Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė rengia planą B

Trečiadienio posėdyje Vyriausybė pritarė Finansų ministerijos pateiktam Finansų tvarumo įstatymo projektui. Juo nustatomos prevencinės trumpalaikės priemonės, kurių galėtų imtis valstybė, kad stiprintų bankų sistemos finansinį stabilumą ir patikimumą, jeigu tam atsirastų poreikis.
Vyriausybė
Vyriausybė / Gedimino Savickio nuotr.

Įstatymo projekte numatytos galimybės teikti valstybės garantijas, išpirkti bankų turtą ir galimybė valstybei dalyvauti banko kapitale, pavyzdžiui, suteikiant bankui patikėtinę paskolą, įsigyjant banko akcijų.

Džiugu, jog mūsų valdžia galų gale susiėmė ir pagaliau ką nors daro dėl ateities, – sakė J.Rojaka.Valstybė galėtų teikti garantijas bankams skolinantis rinkoje, jei tai leistų sustiprinti banko patikimumą ir veiklos stabilumą. Įsipareigojimų, kurių įvykdymą garantuotų valstybė, suma negalėtų viršyti banko turimo nuosavo kapitalo, o tokių įsipareigojimų terminas turėtų būti ne ilgesnis nei 3 metai.

Valstybė taikytų minėtas priemones atsižvelgdama į konkretaus komercinio banko finansinę padėtį ir veiklos perspektyvas, į padėtį Lietuvos ir užsienio finansų rinkose, Lietuvos banko išvadas bei kitas aplinkybes. Numatyta, kad finansinio stabilumo stiprinimo priemonės taikymo laikotarpiu bankas privalėtų įvykdyti tam tikras sąlygas, pavyzdžiui, apriboti dividendų, banko valdymo organų darbo užmokesčio mokėjimą ar kitas išmokas.

Įstatymo projektas bus derinamas su Europos centriniu banku bei Europos Komisija ir teikiamas Seimui.

Ekonomistai įspėja nepanikuoti

Banko „DnB Nord“ vyresniosios analitikės Jekaterinos Rojakos teigimu, šis Vyriausybės žingsnis yra sveikintinas, tačiau jis anaiptol nereiškia, kad kuriam nors iš Lietuvos komercinių bankų gresia žlugimas.

„Noriu pabrėžti, kad Lietuvos komerciniai bankai tikrai dirba stabiliai ir griūtis jiems negresia. Tačiau tai, kad valdžia imasi plano B kūrimo, yra gerai. Sunkmetis yra toks skaudus labai didele dalimi dėl to, kad daugeliui iškylančių problemų nebuvo ruoštasi iš anksto. Tad džiugu, jog mūsų valdžia galų gale susiėmė ir pagaliau ką nors daro dėl ateities“, – sakė J.Rojaka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius