Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemės mokesčiu nepatenkinti ir gyventojai, ir verslininkai

Žemės mokestį pradėjus skaičiuoti pagal vidutinę žemės rinkos vertę, nepatenkinti gyventojai ir verslininkai. Mat jiems sklypo vertė padidėja kelis kartus, pakyla mokesčiai už žemę.
Žemės sklypas
Žemės sklypas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Žemės savininkų sąjunga siūlo taisyti šį įstatymą, praneša „Panorama“.

Vietoj ankstesnio pusantro procento tarifo dabar kiekvienos savivaldybės  valia jis gali svyruoti nuo 0.01 iki 4 proc.

Registrų centras nustatė 2 jų milijonų 200tų tūkstančių žemės sklypų mokestines vertes. Vertinant žemę pagal naują metodiką, jos vertė pakyla kelis kartus, o didžiuosiuose miestuose iki 10 ar net daugiau kartų.

Kokia žemės mokestinė vertė sužinoti galima Registrų centre ir jo internetinėje svetainėje. Jeigu savininkas mano, kad jo žemės vertė dirbtinai padidinta, gali kreiptis į registrų centrą iki liepos pirmosios. Kol kas centras sulaukė tik keturių skundų.

Savininkai piktinasi, kad daugelis savivaldybių apleistai arba nenaudojamai žemes nustatė  didžiausius galimus mokesčio tarifus. Štai Vilniuje už tai skaičiuojamas 3 jų procentų žemės mokestis.

„Įstatymas apibrėžia  tik apleistas žemės ūkio naudmenas .Tačiau kita žemės paskirtis, kai yra  namų valdos – komercinės paskirties žemė, tai tokia nepatenka į apleistos žemės  ūkio naudmenas, ir čia problema, kad savivaldybėms paliekama tai spręsti. Arba poįstatatyminius aktus reikia taisyti, kada ta pati norma nebūtų traktuojama kaip nori viena ar kita savivaldybė, vienaip ar kitaip“, – sako Žemės savininkų sąjungos atstovė Rasa Bimbirienė.

Kad reikia taisyti ankstesniojo Seimo priimtą Žemės mokesčio įstatymą, pripažįsta ir dabartiniai valdantieji. Pasak biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Broniaus Bradausko, jau siūliusio nukelti įstatymo įsigaliojimą, prie to bus grįžtama kovą, kai prasidės Seimo pavasario sesija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius