-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemdirbiai rengiasi eurui: vis dar lieka neaiškumų

Pereinant nuo lito prie euro, žemės ūkio bendrovėms tenka ne tik pertvarkyti buhalterines programas. Kyla neaiškumų dėl kai kurių procedūrinių dalykų, be to, papildomai kainuos įstatų perregistravimas.
Eurai
Eurai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Didžiausi kaimo darbai dabar  – fermose. Stambios bendrovės kasdien parduoda po 10 ar daugiau tonų pieno. Pereinant prie naujos valiutos, reikės perskaičiuoti ne tik žemdirbių atlyginimus eurais, bet, pavyzdžiui, ir įkainius už primelžtą pieno toną.

„Pagal visą tvarką su tais pasikeitimais reikia supažindinti darbuotojus prieš 2 sav. Be to, yra sudaryta labai daug sutarčių ir su bankais, ir su tiekėjais. Dar nėra visų atsiskaitymų. Per 2 savaites tuos darbus reikės padaryti“, – aiškina Žemės ūkio bendrovių asociacijos  prezidentas Jeronimas Kraujelis.

Pasak specialistų, žemės ūkio įmonės, stambūs ūkininkai turės pertvarkyti kompiuterizuotas apskaitos programas.

„Mūsų buhalterines programas prižiūri bendrovė „Debetas“. Pagal paskutines žinias jie yra viską parengę. Tai Naujaisiais metais tik reikės paspausti vieną mygtuką. Eurų esam užsisakę“, – sako Šakių r. Lukšių žemės ūkio bendrovės vadovas Jonas Pranaitis.

Pereinant prie euro, anot eksperto Artūro Kapitanovo, gali kilti problemų  ir dėl procedūrinių dalykų.

Nerimą kelia tai, kad didžioji dalis turto įregistruota valstybinėje įmonėje „Registrų centras“. Ir šiuo metu ten įvertinta litais. Ir suprantama, kad mes susidursime su tam tikromis išlaidomis

„Yra labai daug pakeistų Vyriausybės nutarimų, finansų ministro, Mokesčių inspekcijos įsakymų. Kaip dirbti buhalteriams  nuo sausio 1-osios, kol kas nežinoma. Nes tie skaičiai  nepakeisti. O pakeisti tik patys įstatymai“, – akmenį į politikų daržą meta auditorius, mokesčių konsultantas A. Kapitanovas.

Apie vis dar neatsakytus klausimus užsimena ir Marijampolės r. Padovinio žemės ūkio bendrovės ekonomistė.

„Susidursim su daugeliu neatsakytų. Nerimą kelia tai, kad didžioji dalis turto įregistruota valstybinėje įmonėje „Registrų centras“. Ir šiuo metu ten įvertinta litais. Ir suprantama, kad mes susidursime su tam tikromis išlaidomis“, – pastebi Dalia Gumauskienė.

Pasak „Registrų centro“ atstovo, žemės ūkio ir kooperatinės  bendrovės turės perregistruoti savo įstatus, nurodydamos pajinius įnašus eurais. Tai turės padaryti iki 2016-ųjų už nedidelį mokestį. O nekilnojamojo turto perregistruoti nereikės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius