo šio pavasario atsirado nauja tvarka, todėl fiksuoto tarifo mums, atrodo, nebelieka“, – dienraščiui sakė „Vilniaus degtinės“ generalinis direktorius Juozas Daunys.

Anot jo, jėgainės paleidimo diena artėja, o aiškios informacijos dėl čia pagamintos elektros supirkimo tvarkos įmonei nepavyko gauti nei Energetikos ministerijoje, nei Valstybinėje kainų ir energetikos kontrolės komisijoje (VKEKK).

„Kiek pavyko suprasti iš VKEKK išaiškinimo, fiksuotas tarifas mums nepriklauso, nes įmonė turi pasirinkti, ar ji gauna ES paramą projektui įgyvendinti, ar stato jėgainę už savas lėšas, bet paskui gauna fiksuotą supirkimo kainą. Jei pradedant projektą dėl supirkimo kainos būtų buvę kokių nors abejonių, greičiausiai jo nebūtume pradėję. Sąlygų pasikeitimas viską verčia aukštyn kojom, prognozės dėl jo atsipirkimo iš esmės keičiasi“, – tvirtino J.Daunys.

Iš biodujų jėgainių elektra būdavo superkama po 30 centų už 1 kilovatvalandę (kWh), o jeigu elektrą „Vilniaus degtinei“ teks pardavinėti rinkos kaina, įmonė gaus maždaug perpus mažiau pajamų nei planavo.

Į Obelių spirito varyklos jėgainės projektą „Vilniaus degtinė“ investavo apie 10 mln. litų iš banko skolintų lėšų, dar 10 mln. litų sudarė ES struktūrinių fondų parama.

„Vilniaus degtinės“ akcijos kotiruojamos „Nasdaq Omx“ Vilniaus biržos Papildomajame prekybos sąraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius