Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius: draudimas užsieniečiams pirkti žemę Lietuvoje reikalingas tam, kad lietuviai, kurie dirba airių tvartuose, sugrįžtų ir dirbtų žemę čia

Žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius teigia, kad draudimo užsieniečiams pirkti žemę Lietuvoje pratęsimas trejiems metams reikalingas tam, kad lietuviai, kurie šiuo metu išvykę į kitas šalis ir dirba tenykščiuose ūkiuose, turėtų galimybę grįžti namo ir dirbti savo žemę.
Nuimamas grūdų derlius
Rugiapjūtė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Tokios nuomonės kaip K.Starkevičius laikosi ne visas ministrų kabinetas, todėl draudimo užsieniečiams pirkti žemės ūkio ir miškų paskirties žemę Lietuvoje pratęsimą trečiadienio pasitarime turėjusi svarstyti Vyriausybė svarstymą atidėjo iki kitos savaitės.

„Šiandien nesvarstėme. Svarstysime kitą trečiadienį ir tikiuosi, kad tikrai bus pritarta“, – žurnalistams sakė K.Starkevičius. Jo teigimu, yra keletas motyvų, kodėl reikia trejiems metams pratęsti draudimą užsieniečiams pirkti žemę Lietuvoje.

K.Starkevičius aiškino, kad per nekilnojamojo turto kainų bumą Lietuvos ūkininkai neturėjo tiek pinigų, kad žemę nupirktų, o prasidėjus ekonomikos krizei kainos buvo per aukštos. Ministras pridūrė, kad žemė tam tikra prasme yra ir Lietuvos nacionalinio saugumo klausimas, todėl šį svertą esą geriau laikyti savo rankose.

„Dar vienas dalykas: geriau, kad Lietuvos ūkininkų vaikai, kurie šiuo metu išvykę į Airiją ir airių tvartuose dirba, turėtų galimybę grįžti ir dirbti savo žemę“, – kalbėjo K.Starkevičius.

Premjeras Andrius Kubilius žurnalistams sakė, kad jo nuomonė sutampa su K.Starkevičiaus nuomone. „Bet ne visų ministrų nuomonė yra tokia pat, kaip mano ir žemės ūkio ministro. Dar savaitė skiriama tam, kad ir visi kiti ministrai taip pat manytų“, – kalbėjo A.Kubilius.

K.Starkevičius pabrėžė, kad šiuo metu jaučiamas užsieniečių susidomėjimas žemės ūkio ir miškų paskirties žeme. „Dabartiniu metu nėra taip, kad jie visai negali pirkti. Jie irgi gali pirkti, jei trejus metus ūkininkauja ir yra įregistravę savo įmonę Lietuvoje“, – pabrėžė K.Starkevičius.

Jis pridūrė, kad žemė Lietuvoje yra gerokai pigesnė nei užsienyje, todėl leidus užsieniečiams pirkti žemę Lietuvoje, jie noriai investuotų. „Todėl reikia apsisaugoti ir tikiuosi, kad mūsų ūkininkai sustiprės ir padidės jų ūkiai“, – sakė ministras.

Jo teigimu, Lietuvos ūkių dydis gerokai atsilieka nuo ūkių dydžio Europos Sąjungoje. Vidutinis ūkio dydis Lietuvoje yra 14,2 hektaro, o ES vidurkis siekia 18 hektarų.

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad gegužę baigiasi Lietuvos išsiderėtas septynerių metų pereinamasis laikotarpis, kai užsieniečiams draudžiama pirkti žemę. Pagal stojimo į Europos Sąjungą sutartį Lietuva dar gali prašyti pratęsti šį laikotarpį trejiems metams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius