-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius nusiteikęs pakeisti savo išvaizdą – atsiras naujų prekybos paviljonų ir kioskų su viešaisiais tualetais, bet be alaus

Vilniaus miesto savivaldybė kartu su „Narvesen“ paviljonus valdančia bendrove „Reitan Convenience Lithuania“ per dvejus metus atnaujins 87 jos valdomus sostinės kioskus ir mažuosius prekybos paviljonus. Šiemet investicijos sieks 2,5 mln. Lt, už juos bus pastatyti 8 nauji paviljonai ir 10 kioskų, įrengti du viešieji tualetai. Tokiu būdu žadama spręsti ne tik estetines miesto problemas, bet ir tualetų trūkumą.
„Lietuvos spaudos“ kioskas
„Lietuvos spaudos“ kioskas

Dabartiniai raudonai balti spaudos kioskai, anot Vilniaus mero Artūro Zuoko, jau gerokai pasenę, tad juos buvo būtina keisti. Paskelbtą konkursą dešimčiai metų ir laimėjo minėta bendrovė, pasiryžusi vien šiemet pakeisti 18 kioskų. Pagal naująją koncepciją prekybos vietos bus dviejų dydžių – mažesni 9 kv. m kioskai ir didesni 22 kv. m prekybos paviljonai.

Specialiai sukurti Vilniui

„Senieji „Lietuvos spaudos“ kioskai, kurie kažkada išgarsėjo tabako reklama, paseno ir atgyveno moraliai. Pernai baigėsi sutartis ir Vilniaus miestas paskelbė tarptautinį konkursą, kurį laimėjo antra  pagal dydį Baltijos šalyse veikianti Skandinavijos įmonė ir pagal mūsų sąlygas jie turės pakeisti esamus kioskus, paviljonus į naujo tipo, kurie yra specialiai suprojektuoti Vilniui“, – teigė A.Zuokas.

„Lietuvos spaudos“ paviljonas
„Lietuvos spaudos“ paviljonas

Pagal sutartį bendrovė privalės išlaikyti šiuo metu ant kioskų esantį prekės ženklą „Lietuvos spauda“. A.Zuoko teigimu, buvo specialiai prašoma, kad kioskai nebūtų tokie pat, kaip Rygoje, Taline ar dar kokiame nors kitame Europos mieste. Tokiu būdu miestui bandoma suteikti dar daugiau unikalumo.

„Naujieji kioskai ir paviljonai derės su senamiesčio ir naujųjų rajonų architektūra. Dalis jų plotų bus skiriama ne tik prekybos, bet ir miesto poreikiams, pavyzdžiui, elektrinių dviračių nuomai“, – kalbėjo A.Zuokas.

Gamina Lietuvoje

Paviljonai suprojektuoti Lietuvos architektų, jie gaminami Lietuvoje, tad, anot mero, kuriamos darbo vietos Lietuvoje, nes anksčiau prekybos paviljonai būdavo atsivežami iš svetur.

„Reitan Convenience Lithuania“ generalinio direktoriaus Remo Razumo tvirtinimu, naujosiose prekybos vietose bus daug paslaugų – nuo vilniečio kortelių aptarnavimo, telekomunikacijų, mokesčių mokėjimo iki karštų užkandžių ir gėrimų. Tačiau alaus ir tabako gaminių juose neliks, kai tik Seimas priims atitinkamą sprendimą. 

A.Zuoko manymu, būtent alkoholis ir tabakas sudaro nemažą dalį šių prekybos vietų pajamų, bet savivaldybė priversta neretai išklausyti pasipiktinusių vilniečių skundus, jeigu toks kioskas yra šalia jų namų.

„Mums svarbu kiekvienos šalies išskirtinumas, nuo to priklauso ir pastatų dizainas, ir pačios vietos apipavidalinimas. Šiuo metu yra pagaminti du prekybos kioskų prototipai, bet kūrybos procesas nėra pasibaigęs, gali būti, kad kažką dar keisime, tobulinsime, kad turėtume geriausią variantą“, – kalbėjo Remas Razumas.

Senų kioskų atsikrato

Pasipildyti turėtų ir Vilniaus miesto biudžetas – skaičiuojama, kad nuomos pajamos išaugs apie keturis kartus. Šiuo metu „Lietuvos spauda“ moka po 135 tūkst. Lt per metus.

Vienas pirmųjų naujųjų kioskų Vilniuje
Vienas pirmųjų naujųjų kioskų Vilniuje

Kadangi miestas turi aiškų planą, kaip privalės atrodyti prekybos paviljonai, senųjų prekybos kioskų Vilniuje vis mažės. Jau kelerius metus taikoma tvarka, kai kioskas tiesiog nuperkamas, sumokama savininkui kompensacija – 5 tūkst. Lt.

„Tam, kad smulkusis verslininkas, galėtų rasti kitą verslo idėją, o minėtus kioskus, paviljonus iškeliame iš miesto centro ir parduodame kaip metalo laužą, nes jie nugyveno savo amžių. Išskyrus tuos, kurie pagal numatytą tvarką ir projektą gali būti rekonstruoti į paviljonus“, – aiškino A.Zuokas.

Senus kioskus, paviljonus iškeliame iš miesto centro ir parduodame kaip metalo laužą, nes jie nugyvenę savo amžių. Išskyrus tuos, kurie pagal numatytą tvarką ir projektą gali būti rekonstruoti į paviljonus, – aiškino A.Zuokas.

Tačiau meras pripažįsta, kad už gautą kompensaciją joks smulkusis verslininkas naujo prekybos kiosko įsigyti negalės. Vieno naujo kiosko kaina siekia nuo 16 iki 60 tūkst. Lt už didesnį prekybos paviljoną.

Jeigu atsiras investuotojų, norinčių atnaujinti ir prekybos paviljonus, kurie nepriklauso „Lietuvos spaudai“, jiems teks laikytis tų pačių taisyklių. Miestas yra patvirtinęs keturių tipų paviljonus: vieni senovinio-istorinio tipo, kiti – šiuolaikiškesni, skirtingų dydžių. Jie būtų statomi visame mieste pagal konkrečios miesto teritorijos reikalavimus.

Du nauji tualetai jau šiemet pradės veikti Geležinkelio g. šalia Vilniaus autobusų stoties ir T.Vrublevskio ir Tilto g. sankryžoje. Atnaujinti kioskai ir paviljonai pirmiausia atsiras Naujamiestyje ir Senamiestyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius