-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Populiarėjančia „E.pristatymo“ sistema jau naudojasi per 10 000 gyventojų

Pristatyti reikiamą dokumentą į vieną ar kitą valstybinę instituciją, įstaigą ar įmonę gali užtrukti kur kas ilgiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Išlėkti iš darbo tam reikia ne vienai minutei – įvertinti spūstis, galimas eiles ir grįžimą atgal. Po ar prieš darbą – ne išeitis, neretai darbo laikai sutampa. Taip dėl vieno, regis, menko popierėlio gali subyrėti visa diena. Popierinis bendravimas apsunkindavo ir pačių institucijų bei įmonių tarpusavio bendravimą, tačiau tai – jau praeitas etapas.
Kompiuteris
E.pristatymas / 123rf.com nuotr.

Efektyviau ir greičiau

Jau kuris laikas Lietuvoje veikia dokumentų pristatymo ir gavimo elektroninė sistema, kuria gali naudotis kiekvienas gyventojas, valstybinės institucijos, įvairios įstaigos ir verslo subjektai. Dabar nusiųsti svarbų dokumentą, pridėti trūkstamą paraišką ar tiesiog pateikti prašymą – kur kas lengviau. Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis sukurta sistema palengvina ne tik gyventojų kasdienį gyvenimą, bet kur kas labiau supaprastina institucijų, verslo ir visuomenės tarpusavio bendravimą.

Vienas didžiausių „E. pristatymo“ sistemos privalumų – saugumas ir efektyvumas.

Dažnas išgirdęs apie naująją sistemą klausia, kuo ji skiriasi nuo įprasto dokumento nusiuntimo vienai ar kitai įstaigai, įmonei ar institucijai elektroniniu paštu. Vienas didžiausių „E. pristatymo“ sistemos privalumų – saugumas ir efektyvumas. „E. pristatymo“ sistemą galima pavadinti registruoto laiško atitikmeniu internete, tik kur kas greitesniu, nes duomenys minėtoje sistemoje apskaitomi realiu laiku, taip pat jie gali būti pasirašyti ir elektroniniu parašu.

Prie „E. pristatymo“ sistemos kiekvienas gyventojas gali prisijungti labai paprastai – naudodamasis savo e. bankininkyste. Naujoji sistema leidžia ne tik teikti ir gauti duomenis, bet ir bendrauti su visomis valstybinėmis institucijomis ar įstaigomis – rašyti laiškus, gauti atsakymus ir pan. Naudinga tai, kad prisijungus matyti visa susirašinėjimų ir siuntimų istorija, siuntų būsena. Patogu ir tai, kad jau išsiųsti dokumentai yra saugomi sistemos archyve.

Ekrano kopija/E.pristatymas
Ekrano kopija/E.pristatymas

Bene svarbiausias dalykas, kad „E. pristatymo“ sistema siunčiami dokumentai turi teisinę ir įrodomąją galią, atitinkančią registruotojo laiško įteikimą. Dokumentų saugumas „E. pristatymo“ sistemoje skiriamas itin didelis dėmesys. Šiuo atveju, sistema smarkiai skiriasi nuo įprasto el. pašto. Prie „E. pristatymo“ sistemos galima prisijungti tik per tapatybės nustatymo paslaugą Elektroninių valdžios vartų aplinkoje.

Sparčiai populiarėja

Gyventojų, besinaudojančiųjų „E. pristatymu“ – vis daugėja. Šiuo metu prisijungusiųjų prie minėtos sistemos skaičiuojama per 10 tūkst. Šiais metais per E. pristatymo sistemą išsiųsta per 163 tūkst. elektroninių siuntų.

Šiais metais per E. pristatymo sistemą išsiųsta per 163 tūkst. elektroninių siuntų.

Piliečiai valstybės institucijoms dažniausiai siunčia prašymus, paraiškas, pretenzijas, užklausas, įgaliojimus, dokumentų kopijas, pažymas, taip pat aktyviai vyksta ir susirašinėjimai su institucijomis, siunčiami prašymai ir pažymos, pavedimai, raštai.

Kalbant apie pačias valstybines institucijas, išmaniuoju būdu daugiausia dokumentų yra išsiuntusi „Sodra“, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), LR Vyriausybės kanceliarija, Policijos departamentas bei Valstybinė ligonių kasa.

Nemokama paslauga

„E. pristatymo“ sistema taupo ne tik žmogiškuosius išteklius, laiką, popierių ir nervus, bet ir pinigus. Išsiųsti ir gauti siuntą elektroniniu būdu kiekvienas gali nemokamai.

Prisijungti prie sistemos per e. bankininkystę ir naudotis ja nemokamai gali kiekvienas Lietuvos pilietis ar verslo subjektas. Prieš siunčiant siuntą visada galima įsitikinti, ar asmuo, kuriam siunčiate, yra prisijungęs prie sistemos. O būdą, kuriuo apie gautus atsakymus ar „pristatytas“ elektronines siuntas būsite informuotas pats, galite pasirinkti – ar gauti pranešimą, ar el. laišką, ar tiesiog pasitikrinti Elektroninių valdžios vartų sistemoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius