Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė pensijų sistemos pertvarką planuoja įgyvendinti iki 2019-ųjų pabaigos

Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė pirmuosius sprendimus dėl pensijų sistemos pertvarkos ketina priimti jau artimiausiu metu, tačiau visų reformų įgyvendinimas gali užtrukti iki 2019-ųjų pabaigos, rodo ketvirtadienį paskelbtas Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių planas.
Eurai
Eurai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jau pirmąjį šių metų ketvirtį „Sodros“ susikaupusią skolą ketinama perkelti valstybės iždui. Praėjusių metų pabaigoje „Sodros“ skola siekė 3,894 mlrd. eurų (iš jų 3,594 mlrd. eurų sudarė Vyriausybės suteiktos paskolos), o trečiadienį Vyriausybė sutiko „Sodrai“ paskolintui dar 550,7 mln. eurų, kurie bus skirti pinigų srautų subalansavimui ir ankstesnių paskolų grąžinimui.

Pirmąjį šių metų ketvirtį taip pat ketinama patvirtinti „Sodros“ rezervinio fondo, kuris šiuo metu nėra kaupiamas, sudarymo ir valdymo reikalavimus. Planuojama, kad iki 2020 metų sukaupta šio rezervinio fondo dalis pensijoms bus ne mažesnė kaip 400 mln. eurų.

Iki šių metų pabaigos prie Vyriausybės ketinama įsteigti Pensijų tarybą, kurioje dirbtų pensijų ekonomikos ekspertai.

Didžiąją dalį pensijų sistemos reformų planuojama įgyvendinti kitąmet. Iki 2018-ųjų pabaigos planuojama įvertinti galimybę antros pakopos pensijų fondų finansavimą perkelti iš „Sodros“ į biudžetą ir, jei vertinimas bus teigiamas, tai įgyvendinti. Taip pat ketinama įvertinti antros ir trečios pakopos pensijų fondų tobulinimo galimybes bei skatinti profesinių pensijų kaupimą.

Finansų ministras Vilius Šapoka spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė, kad antros pakopos pensijų fonduose mažiausiai kaupiantiems gyventojams ketinama pasiūlyti prisidėti daugiau prie savo pensijos kaupimo arba sugrįžti į „Sodrą“,

Per 2018 metus taip pat ketinama įvertinti „Sodros“ įmokų mokėjimo išimčių mažinimo galimybes bei pateikti atitinkamus pasiūlymus, įvertinti galimybę atsisakyti „Sodros“ pensijų dydžio ribojimo, papildomą pensijos dalį apskaičiuojant pagal visas asmens draudžiamąsias pajamas, sukurti bendrą socialinio draudimo viešinimo ir švietimo sistemą.

2018 metais ketinama išanalizuoti galimybes taikyti „Sodros“ įmokų lubas (maksimalius dydžius) ir parengti atitinkamus įstatymų pakeitimų projektus. Šios lubos jau buvo numatytos ankstesnės kadencijos Seimo patvirtiname naujame socialiniame modelyje, tačiau Seimo rinkimus laimėjus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai šis sprendimas buvo atšauktas.

Valstybinių pensijų sistemos vertinimas bei pasiūlymai dėl jos tobulinimo turėtų būti pateikti iki 2018 metų antrojo ketvirčio pabaigos.

Visa pensijų sistemos reforma turėtų būti baigta 2019 metais, parengus ir įgyvendinus bendrosios (pagrindinės) pensijos dalies finansavimo iš valstybės biudžeto planą.

Premjero S.Skvernelio Vyriausybė tikisi, kad siūlomos priemonės, atsižvelgiant į augančią ekonomiką ir didėjantį darbo užmokesčio fondą, iki 2020 metų indeksuotas vidutinės senatvės pensijas leis padidinti 27,5 procento.

Praėjusių metų pabaigoje vidutinę senatvęs pensiją buvo maždaug 266 eurai, įgyvendinus Vyriausybės planus ji, BNS skaičiavimas, padidėtų maždaug iki 339 eurų. Nuo šių metų pradžios vidutinė senatvės pensija jau padidėjo apie 20 eurų ir dabar siekia 288 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius