Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus turgininkai protestuoja prieš kasos aparatus (atnaujinta)

Į sostinės turgavietes antradienį susiruošusiems pirkėjams teko nusivilti – Kalvarijų, Sostinės bei Halės turgaviečių šviežios mėsos pardavėjai nutarė protestuoti prieš įvedamą prekybą tik su kasos aparatais ir antradienį mėsa neprekiavo.
Turguje
Turguje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tušti prekystaliai Kalvarijų turguje „papuošti“ užrašais „A.Kubiliau, nežlugdyk smulkiojo verslo“, pardavėjai atėję į darbą, tačiau nedirba.

Protestuoti Kalvarijų turgaus mėsos pardavėjai ketina iki kitos savaitės, Halės turgaus – bent iki šio ketvirtadienio.

Kitais maisto produktais prekiaujantys turgininkai antradienį dirbo kaip įprasta. Tiesa, retas jų naudojosi kasos aparatais.

„Kol kas visą savaitę planuojame nedirbti, o paskui išeiti dirbti, bet be kasos aparatų. Mes manome, kad mes nieko nepažeisime, mūsų negalės už nieką bausti, nes visi turime verslo liudijimus, Sodrai susimokėję, Sveikatos draudimą sumokėję, mums atveža produktus su dokumentais, PVM sumokėtas, o ką tas kasos aparatas duoda?“ – 15min.lt sakė Kalvarijų turgaus prekeivis Remigijus Ambrozas.

Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų atstovė Zita Sorokienė, antradienį apsilankiusi Kalvarijų turguje, teigė, kad protestu turgininkai siekia, kad Vyriausybė atšauktų sprendimą dengtose prekyvietėse maisto produktais leisti prekiauti tik su kasos aparatais.

Z.Sorokienės teigimu, protestai turguose kilo be smulkiųjų verslininkų asociacijos įsikišimo, esą žmonės protestuoti nusprendė patys.

Pasak jos, dėl kasos aparatų įdiegimo dengtose turgavietėse darbo neteks maždaug 3 tūkst. iš 5 tūkst. maistu turguose prekiaujančių žmonių. 

Suprekiauja už 700 litų per dieną

Halės turgavietę valdančios įmonės „Tugva“ direktoriaus pavaduotojas Viktoras Konovalovas 15min.lt sakė, kad Halės turgavietėje nebedirbti dėl kasos aparatų įvedimo planuoja maždaug trečdalis pardavėjų. Į jų vietą, pasak V.Konovalovo, stoja įmonės.

Šiandien jau man skambino „Pieno žvaigždės“, kita pieno perdirbimo įmonė, kurios pageidautų ateiti prekiauti. Taip pat domisi skerdienos įmonės, skerdyklos, kurie taip pat nori ateiti su savo darbuotojais“, – sakė Halės turgaus vadovo pavaduotojas.

Anot jo, kasos aparatai įvesti pernelyg skubotai ir tinkamai neparuošus kitų teisės aktų.

Problema yra ne kasos aparate, o 100 tūkst. litų riboje apmokestinamo PVM. Pas mus yra 100 tūkst., o Europoje tos ribos vidurkis yra 100 tūkst. eurų, kaimyninėje Latvijoje – 100 tūkst. latų. Tai yra didžiulis skirtumas. Jei pas mus neapmokestinama PVM suma būtų didesnė, niekas tų pajamų neslėptų ir tuos kasos aparatus būtų nusipirkę patys, be valdžios priesako“, – teigė V.Konovalovas.

Pasak jo, dabar pardavėjas per dieną vidutiniškai parduoda produktų už 700 litų, tačiau po pusmečio, norėdamas išvengti PVM mokesčio, įdarbina savo šeimos narį.

Bausti neturi kaip

Turgaus vadovas sako, kad su policija ir Valstybine mokesčių inspekcija yra susitarta 10 dienų prekeivių, dirbančių be kasos aparatų, nebausti. V.Konovalovas yra informuotas, kad jo turgaus prekeiviai ketina jėga priešintis, jei į turgų užklys inspektoriai.

Žmogaus teisė yra priešintis, ar nesipriešinti, nes įstatyminė bazė nėra paruošta. Netgi baudėjai neturi Administraciniame teisės pažeidimų kodekse straipsnio, pagal kurį galėtų juos nubausti. Bandoma bus taikyti straipsnį, kuriame kalbama apie įmones, bet ne apie fizinius asmenis. Praktiškai pasipriešinęs, baudos nemokėjęs žmogus galės kreiptis į teismą ir, neabejoju, bylą laimėti“, – įsitikinęs V.Konovalovas.

Jis tikino, kad Žemės ūkio ministerija bandė įsakymu turgaviečių savininkus priversti garantuoti kasos aparatų naudojimą, tačiau savininkai su tuo kategoriškai nesutiko. Turgaviečių savininkai Vilniuje stojo į prekybininkų pusę leisdami jiems toliau dirbti be kasos aparatų bei ketindami pranešti darbuotojams, jei turguje pasirodys inspektoriai.

Nuo sekmadienio kasos aparatus privalo naudoti visi asmenys, prekiaujantys maisto produktais uždarose patalpose – turguose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, tokie prekeiviai jau įsigijo apie 2 tūkst. kasos aparatų, prašoma kompensuoti suma – apie 1,3 mln. litų. Smulkiesiems verslininkams jau išmokėta apie 0,5 mln. litų kompensacijų.

Už prekybą maisto produktais be kasos aparatų dengtose prekyvietėse nuo šio sekmadienio bus taikomos 500–1000 litų baudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius