-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vokietijos biudžetas jau trečius metus nesiskundžia trūkumu

Jau trečius metus iš eilės Vokietijos biudžetas gali pasigirti perviršiu, o ne deficitu. Neseniai pateikti Federalinės statistikos tarnybos skaičiai rodo, kad per pirmąjį šių metų pusmetį šalies biudžetas sukaupė net 18,5 mlrd. eurų perteklių, apžvelgdamas Vokietijos verslo naujienas praneša LRT RADIJAS.
Vokietijos ekonomika
Vokietijos ekonomika / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Vokietija Ekonomika

Biudžeto įplaukas lėmė palanki užimtumo bei ekonomikos situacija šalyje ir saikingų išlaidų politika. Vokietijos biudžetai neigiamos įtakos nepadarė net ir daugybės pabėgėlių priėmimas šalyje, ko buvo itin baimintasi.

Rugsėjo pradžioje Visuotinis parlamentas Bundestagas diskutuos apie kitų metų biudžeto planus ir jau dabar finansų ministras Wolfgangas Schauble žino, kad galės pristatyti šią puikią naujieną: ir toliau jokių naujų valstybės skolų, jau nuo 2014 m.! Nepaisant netikėtų išlaidų dėl pabėgėlių, dėl premijų įsigyjant elektomobilius ar finansinės paramos pieno pramonės ūkininkams.

Jau dabar 73-ejų politikas W.Schauble laikomas sėkmingiausiu Vokietijos finansų ministru, tačiau neišvengia ir kritikos: susikoncentravęs į šalies biudžeto subalansavimą, ekspertų nuomone, jis neišnaudoja palankios situacijos svarbiems investiciniams projektams. Vokietijos investicijų lygis tesiekia 12 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Princas Williamas apsilankė neįprastame gimtadienyje Vokietijoje

Garbingiausias svečias neįprastame gimtadienyje Diuseldorfe šią savaitę buvo Jungtinės Karalystės atstovas princas Williamas. Ne koks giminingas kilmingasis šventė septyniasdešimtmetį, bet federalinė Šiaures Reino-Vestfalijos žemė.

Britų sosto įpėdinis ne šiaip sau atvyko pasveikinti šios didžiausios Vokietijos žemės. Per operaciją pavadinimu „Vedybos“ [angl. „Marriage“] lygiai prieš 70 metų ji buvo sukurta britų. Po Antrojo pasaulinio karo britai savo užimtame Vokietijos sektoriuje nusprendė apjungti visiškai suniokotą industrinį Šiaurės Reino regioną su žemdirbių kraštu Vestfalija. Tokiu būdu jie sukūrė dabar net 18 mln. gyventojų turinčią žemę.

Tamprūs santykiai su Didžiąja Britanija lėmė, jog dabar šioje žemėje yra įsikūrę net 1,4 tūkst. britų įmonių. Tarp jų, pavyzdžiui, „Vodafone“. Čia gyvena apie 27 tūkst. britų. Princas Williamas sveikinimo kalboje pabrėžė, kad šis ryšys su Šiaurės Reino-Vestfalija išliks ir toliau, nepaisant pokyčių Europos Sąjungoje (ES). Tačiau, jei Šaltojo karo metais britų Reino armijos karinės pajėgos siekė 100 tūkst. karių, tai paskutinieji kariai iš žemės pasitrauks iki 2019 m.

Atstatyta iš griuvėsių Šiaurės Reino-Vestfalijos žemė per 70 metų išgyveno pakilimų bei nuosmukių. Ilgus dešimtmečius garsėjo dėl Rūro regiono akmens anglių gavybos, o dabar beliko tik dvi kasyklos, kurios bus uždarytos 2018 m. Visas regionas persiorganizavo ir kasyklas pavertė meno bei turizmo centrais. Ekonomiškai šiuo metu neitin stiprioje žemėje vis dėlto yra įsikūrę ir tokie pasaulinio lygio gigantai, kaip „Bayer AG“, RWE, „ThyssenKrupp“, E.ON, „Deutsche Telekom“ bei kiti koncernai.

Civilinės apsaugos planas juokinga vokiečius

Šią savaitę paaiškėjo, jog Vokietijos vidaus reikalų ministerija paruošė naują civilinės apsaugos planą. Nors karinis šalies teritorijos užpuolimas nėra tikėtinas, vis dėlto šiame plane siūloma pasirengti netradicinėms katastrofoms ir pasirūpinti maisto atsargomis bent dešimčiai dienų. Pavyzdžiui, vienam asmeniui siūloma turėti atsargoje 28 l vandens, apie 5 kg grūdų, ryžių bei makaronų, apie 6 kg daržovių bei pupelių ir dar daug įvairiausių produktų.

Šie vyriausybės planai susilaukė didelės kritikos ir netgi tapo pajuokos objektu. Visų pirma manoma, jog tokie planai, negresiant realiam pavojui, gali kelti paniką visuomenėje. Kiti pastebi, jog neįmanoma sukaupti tokių atsargų, tarkime, gyvenant mažame bute, o be to jas reikia nuolat atnaujinti.

Tačiau labiausiai šie planai patiko satyrikams. Kadangi toks kaupiamasis pirkimas vokiškai vadinamas „žiurkėnų pirkimu“, humoristinės antraštės skelbia, kad Vokietijoje jau išpirkti visi žiurkėnai. Dienraščiai nepatingi išleisti specialiai pritaikytų atsargų planų. Pavyzdžiui, turkų gyvenamose vietose siūloma nepamiršti tradicinių „Kofte“ kotletukų bei SIM kortelių susisiekti su giminėmis Turkijoje, o itin prabangiuose kvartaluose atsargos turėtų būti papildytos šampanu bent dviem savaitėms. Rytų vokiečiams siūloma apsirūpinti alumi, traškučiais ir maistu šunims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius