Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybės ekonomikos programa: S.Jakeliūnas džiaugiasi išlaikytomis nuostatomis, Ž.Mauricui trūksta skaičių

Pirmadienį pristatytą naujosios Vyriausybės programos ekonominę dalį „Nordea“ ekonomistas Žygimantas Mauricas vertina aštuonetu, tačiau teigia pasigedęs daugiau konkrečių skaičių. Anksčiau potencialiu valstiečių ir žaliųjų kandidatu į finansų ministro postą vadintas Stasys Jakeliūnas džiaugėsi, kad programoje išlaikytos principinės nuostatos.
Stasys Jakeliūnas
Stasys Jakeliūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Su Vyriausybės programa ekonomikos srityje galite susipažinti 15min straipsnyje „Valdančiųjų užmojai kinta: privačių pensijų nelies, o prekybos alkoholiu monopolis – tik galimybė“.

Kaip Vyriausybės programą vertina ekspertai?

Apšlifavimas esmės nekeičia?

„Svarbu, kad išlaikyti socialinės ekonomikos, vartotojų teisių apsaugos elementai. Ir dėl viešųjų finansų, ten, kur galbūt daugiau teko skirti dėmesio, tie patys dalykai yra išsaugoti ir tai svarbiausia, o detalės, formuluotės, akcentai čia nėra svarbiausias dalykas“, – lapkritį paskelbtą LVŽS ir LDSP koalicijos programą su galutine Vyriausybės programa lygino S.Jakeliūnas, kuris buvo vienas LVŽS ekonominės dalies programos autorių, šios politinės jėgos kandidatas į finansų ministrus, tačiau galiausiai tapo Seimo Viudžeto ir finansų komiteto pirmininku.

S.Jakeliūnas pažymėjo, jog jam svarbiausia, kad pati ekonominės ir finansų dalies struktūra liko nepakitusi.

Anot jo, į akis kritusias ne tokias radikalias formuluotes lėmė kiti programą kūrę žmonės, kurių buvo daugiau nei sudarinėjant rinkiminę programą.

„O kai atsiras vyriausybės programos įgyvendinimo planas, kur bus konkretūs dalykai minimi, dalykai gal sukonkretės tiek datų prasme, tiek sprendimų prasme“, – Vyriausybės programą komentavo ekonomistas.

LVŽS rinkimų programą padėjęs rengti kitas ekonomistas Raimondas Kuodis sakė nenorintis užsiimti spekuliacijomis ir vertinti Vyriausybės programos, nes kol kas tai būtų pernelyg nekonkretu.

„Nelabai norėčiau kaip nors komentuoti. Tegu politikai komentuoja“, – lakoniškas buvo R.Kuodis.

Vertina aštuonetu

Banko „Nordea“ ekonomistas Žygimantas Mauricas, lygindamas Vyriausybės programą su prieš tai buvusia koalicijos programa, pripažino, kad ekonominėje dalyje principinės nuostatos išlikę.

„Tik pasigedau daugiau skaičių“, – apie Vyriausybės programą kalbėjo Ž.Mauricas, ją įvertinęs aštuonetu. „2017-ieji bus esminiai metai, ar skaičiai atsiras, ar reformos, pokyčiai atsiras. Programos daugiau mažiau visų būna geros, svarbu, kaip jas įgyvendina“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas

Banko atstovas paminėjo tris pagrindinius Vyriausybės programos pokyčius, skiriančius ją nuo koalicijos programos.

„Pirmiausia – valstybinio alkoholio monopolio klausimas. Nors palikta monopolio idėja, bet ji tampa kaip atsarginis variantas. Dėl pensijų dabar paliktas akcentas sutvarkyti pirmąją pakopą, t.y. perkelti bazinę pensiją į valstybės biudžetą ir padaryti „Sodrą“ kaip draudimo principais paremtą sistemą, kai įmokos ir išmokos tiesiogiai susijusios be išmokų lubų“, – esminius skirtumus vardija Ž.Mauricas.

Galiausiai trečiu itin svarbiu Vyriausybės ekonominės dalies punktu ekonomistas laiko detalesnę informaciją apie Regionų plėtros banką.

„Pradžioje buvo manoma, neva, kad tai bus kaip komercinis bankas. Dabar daugiau detalių atskleista, kad jeigu ir bus, tai nebūtinai valstybinis, gali būti mišraus kapitalo ir užsiims specifine funkcija, kurią, reikia pripažinti, nepilnai padengia dabartinė sistema“, – teigė „Nordea“ ekonomistas.

Anot Ž.Maurico, Vyriausybės programa labiau išryškina ir inovacijų skatinimą bei investicijų pritraukimo svarbą. Vis dėlto, bene geriausiai naujosios Vyriausybės įgalumą vykdyti reformas, ekonomisto teigimu, parodys tai, ar pagaliau bus pritarta naujojo socialinio modelio įsigaliojimui kitais metais.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius