Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ž.Mauricas: gali nepavykti įgyvendinti biudžeto plano, nes jis pernelyg optimistinis

Kitąmet numatytas valstybės pajamų augimas yra pernelyg optimistinis, ir tai kelia nerimo, ar pavyks įgyvendinti biudžeto planą, teigia „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas.
Žygimantas Mauricas
Žygimantas Mauricas / „Nordea“ nuotr.

„Visgi džiugu, kad nebuvo pasiduota perdėm didelėm pagundom didinti biudžeto išlaidas ir planuojamas deficitas yra vos 1,2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto. Tai rodo Vyriausybės nusiteikimą toliau atsakingai žiūrėti į viešųjų finansų valdymą. Bendra tendencija yra gera, turint omenyje, kad finansavimas krašto apsaugai didėja trečdaliu“, – BNS sakė Žygimantas Mauricas.

Vis dėlto, pasak, jo, biudžeto projekte numatytas pajamų augimas yra pernelyg optimistinis.

„Man šiek tiek nerimo kelia ganėtinai optimistinės pajamų augimo prognozės, ypač mokestinių pajamų. Prognozuojama, kad jos augs 6 proc., tuo tarpu mes situaciją vertiname konservatyviau ir tikimės apie 4-5 proc. augimo“, – teigė Ž.Mauricas.

Prognozuojama, kad jos augs 6 proc., tuo tarpu mes situaciją vertiname konservatyviau ir tikimės apie 4-5 proc. augimo

Ekonomisto teigimu, tokios prognozės kelia nerimo, kad gali nepavykti įgyvendinti biudžeto plano.

„Yra nemaža tikimybė, kad kitąmet nepavyks surinkti viršplaninių pajamų ir tikrai didesnė tikimybė nei šiemet, kad biudžeto plano gali nepavykti įvykdyti. Taigi, galbūt metų eigoje reikės koreguoti (biudžetą – BNS) arba deficitas bus didesnis nei planuojamas“, – svarstė „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas.

DNB banko vyresnysis analitikas Donatas Brazdžius teigė, kad biudžeto planas parengtas remiantis pernelyg optimistinėmis prognozėmis.

„Teigiamas dalykas, kad valstybė pasiruošusi mažinti valdymo išlaidas, apkarpyti jas 5 procentais. Vis dėlto, mes manome, kad biudžetas paremtas kiek optimistinėmis ekonomikos augimo prognozėmis. Aisku, labai gerai, jei pavyks pasiekti 1,2 proc. deficitą, bet planas yra šiek tiek agresyvus, optimistinis“, – BNS sakė D.Brazdžius ir taip pat neatmetė galimybės, kad kitąmet biudžeto projektas gali būti koreguojamas.

Biudžeto rodikliai parengti skaičiuojant, kad 2015 metais BVP augs 3,4 proc., vidutinė metinė infliacija sieks 1,2 proc., darbo užmokestis augs vidutiniškai 5,8 proc., nedarbo lygis sumažės iki 10,4 procento.

Kitų metų biudžeto projekte šalies fiskalinis deficitas planuojamas apie 1,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o valstybės biudžeto – apie 342,4 mln. eurų – 23,2 proc. daugiau nei šiemet.

Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos pajamos, įskaitant 2,321 mlrd. eurų Europos Sąjungos (ES) paramą, kitąmet turėtų siekti 9,215 mlrd. eurų – 5,9 proc. daugiau negu šiemet. Valstybė ir savivaldybės vien iš mokesčių 2015 metais turėtų gauti 6,343 mlrd. eurų pajamų – 6 proc. daugiau nei šiemet.

Biudžeto rodikliai parengti skaičiuojant, kad 2015 metais BVP augs 3,4 proc., vidutinė metinė infliacija sieks 1,2 proc., darbo užmokestis augs vidutiniškai 5,8 proc., nedarbo lygis sumažės iki 10,4 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius