-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vitas Vasiliauskas: dėl euro tikiuosi pozityvių sprendimų

Lietuvos banko vadovas sako, kad trečiadienį Europos Komisija ir Europos centrinis bankas turėtų priimti Lietuvai palankius sprendimus dėl euro įvedimo. Pasak Vito Vasiliausko, staigmenų nereikia tikėtis, nes šalis padarė visus „namų darbus“. Centrinio banko vadovas tikino, kad prieš įvedant eurą naujos valiutos ir lito kursas nesikeis.
Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas
Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas / BFL/Butauto Barausko nuotr.

„Be jokios abejonės, rytoj mes laukiame žinių iš Briuselio ir Frankfurto ir, tiesą pasakius, aš nesitikiu kažkokių staigmenų, nes, mano įsitikinimu, Lietuva tikrai padarė namų darbus ir tikiuosi pozityvių sprendimų“, – antradienį LRT radijui sakė LB valdybos pirmininkas V.Vasiliauskas.

Pasak jo, kalbos, kad į vedant eurą gali pasikeisti lito ir euro kursas, yra tik spekuliacijos.

„Tai yra tik spekuliacijos, tikrai nėra pagrindo manyti, kad kursas gali būti kitoks nei šiuo metu esamas, tai yra – 3 litai 45 centai už vieną eurą. Tokį kursą mes turime jau 12 metų ir galiu užtikrinti, kad litas nėra nei nuvertintas, nei pervertintas, todėl kursas bus toks pat“, – aiškino V.Vasiliauskas.

Jo teigimu, šią savaitę Briuseliui patvirtinus Lietuvos atitikimą Mastrichto kriterijams, galutinis sprendimas dėl euro įvedimo turėtų būti priimtas liepą.

„Klausimas bus svarstomas finansų ir ekonomikos ministrų posėdyje kažkur birželio viduryje, tada Europos vadovų taryba ir galutinis sprendimas po konsultacijų su Europos Parlamentu priimamas jau Europos Sąjungos taryboje maždaug liepos 22-23 dieną“, – teigė banko vadovas.

Pasak V.Vasiliausko, Lietuvai reikės nukaldinti 370 mln. vienetų euro monetų, taip pat reikės 132 mln. vienetų banknotų.

Gegužės 15 dienos duomenimis, kurių pagrindu bus rengiami ECB ir EK konvergencijos pranešimai, Lietuvos valdžios sektoriaus skolos ir šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) santykis yra 39,4 proc.(maksimalus leistinas rodiklis – 60 proc.), valdžios deficitas – 2,2 proc. BVP (3 proc.), ilgalaikių palūkanų norma – 3,6 proc. (ne daugiau 5,4 proc.).

Dvejus metus nuolat mažėjęs vidutinės metinės infliacijos rodiklis Lietuvoje balandį buvo 0,6 proc. – šis rodiklis atitiks ir Mastrichto kriterijų.

Lietuva bus 19-ta ES valstybė narė, įsivedusi eurą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius