Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vitas Vasiliauskas: kainas gali išauginti gerėjantys gyventojų ateities lūkesčiai

Lietuvos Banko (LB) valdybos pirmininkas teigia, kad ekonomika atsigauna, tačiau Lietuvos pozicijos „infliacijos fronte“ nėra tvirtos. Jo įsitikinimu, kainos gali kilti dėl to, kad atsigauna vidaus vartojimas bei didėja žmonių lūkesčiai.
Vitas Vasiliauskas
Vitas Vasiliauskas / Lietuvos banko nuotr.

„Gerėjanti padėtis darbo rinkoje, didėjantis darbo užmokestis, o ypač – optimistiniai ekonominiai lūkesčiai gali prisidėti prie to, kad toks ekonomikos varikliukas, kaip vidaus vartojimas, gali tapti ekonomiškai nesaugiu kainų akceleratoriumi. Tokia galimybė egzistuoja, LB nori į tai atkreipti dėmesį visų ekonominius sprendimus priimančių institucijų“, – ketvirtadienį Seime kalbėjo LB vadovas.

V.Vasiliauskas pabrėžė, kad didžiausią įtaką kainų kilimui visgi kėlė išorės veiksniai. „Pasaulinės maisto kainos išaugo 37 proc., naftos kainos – 32 proc. Maistas ir energetika sudaro daugiau kaip 50 proc. mūsų vartotojų krepšelio. Štai ir atsakymas, kodėl mums tokie skaudūs pasikeitimai tarptautinėse rinkose“, – tvirtino jis.

LB valdybos pirmininkas teigė, kad kainas turėtų pažaboti ribojimai būsto paskoloms. Jo įsitikinimu, tai pagelbėtų, jeigu „vėl pamestumėme galvą dėl nepamatuotai gerų lūkesčių“.

„Neturime priemonių tiesiogiai valdyti kainas. Vienas iš svarbiausių veiksnių pažaboti infliacijai yra atsakinga fiskalinė politika“, – tvirtino V.Vasiliauskas.

Jo teigimu, 2011–2013 metais palūkanos aptarnaujant valstybės skolą sieks 4,8 mlrd. litų. „Išvada, manau, aiški, tolesnis finansinis konsolidavimas yra neišvengiamas. Kitaip galime atsidurti periferinėje situacijoje, kaip kai kurios kitos valstybės“, – sakė jis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius