-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinia iš Davoso: dėl ekonomikos būklės nepanikuoti, bet išlikti atsargiems

Pasaulio ekonomika susiduria su galybe rizikų, tačiau vietos optimizmui taip pat yra. Lėtėjantis Kinijos ūkis, padidinta JAV bazinė palūkanų normą, pingančios žaliavos ir nervingos besivystančių šalių akcijų rinkos gali sukelti ekonominį chaosą. Tačiau pasaulio lyderiai siūlo nurimti, rašo cnn.com.
Davosas
Davosas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ekonomikos forume Davose susirinkę pasaulio valstybių lyderiai teigė, kad jeigu su minėtaisiais reiškiniais bus tinkamai susidorota, jie gali pasaulį grąžinti į įprastines vėžes.

Politikų teigimu, pasaulio ūkio padėtis šiuo metu gerokai geresnė negu prieš 2008 m. krizę. Dauguma besivystančių šalių, kurios išlieka pasaulio ekonomikos augimo varikliu, sumažino savo užsienio skolas, ir dėl to JAV bazinės palūkanų normos pakėlimas joms nėra toks baisus.

Nors žemesnės žaliavų kainos džiugina ne visus, tačiau jos padeda augti Indijos, Kinijos ir Europos šalių ūkiams.

Be to, finansinė sistema taip pat yra stipresnė.

„Turėjome didžiulius balansus, daugybę skolų, dabar galime būti ramesni“, – sakė banko „Credit Suisse“ generalinis direktorius Tidjane'as Thiamas.

Nors žemesnės žaliavų kainos džiugina ne visus, jos padeda augti Indijos, Kinijos ir Europos šalių ūkiams. Vartotojai dėl tokių kainų taip pat patenkinti, ir dėl to auga klientų paklausa – tai skatina viduriniosios klasės augimą visame pasaulyje.

Sulėtėjęs Kinijos ūkis, kuris dažnai įvardijamas kaip viena iš didžiausių rizikų pasaulio ekonomikai, taip pat reiškia ir tvaresnę Kiniją.

„Kinijos ekonomika leidžiasi žemyn kontroliuojamai, o tai teigiamas dalykas“, – Davose ramino Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde.

Jos teigimu, Pekinas taip pat turi prisidėti prie investuotojų nuraminimo, nes daugelis jų nepasitiki Kinijos skelbiama oficialiąja statistika.

Sprendimų priėmime Kinija galėtų pasimokyti iš Federalinio iždo banko (FED), kurio žingsnis padidinti bazinę palūkanų normą gruodį nieko nenustebino, o rinkos išliko ramios.

„Jeigu FED, Anglijos bankas, Europos centrinis bankas (ECB) ir Japonija pradėtų atsisakyti švelnesnės pinigų politikos tuo pačiu metu, to įtaka gali būti blogesnė už dabartinę svyruojančią politiką“, – sakė Japonijos banko vadovas Haruhiko Kuroda.

Labiausiai nerimą keliančiu veiksniu ir toliau išliks geopolitinė padėtis. Įtampa Artimuosiuose Rytuose auga, o karo Rytų Ukrainoje sureguliavimas įstrigęs. Po kruvinų išpuolių Paryžiuje, Libane, Egipte ir kitur taip pat visus neramina terorizmo išpuolių grėsmė.

Pagrindinė šių metų susitikimo Davose žinutė yra tokia – reikia būti optimistiškiems, bet atsargiems. Rizika vis dar yra didelė, todėl yra mažai vietos klaidoms.

Europa šiuo metu atsidūrė ties lūžio tašku, išgyvendama didžiausią pabėgėlių krizę per septynis dešimtmečius ir matydama galimo Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES pavojų. Politikams, norintiems išsaugoti vieningos Europos projektą, lieka vis mažiau laiko.

Vis dar esant žemai arba net neigiamai bazinei palūkanų normai daugelyje išsivysčiusių šalių, pasaulis vis dar lieka užkibęs ant pigių pinigų kabliuko ir politikai privalo nedelsti vykdydami struktūrines reformas.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius