Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė atsisako idėjos apmokestinti aplinkos teršėjus metano dujomis

Atmetusi idėją apmokestinti sąvartynus, gyvulininkystės ūkius ir dumblo valymo įmones už aplinkos taršą metano dujomis, Vyriausybė inicijuoja ir tokį mokestį numatančios Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo nuostatos pripažinimo negaliojančia.
Kiaulės
Kiaulės / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Šiandien sprendimas buvo tik formalizuotas, nes kai mes praėjusią savaitę pristatinėjome įstatymo pakeitimus, nebuvo parengtas būtent toks sprendimas, koks jis buvo priimtas. Pirmadienį buvo tik įteisintas praėjusios savaitės sprendimas“, – žurnalistams po Vyriausybės pasitarimo sakė aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Pasitarime nuspręsta informuoti Seimą apie sprendimą neteikti Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pakeitimų, kuriuose numatomas metano dujų apmokestinimas. Vyriausybė pavedė Energetikos ministerijai inicijuoti įstatymo straipsnio pakeitimą dėl metano dujų netekusiu galios.

Teisingumo ministerija pastaruoju metu pateikė pastabą, kad tinkamu metu „namų darbų“ neatliko už projekto pateikimą atsakinga Aplinkos ministerija.

„Aplinkos ministerija taip pat nurodo, kad dėl laiko ir lėšų trūkumo nebuvo atliktas būsimo teisinio reguliavimo poveikio aplinkai, verslui ir finansavimas vertinimas, neaiškūs susidarantys mokesčio objekto metano kiekiai ir ūkio subjektai, kurie bus apmokestinti nauju mokesčiu, nežinomi mokesčio įvedimo rezultatai, ir tuo prieštarauja aiškinamajame rašte nurodytam argumentui, kad būsimo teisinio reguliavimo tikslingumas, priemonės ir pasekmės turėjo būti įvertintos dar prieš priimant Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymą“, – nurodė Teisingumo ministerija.

Vyriausybė praėjusį trečiadienį atmetė siūlymą, kad šalies sąvartynai, dideli gyvulininkystės ūkiai ir miestų dumblo valymo įmonės būtų apmokestintos už taršą metano dujomis. Premjeras Andrius Kubilius tuomet sakė, jog tai būtų galima svarstyti tik tuo atveju, jeigu panašios nuostatos, kaip ir kitais taršos atvejais, būtų kartu įgyvendinamos ir kitose bent jau Europos Sąjungos valstybėse.

Pirmadienio sprendime teigiama, jog nėra Europos Sąjungos privalomo sprendimo dėl metano apmokestinimo visose valstybėse narėse, todėl netikslinga Lietuvai inicijuoti mokesčio nustatymą už išmetamas į aplinką metano dujas.

Aplinkos ministerija siūlė, kad tona metano dujų nuo 2015 metų būtų apmokestinta 870 litų už toną. 30 proc. mokesčio už metano dujas, anot ministerijos, turėjo patekti į valstybės, o 70 proc. – į savivaldybių biudžetus.

Metano dujų globalus šiltėjimo potencialas yra daug didesnis už anglies dioksido – 1 tona metano prilygsta 21 tonai anglies dvideginio dujų. Metano dujos gali būti naudojamos ir šilumos ūkyje, ir biodegalų gamyboje, didžiausias metano dujų šaltiniai yra šalies sąvartynai, dideli gyvulininkystės ūkiai, taip pat miestų dumblo valymo įmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius