Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiema neša pelną mezgėjoms (nuotraukos)

Kai lauke kandžiojasi ledinis šaltis, jaukios rankų darbo pirštinės ar kojinės yra kaip tik tai, ko labiausiai reikia. Todėl mezgimo meistrės suskumba darbuotis virbalais ir ypač prieš Kalėdas džiaugiasi nenutrūkstančiu pirkėjų srautu.
Pilies gatvėje pačios megztomis pirštinėmis prekiaujanti Irena už vieną porą prašo 50 Lt.
Pilies gatvėje pačios megztomis pirštinėmis prekiaujanti Irena už vieną porą prašo 50 Lt. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Už porą pirštinių prašau 50 Lt. Tai už tokias pirštines čia pigiau grybo“, – rodydama pačios įspūdingais raštais margintas kumštines pirštines „15min“ pasakojo sostinės Pilies gatvėje jomis prekiavusi Irena.

Moteris sakė, kad savo darbus dažniausiai pardavinėja užsienyje, o Lietuvoje dažniausiai dalyvauja tik Kaziuko mugėse. „Prekiauti į sostinę prieš Kalėdas atvažiavau pirmą kartą“, – dėstė panevėžietė. Moteris pridūrė tokiu savo sprendimu nenusivylusi. Jos žodžiais tariant, margaspalves pirštines dažniausiai perka užsieniečiai turistai ir „priplaukę“ lietuviai.

Irena paaiškino, kad žiemą dėvimos pirštinės jokiu būdu neturi būti aptemptos, nes tada su jomis bus šalta. „Aš mezgu dideles pirštines. Aišku būtų pigiau megzti aptemptas, bet tada su jomis bus šalta ir niekas man nebepaskambins ir nepaprašys pirštinių kitai žiemai“, – kalbėjo patyrusi mezgėja.

Pas Pilies gatvės prekeivius gausu ne tik rankomis megztų pirštinių, bet ir šiltų vilnonių kojinių. Jų kaina prasideda nuo 15 Lt. „Rankų darbo kojinės visada būna brangesnės nei megztos mašina. Kai pirksit, aš jums paaiškinsiu, kaip jas atskirti“, – puse lūpų ištarė pardavėja Elena.

Sušlapusi vilna turi savybę savybę tarsi užrakinti savyje šilumą ir jos neišleisti. Šiaurės šalių žvejai įkišdavo vilnones pirštines į vandenį, išgręždavo jas ir tada maudavosi ant rankų, – sakė S.Eidikienė.

Kalvarijų turguje rankų darbo vilnonės kojinės pigesnės nei senamiestyje. Turguje prekiaujanti Audronė „15min“ sakė, kad pora kojinių kainuoja 13-14 Lt, o už mažytes vaikiškas kojinytes moteris prašė 5 Lt.

Paklausta, kiek laiko užtrunka numegzti porą kojinių, Audronė pasakojo, kad tai užima vieną dieną. „Mezgam visi: aš, seserys“, – kalbėjo moteris. Tačiau ji pasiguodė, kad pirkėjų srautai labai priklauso nuo oro: „Jei šalta, jų mažai, būna dienų, kai nieko neparduodu. „Bet būna kad parduodu ir 10 porų. Ypač pirkėjai suaktyvėja prieš Kalėdas.

Patarimai mezgantiems

Tiems, kurie nori šiltas kojines nusimegzti patys arba neapsirikti jas besirenkant, „Mezgimo zonos“ vadovė Sonata Eidikienė pasakojo, kad kojinių nerekomenduojama megzti iš šimtaprocentinės vilnos. „Geriau rinktis siūlus, kuriuose yra 25 proc. poliamido. Tada kojinės ilgiau nesusidėvi, neprireikia greitai jų adyti“, – sakė mezgimo ekspertė.

S.Eidikienės priminė, kad anksčiau rankų darbo kojinės būdavo storos ir šiurkščios. „Dar dabar turguje galima tokių rasti. Bet ateina tokia tendencija, kad kojinės mezgamos iš specialiai tam skirtų siūlų“, – pasakojo ekspertė. Anot jos, iš specialių siūlų megztos kojinės būna švelnesnės, gražesnės, tačiau taip pat šiltos ir ilgai nesusidėvi.

Pirštines, priešingai nei kojines, S.Eidikienė patarė megzti vien tik iš vilnos. „Vilna, ypatingai sušlapusi (žiemą juk smagu sniego gniūžtėmis mėtytis), turi savybę tarsi užrakinti savyje šilumą ir jos neišleisti. Todėl žmogus net ir su šlapiomis vilnonėmis pirštinėmis niekada nesušals rankų. Šiaurės šalių žvejai taip darydavo: įkišdavo vilnones pirštines į vandenį, išgręždavo jas ir tada maudavosi ant rankų“, – pasakojo S.Eidikienė. Ji pridūrė, kad pastaruoju metu madingi skandinaviški mezginių raštai, todėl dėvėdamas jais margintas pirštines žmogus tikrai neatsiliks nuo mados.

Kalbėdama apie šalikų ir kepurių mezgimą, „Mezgimo zonos“ vadovė užsiminė apie vadinamuosius pieno siūlus, gaminamus iš pieno proteino. Ji sakė, kad šie siūlai „nesikandžioja“, o iš jų megztas drabužis būna šiltas. „Tai itin aktualu kepurėms, šalikams ir itin madingiems vadinamiesiems „kaklams“, – kalbėjo S.Eidikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius