Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokesčių inspekcija giriasi surinkusi dviem milijardais daugiau, bet finansų ministras Rimantas Šadžius nepatenkintas

Pernai Valstybinė mokesčių inspekcija surinko 2,2 mlrd. Lt mokesčių daugiau nei 2012 metais. Planas viršytas 186 mln. Lt. Tačiau finansų ministrą Rimantą Šadžių neramina prastas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir akcizų surinkimas.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Visų mokesčių surinkimas, lyginant su 2012 metais, buvo didesnis: gyventojų pajamų mokesčio (GPM) surinkta 20 proc. (309 mln. Lt.), pridėtinės vertės mokesčio (PVM) – beveik 27 proc. (1,75 mlrd. Lt.), pelno mokesčio – 10 proc. (151 mln. Lt.) daugiau, nei 2012 metais. Iš viso vien mokestinių pajamų surinkta beveik 18 proc. daugiau, nei užpernai – 2,38 mlrd. Lt.  

Iš viso gauta 186 mln. litų daugiau, nei suplanuota. Tačiau pajamos iš PVM ir akcizų nuvylė. 2 proc. nuo plano atsiliko pajamos iš akcizų, surinkta 4 proc. mažiau PVM, net 71 proc. mažiau pajamų ir prabangaus nekilnojamojo turto mokesčio.

Rūpestį kėlė vartojimo mokesčiai. Ieškojome priežasčių, raginome mokesčius administruojančias institucijas taikyti priemones, kad būtų įvykdyti PVM ir akcizų pajamų planai, tačiau šių mokesčių įplaukų srautų pernai taip ir nepavyko išlyginti, – sakė finansų ministras.

„Bendras planas įvykdytas, nors pagal atskirus mokesčius įplaukos buvo gana netolygios. Džiugina, kad įmonės uždirbo daugiau pelno, tačiau rūpestį kėlė vartojimo mokesčiai. Ieškojome priežasčių, raginome mokesčius administruojančias institucijas taikyti priemones, kad būtų įvykdyti PVM ir akcizų pajamų planai, tačiau šių mokesčių įplaukų srautų pernai taip ir nepavyko išlyginti“, – sako finansų ministras Rimantas Šadžius.

Ministras itin kritiškai vertina PVM surinkimo rezultatus, nes jo įplaukos gerokai atsiliko nuo ekonominiais rodikliais pagrįsto plano, kurį įstatymu buvo patvirtinęs Seimas.

VMI pažymi, kad Valstybės biudžeto pajamų surinkimo planas, esant tokiam pačiam kaip 2012 m. PVM permokos grąžinimo lygiui, būtų viršytas beveik 320 mln. litų, tačiau, suderinus su LR Finansų ministerija 2013 m. verslui grąžinta 133 mln. litų PVM daugiau nei 2012 m. Vien gruodžio mėnesį verslui grąžinta 149 mln. litų PVM daugiau nei 2012 m. gruodį (iš viso per gruodžio mėn. grąžinta 605 mln. litų, iš kurių apie 150 mln. litų be mokesčių mokėtojų pateiktų prašymų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius