10 patarimų, kaip išmokyti senelį ar močiutę naudotis kompiuteriu

Pripažinkime, kad ne retas nusijuokiame, kai močiutė ar senelis paklausia – kas yra tas „Facebook'as“, „Gmail'as“ ar kitas mums jau kasdienybe tapęs dalykas. Nusijuokti lengva, o pabandyti pamokyti? Natūralu, kad kantrybės mokyti turi ne visi, tačiau kiek iš mūsų yra bent pabandę tai daryti? O kartais turbūt net nustebtume, kokie smalsūs ir pažangūs gali būti senjorai. Svarbiausias dalykas tik vienas – neatbaidyti jų nuo pirmos minutės.
Moteris ir senjorė prie kompiuterio
Moteris ir senjorė prie kompiuterio / 123rf.com

Jūsų dėmesiui 10 patarimų, kurie padės jums greičiau ir efektyviau išmokyti senelį ar močiutę naudotis kompiuteriui ir internetu.

Atsisakyti žargono

Turbūt kiekvienas bent kartą yra buvęs situacijoje, kai lyg ir turėtų suprasti, apie ką kalbama, nes kalbama gimtąja kalba, tačiau „pagauti“ esmės nepavyksta. Pavyzdžiui, sėdite vakarėlyje tarp kelių jums visiškai svetimos profesijos atstovų, kurie kalba nesuprantamu žargonu, vartoja neaiškius terminus, todėl net ir gilintis į tai, apie ką kalba, įkvėpimo nėra. Ką darote? Atsistojate ir einate ieškoti kitų pašnekovų. Taigi nesudarykite tokios atmosferos savo giminaičiams ar vyresnio amžiaus draugams, kuriuos ketinate išmokyti kompiuterio pradmenų.

Nepradėkite kalbėti jums, ir tiems, kurie jau seniai naudojasi kompiuteriu bei internetu, suprantamu žargonu.

Nepradėkite kalbėti jums, ir tiems, kurie jau seniai naudojasi kompiuteriu bei internetu, suprantamu žargonu. Paaiškinkite, kas yra kas. Sakykime, kad tie maži paveiksliukai, kurie matyti ekrane, yra ikonos. Jos žymi programas, kurios gali atsiverti vos kelis kartus spragtelėjus pelės klavišu. Taip lėtai ir kantriai paaiškinkite visus svarbiausius dalykus, terminus, kuriais ketinate operuoti toliau.

Sudominkite

Jūs ir šeima turbūt geriausiai žinote, kas jūsų artimiesiems įdomu. Net jei dar ir nemoka naudotis internetu ar kompiuteriu, parodykite senjorui, kokios galimybės jo laukia tada, kai jis išmoks. Jei senelis domisi žvejyba, parodykite žvejų diskusijų puslapių, vaizdo įrašų apie žvejybą, jei močiutė domisi kulinarija ar sodininkyste – atitinkamai. Vienas geriausių pospyrių mokslui – motyvacija.

123rf.com nuotr./Senjoras su kompiuteriu
123rf.com nuotr./Senjoras su kompiuteriu

Neskubėkite

Įvertinkite tai, kad senjorams, net ir labai stropiems, mokytis naujų dalykų nelengva. Tikėtina, kad reikės tą pačią „pamoką“ kartoti ne kartą, o galbūt ir mokytis iš naujo. Šiuo klausimu, turėkite kantrybės. Neskubėkite visko daryti patys. Jei vyresnio amžiaus žmogus sėdi ir galvoja, ką gi jam toliau spausti – palaukite. Netgi jei matote, kad su pelyte „keliauja“ spausti ne to aplanko, nepulkite trukdyti. Tegu mokosi iš savo klaidų. Tada, kai jūsų nebus šalia, senolis jau bus patyręs, kaip grįžti atgal ir bandyti iš naujo.

Įsivaizduokite, kad jums gali reikėti pradėti net nuo tokio dalyko, kaip dvigubas pelytės spragtelėjimas.

Pradėkite nuo visiškų pradmenų

Įsivaizduokite, kad jums gali reikėti pradėti net nuo tokio dalyko, kaip dvigubas pelytės spragtelėjimas. Ir visa tai – normalu. Juk žmogus niekada nėra sėdėjęs prie kompiuterio ir nežino – kiek kartų, ką spausti. Pradėkite nuo labai elementarių dalykų.

Kompiuterio įjungimas ir išjungimas. Kas nutinka nuspaudus pelytės dešinį klavišą, kas kairį, o kada reikia spustelėti greitai kelis kartus. Pirmoji pamoka turi neišgąsdinti, jei jam atrodys, kad viskas per daug sudėtinga, antrosios gali ir nebūti.

Nepamirškite pertraukų

Nesitikėkite, kad senelis ar močiutė puikiai naudosis kompiuteriu jau po dienos. Numatykite laiką, kiek kartų per savaitę galėsite jį pamokyti. Svarbu neužkrauti per daug informacijos ir užsiėmimo metu. Po 45 minučių – būtina pertraukėlė, per kurią reikėtų kalbėti apie viską, išskyrus tai, ką mokėtės. O po jos patartina trumpai dar kartą pakartoti svarbiausius prieš tai išmoktus dalykus. Nepatartina mokyti visą pusdienį ar net dieną. Bet kokia per ilga veikla atsibosta ir nereikėtų pamiršti, kad senoliui tai – užsiėmimas. Taigi vienam kartui keletas valandų – per akis.

123rf.com nuotr./Senjorai su kompiuteriu
123rf.com nuotr./Senjorai su kompiuteriu

Kartokite

Netingėkite pabūti šalia besimokančiojo tol, kol jis daug kartų pakartos tą patį veiksmą. Kuo labiau kartojamos žinios, tuo didesnė tikimybė, kad jos bus užfiksuotos. Jokiu būdu neskubinkite, močiutė ar senelis tikrai nesinaudos kompiuteriu tokiu tempu kaip jūs pats, veikiausiai net tada, kai pramoks.

Paskatinkite

Paskatinimas svarbus kiekvienam – tiek pirmas raides rašančiam pirmokui, tiek automobilio teises besilaikančiai moteriai ar vyrui, tiek pirmą kartą kompiuterio klavišus spaudančiam senoliui. Nešykštėkite gerų žodžių ir paskatinimų. O svarbiausia – nepradėkite moralizuoti, kad jau trečią ar ketvirtą kartą daro ką nors ne taip.

Nustatykite kalbą

Būtų idealu, jei operacinės sistemos kalba būtų tokia pat, kaip senolio gimtoji ar gerai mokama kalba. Mokyti bus kur kas sudėtingiau, jei vyresniam žmogui reikės prisiminti ne tik veiksmų seką, bet ir mokytis naujų žodžių.

Namų darbai

Būtinai užduokite namų darbų. Taip išugdysite įprotį jam ar jai vienam prisėsti prie kompiuterio ir pabandyti ką nors padaryti. Tikėtina, kad ilgainiui mokinio smalsumas nugalės ir jis kas kartą, kai ateisite, jus nustebins, nes savarankiškai bus žengęs dar vieną kitą žingsnį į priekį.

A B C

Užsibrėžkite tikslą pirmiausia išmokyti tokių dalykų, kad mokinys galėtų puikiai išsiversti ir be jūsų arba grįžti į pradinę padėti. Išmokykite spustelėti interneto ikoną, suvesti adresą ar žodžius į „Google“ paiešką, bet būtinai išmokykite ir uždaryti langą, jei nepavyko, ir bandyti iš naujo. Pagrindiniu puslapiu išsaugokite patį aktualiausią puslapį „mokiniui“. Jį surasti bus nesunku, o tai skatins senolį ar senolę vis dažniau prisėsti prie kompiuterio ir nepamiršti jau išmoktų įgūdžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius