Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virš Turkijos ūkio kaupiasi grėsmingi ekonominės audros debesys

Graikijos skolų krizė skaudžiai smogė šios šalies rytinei kaimynei Turkijai, kurios nacionalinė valiuta lira pasiekė istorines žemumas. Turkijos ekonomika ir taip išgyvena ne pačius geriausius laikus jos pasienyje Sirijoje vykstant kovoms su „Islamo valstybės“ teroristais ir dedant pastangas formuojant koalicinę vyriausybę, rašo naujienų svetainė sofiaglobe.com.
200 Turkijos lirų banknotas
200 Turkijos lirų banknotas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Briuselio „Carnegie“ institute vizituojantis dėstytojas Sinanas Ulgenas tikina, kad sekmadienį Graikijoje vykęs referendumas, kuriame buvo atmestos griežto taupymo priemonės, padidino finansinį spaudimą Turkijai.

Turkijos finansų rinkų pažeidžiamumas dėl Graikijos skolų krizės rodo šalies ekonomikos ydas.

„Savaitgalio balsavimas Graikijoje reiškia, kad finansų rinkos neišvengs sukrėtimų“, – teigė S.Ulgenas.

Turkijos finansų rinkų pažeidžiamumas dėl Graikijos skolų krizės rodo šalies ekonomikos ydas.

Stambule įsikūrusios konsultavimo bendrovės „Global Source Partners“ analitikas Atila Yesilada sako, kad šalis susiduria su didžiuliais ekonominiais iššūkiais.

Metinis Turkijos ūkio augimas nukrito nuo 7 iki 3 proc., o dabartinis einamosios sąskaitos deficitas siekia 5 proc. ir yra vienas iš didžiausių tarp besivystančių šalių.

Viena iš daugiausiai užsienio valiutos į šalį įnešančių ūkio šakų – turizmas taip pat išgyvena ne pačius geriausius laikus.

„Taip pat turime 8 proc. siekiančią infliaciją, kuri irgi yra viena iš aukščiausių tarp besivystančių šalių“, – tikina A.Yesilada.

Viena iš daugiausiai užsienio valiutos į šalį įnešančių ūkio šakų – turizmas taip pat išgyvena ne pačius geriausius laikus.

Dėl Vakarų sankcijų poveikio Rusijos ekonomikai vis mažiau šios šalies gyventojų renkasi poilsį Turkijos kurortuose. Be to, dėl neseniai įvykusio teroristinio išpuolio Tunise, europiečiai, tikėtina, taip pat gali pradėti vengti šios Viduržemio jūros šalies.

A.Yesilada perspėja ir dėl sunkumų, su kuriais susiduriama formuojant koalicinę vyriausybę po parlamento rinkimų birželį, pasekmių Turkijos ekonomikai.

„(Išankstinių rinkimų) atveju Turkija be funkcionuojančios vyriausybės bus iki vasaros pabaigos, gal net rudens pradžios. Įtariu, kad iki to laiko JAV Federalinis rezervų bankas pakels bazinę palūkanų normą ir visos kylančių ūkių rinkos patirs vieną šoką po kito“, – savo įžvalgas dėstė finansų analitikas.

JAV Federalinio rezervų banko politika, pagal kurią pinigai buvo skolinami palūkanų normai būnant arti nulio procentų ribos buvo labai naudinga Turkijos ekonomikai, priklausomai nuo kapitalo srautų iš tarptautinių rinkų.

Esant tikėtinai situacijai, kad tokia Federalinio rezervo politika greitai bus pakoreguota, tvyrant finansiniam chaosui Graikijoje, o Siriją draskant pilietiniam karui ir Ankaroje vis dažniau kalbant apie išankstinius rinkimus, finansų apžvalgininkai perspėja, kad Turkija greitai gali susidurti su daug nuostolių atnešiančia ekonomine audra. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius