-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos bankininkai pirštu grūmoja Didžiajai Britanijai

Iš Vokietijos centrinio banko atstovų pasigirdo signalų, kad Londonas dėl „Brexit“ greičiausiai praras turimą „finansinių vartų į Europą“ vaidmenį. Laukiama, kada finansų institucijos pradės keltis į ES, rašo BBC.
Baimė, kad po BREXIT Didžiojoje Britanijoje padaugės bedarbių, nepasiteisino.
Baimė, kad po BREXIT Didžiojoje Britanijoje padaugės bedarbių, nepasiteisino. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos centrinio banko „Bundesbank“ valdybos narys Andreasas Dombretas teigia, Didžiajai Britanijai „tektų keliauti mylias, kad gautų prieigą prie bendros rinkos“, net jeigu bankinis reguliavimas Didžiojoje Britanijoje ir Europos Sąjungoje po „Brexit“ išliktų vienodas.

Tokius komentarus A.Dombretas išsakė privačiame susitikime su Vokietijos verslininkais ir bankų atstovais Frankfurte.

Vokietijos centrinio banko atstovai retai išsako savo požiūrį į Didžiosios Britanijos išstojimą iš Europos Sąjungos. Toks banko atstovo požiūris yra gana radikalus.

„Dabartinis modelis, kai Londonas yra finansiniai vartai į Europą, tikėtina, keisis“, – teigė A.Dombretas. Jis tikino, kad nepalaiko galimos konfrontacijos ateityje tarp ES ir Didžiosios Britanijos finansų sektoriaus.

Jis argumentavo, kad didelis neapibrėžtumas dėl „Brexit“ derybų baigties sukels dideles kliūtis, kurias reikės įveikti.

„Bundesbank“ atstovui nerimą kelia tai, kad linkstama vengti tarptautiniu mastu sutartų standartų. Didžioji Britanija po „Brexit“ gali bandyti tapti „Europos Singapūru“, mažindama mokesčius ir finansinį reguliavimą, taip paskatindama bankus ir verslą investuoti šalyje.

Lenktynės į dugną

„Brexit“ puikiai atspindi pakartotinio nacionalizmo tendenciją. Tikiu, kad tai neigiamai paveiks mūsų visų gerovę, dėl to turėtume investuoti, kad tokias tendencijas apribotume“, – teigia A.Dombretas.

Jis pastebi, kad Londono Sityje kaip atsarginis variantas po „Brexit“ svarstoma „finansų centro strategija“. Tai reikštų mažus mokesčius įmonėms ir mažą bankinį reguliavimą.

„Reikėtų nepamiršti, kad griežtai prižiūrimos ir gerai kapitalu aprūpintos finansų sistemos yra sėkmingiausios ilguoju laikotarpiu. ES neįsivels į reguliacinių reikalavimų mažinimo lenktynes, kurių finišas – dugne“, – teigia A.Dombretas.

Šiuo metu Londonas tebėra ES finansinių paslaugų sostinė. Londonui tenka daugiau nei trečdalis didmeninės bankininkystės apimčių tarp verslo, vyriausybės ir pensijų fondų. Apie 80 proc. ES užsienio valiutų sandorių atliekama Didžiojoje Britanijoje.

Bet kokie reikšmingi pokyčiai, kurie apribotų laisvą prekybą tarp Didžiosios Britanijos ir ES, gali iš esmės paveikti Didžiosios Britanijos sektorių ir daugiau nei milijoną jame dirbančių žmonių.

„Aš tikėčiausi, kad Londonas išliks svarbiu finansų centru. Nepaisant to, taip pat manau, kad daug Didžiojoje Britanijoje įsikūrusių rinkos dalyvių pajudės atgal į Europą, siekiant apsidrausti dėl galimų derybų pasekmių“, – sako A.Dombretas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius