Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žygimantas Mauricas: Rusijos ekonomikos situacija nėra tokia bloga

Praėjus vos dvejiems metams po kalbų apie euro žlugimą, euras vėl laikomas stabilumo garantu. Tai yra palanku Lietuvai, ketinančiai jau tuoj prisijungti prie euro zonos. Gerai ir tai, kad Rusijos ekonomikos krachas dėl situacijos Ukrainoje yra kur kas menkesnis nei dainos apie jį, trečiadienį sakė Žygimantas Mauricas.
Žygimantas Mauricas
Žygimantas Mauricas / „Nordea“ nuotr.

Prieš dvejus metus Europoje buvo kalbama apie euro griūtį. Tačiau dabar, pasak „Nordea“ ekonomisto Žygimanto Maurico, į Vakarus ateina renesansas.

„Jeigu pasižiūrėsime į ekonomikos prognozes, tai augimas įgauna pagreitį. Kitais metais tikimasi 3 proc. augimo, o tai yra daug. Europos Sąjunga atsigauna po nuosmukio, tikisi gero augimo šiemet ir kitąmet“, – Tradicinės ir atsinaujinančios energetikos forume trečiadienį kalbėjo ekonomistas. Euras vėl yra laikomas stabilumo garantu.

Tuo metu krizė iš Vakarų keliauja į Rytus – Kinijos ekonomikos augimas lėtėja, krizė prasidėjo ir Rusijoje. Tiesa, dėl situacijos Ukrainoje Rusijai ne vieno politiko ir ekonomisto prognozuotas krachas nevyksta. Pasak Ž.Maurico, jeigu Rusijoje nieko reikšmingo artimiausiu metu neatsitiks, viskas bus gerai.

„Rusijos rublis nuo pernai spalio nukrito tik 8 proc. ir tai nėra daug“, – sakė Ž.Mauricas.

Taip pat šiemet daug kalbėta apie tai, kad Rusiją palieka dešimtys milijardų dolerių kapitalo. Tačiau tai nereiškia, kad Rusiją pasieka investuotojai – Ž.Mauricas sakė, kad į Rusiją plaukia pinigų srautai ir „situacija nėra tokia bloga“.

Dabar naftos kaina yra stabili ir tai turėtų subalansuoti Rusijos ekonomiką ir neleisti jai visiškai nusmukti, – sakė Ž.Mauricas.

Gyventojų pajamos Rusijoje mažėja, tačiau vartojimas vis dar auga. Be to, Rusijos ekonomikai didžiausią įtaką daro naftos kainos. Jos šiuo metu yra stabilios, todėl, ekonomisto teigimu, turėtų susibalansuoti ir valstybės ekonomika.

„Dabar naftos kaina yra stabili ir tai turėtų subalansuoti Rusijos ekonomiką ir neleisti jai visiškai nusmukti. Dėl palūkanų normų matome, kad rublio kursas susijęs su naftos kainomis. Yra daug galimybių, kad Rusijos rublis sustiprės. Gal čia yra optimistiškas požiūris“, – sakė Ž.Mauricas.

Lietuvos eksportas, pasak jo, į Rusiją turėtų smukti nuo 10 iki 30 proc., tačiau tai nebus toks drastiškas kritimas, koks buvo 2008 metais.

„Eksporto sumažėjimas nebus dramatiškas. Didžiausia eksporto į Rusiją dalį sudaro reeksportas. Vienas iš pirmiausių sektorių, kuriam tai atsilieps, yra transporto sektorius. Mūsų jautriausios pramonės šakos tai yra maisto pramonė – ji nukentės nuo mažėjančio eksporto. Pamenate, kad pieno produktų eksportas buvo praktiškai nulinis, bet jis dabar atsigauna“, – sakė Ž.Mauricas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius