Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemės ūkio ministerija atmetė visus ūkininkų projektus dėl elektros gamybos iš atsinaujinančių šaltinių

Žemės ūkio ministerija nusprendė pradurti pučiamą „saulės baterijų“ burbulą ir apsisprendė atmesti visus 179 ūkininkų projektus, susijusius su elektros gamyba saulės, vėjo ir vandens jėgainėse.
Žemės ūkio ministerija
Žemės ūkio ministerija / Dainiaus Labučio/„Scanpix“ nuotr.

Ministerija po metų pamatė, kad negalima atsinaujinančios energetikos projektams taikyti ir paramos ES subsidijomis, ir aukštų supirkimo kainų, rašo „Verslo žinios“.

Oficialiai ūkininkams, prašiusiems 200 mln. litų paramos pagal dvi ES paramos priemones, buvo paaiškinta, kad projektai negyvybingi, nes jokie teisės aktai nenumato, kad dabar nustatytos „žaliosios“ energijos supirkimo kainos išsilaikys bent jau artimiausius penkerius metus. Vadinasi, sumažinus supirkimo kainas, visos jėgainės rizikuoja bankrutuoti.

Neoficialiai užsimenama, kad gerus norus remti švarią energetiką žlugdo verslininkų godumas, mat iš už trečdalio ar net daugiau paraiškas teikusių ūkininkų nugarų kyšo kai kurių stambių pramonininkų ir žemvaldžių ausys.

„Mano žiniomis, dauguma pareiškėjų nieko bendra su žemės ūkiu neturi. Užtat matyti akivaizdus noras pasipelnyti, nes apie dvi dešimtys projektų yra susiję su vienu asmeniu“, – sakė vienas gerai informuotas „Verslo žinių“ šaltinis.

Jis neslėpė ir to, kad ministerijoje nuogąstaujama, jog Briuselis, pastebėjęs mūsų taikomą dvigubą paramą atsinaujinančiai energetikai, galėtų pareikalauti paramai išleistus milijonus grąžinti.

Žemės ūkio ministerija visas pretenzijas atmuša Energetikos ministerijos raštu, kad „saulės, vandens ir vėjo jėgainėse pagamintos elektros energijos supirkimo kaina dėl šiuo metu vykstančių teisės aktų pakeitimų negali būti prognozuojama penkeriems metams“.

„Mūsų ministerija energetikos politikos neformuoja. Ir dalį kaltės, kad supaprastinome visas procedūras ir leidome tokias paraiškas teikti – prisiimame“, – sakė žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius.

Jis taip pat tvirtino turintis informacijos, kad užuodę europinius pinigus paramos puolė prašyti ne ūkininkai, o stambios verslo grupuotės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius