Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neaprėpiamos mokslo internete galimybės: nuo kalbų studijų iki taro kortų kursų

Internetą kaip pagrindinę mokymosi priemonę iš tiesų įsivaizduoja retas žmogus. Pirmenybė teikiama bendravimui, socialinio tinklo palaikymui, darbui ir, aišku, pramogoms. Vis dėlto, vis daugiau žmonių internetą atranda ir kaip puikią mokymosi priemonę. Ir tiesa, ne veltui, nes pastarasis suteikia galimybę išmokti veikiausiai visų įsivaizduojamų dalykų, net tokių, kuriuos sunku patikėti, kad galėtumei mokytis internetu arba apskritai mokytis.
Internetas
Internetas / 123rf.com nuotr.

Besimokančiųjų daugėja

Analizuodami elektroninių kursų ir studijų industriją „Elearningindustry“ tikina, kad norinčių patobulinti žinias, išmokti ko nors naujo net neišėjus iš namų – tiesiog sėdint prie kompiuterio – kasmet vis daugiau.

Vienų ar kitų dalykų išmokstame kasdien, sakytume, tam net nereikia interneto. Vis dėlto, turime sutikti, kad pastarojo suteikiamos galimybės, kursų įvairovė iš tiesų yra stulbinanti. Nuo įvairių pasaulio kalbų kursų, galimybės nuotoliniu būdu įgyti specialybę, pakelti kvalifikaciją, pagilinti kulinarines, geografines, istorines ar bet kokios kitos srities žinias iki socialinių įgūdžių tobulinimo.

Palyginę elektroninių mokymų rezultatus „Statista“ nustatė, kad būtent socialinių įgūdžių ir komunikacijos mokymasis išlieka populiariausia internautų veikla ir neabejojama, kad ji tik populiarės. Vis dėlto, matyti ir kitų tendencijų – auga rimtų kompiuterinių žaidimų, profesinių ir kalbų mokymų skaičius, kas rodo, kad vis daugiau žmonių internetą atranda ir kaip saviugdos priemonę.

Taip pat skelbiama, kad per pastaruosius metus itin išaugo ir mobiliųjų mokymosi programėlių paklausa. Dar 2011 metais pasauliniu mastu tam žmonės išleisdavo per 3,4 mlrd. dolerių, o iki 2017 metų, planuojama, kad šis skaičius pasieks 16,2 mlrd. dolerių.

Auga rimtų kompiuterinių žaidimų, profesinių ir kalbų mokymų skaičius.

Pasiūla – nuo trimečio iki senjoro

Šiais laikais tėvų būgštavimai, kad vaikai praleidžia per daug laiko prie kompiuterio, interneto, jau tapo kasdienybė. Įveikti to, veikiausiai, nepavyks – Z karta yra neatsiejama nuo kompiuterio, tačiau suvaldyti tai, o juolab paversti vaikų prie kompiuterių praleidžiamą laiką turiningesniu – tikrai įmanoma.

Programų, kurios lavina vaiko vaizduotę, kognityvinį mąstymą, loginius gebėjimus, ugdo meniškumą ir pan. – apstu. Nuo paprastų piešimo ar skaitymo mokymo programų iki gyvūnijos pasaulio, gamtos pažinimo žaidimų– tereikia pasidomėti ir tinkamai išsirinkti. Dalis elektroninių mokymosi programų yra mokamos ir pateikiamos anglų kalba, tačiau rasti nemokamų ir lietuviškų nėra nesunku.

Mokymosi programų, kurios lavina vaikus žaidimo forma, spektras iš tiesų yra labai platus. Pradedant paprastais spalvų ar raidžių pažinimo bei spalvinimo žaidimais, o baigiant tokiais, kuriuos žaisdamas vaikas keliauja su vienu ar kitu herojumi, taip pažindamas pasaulį, mokydamasis skaičiuoti, įvardinti augalus, grybus ar gyvūnus.

Nusprendus vaiką lavinti tokiu būdu, tereikia atsisiųsti programėlę, kad ir į mobilųjį telefoną, o tai tikrai nėra sunku. Sakykime, „Google Play“ parduotuvėje pasirinkus kategoriją „Mokymosi programos vaikams“, pateikiama daugybę pasiūlymų: „Kelionės į zoologijos sodą“, „Vaikų matematika“, „Kids Doctor game“, „Vaisiai daržovės“, „Kids paint easy“ ir daugybė kitų.

123rf.com nuotr./Vaikas su kompiuteriu
123rf.com nuotr./Vaikas su kompiuteriu

Mokytis elektroniniu būdu, savaime aišku, gali ne tik mažieji. Žaidybinio pobūdžio ir rimtesnių programų ar svetainių apstu ir vyresniems vaikams. Jų spektras dar platesnis – priklausomai nuo vaiko pomėgių, domėjimosi sričių.

Visų pirma, paprasčiausiai naudojantis paieškos sistemomis galima atrasti galybę informacijos apie dominančią sporto šaką, sportininką, muzikos kryptį ar žvaigždę, o galiausiai – gilinti geografines, istorines, literatūrines ir įvairių kitų sričių žinias. Nemaža dalis minėtų programų taip pat yra mokamos, tačiau rasti tokių, kuriomis laisvai galima naudotis vos prisijungus, taip pat nemažai.

Kalbant apie mokyklinį ugdymą, pravartu apsilankyti svetainėje portalas.emokykla.lt. Joje nesunkiai randami į kategorijas suskirstyti mokykloje mokomi dalykai. Pasirinkus klasę ir norimą temą, atsiveria vizualaus jos pateikimo langas. Taip pat pateikiamos ir užduotys, kurias mokinys ar kas kitas užsukęs į portalą, gali pabandyti išspręsti.

123rf.com nuotr./Berniukas su kompiuteriu
123rf.com nuotr./Berniukas su kompiuteriu

Nemokamų edukacinių žaidimų, apžvelgiančių temas įvairiausiais kampais – gyvas velnias, kokią sritį beužkabintume. Kad ir, sakykime, geografijos – nuo žaidimų, kuriuos žaisdamas turi įvardinti žemėlapyje pažymėtas valstybes, sostines, kalnus ar ežerus, iki tokių, kur matydamas tuščią žemėlapį ir gavęs užduotį, vėliavėle turi kuo tiksliau turi pažymėti geografinį objektą. Tokie edukaciniai žaidimai gali tapti puikia šeimos vakarų pramoga!

Ko mokosi suaugę?

Kad ir kaip bambėtų ant vaikų, kurie vos atsitraukia nuo kompiuterio, nemenką dalį prie jo praleidžia ir suaugusieji. Nors statistiniai duomenys rodo, kad bendravimas ir socialiniai tinklai užima daugiausiai interneto vartotojų laiko, vis daugiau dėmesio atkreipiama ir į mokymąsi. Atrandami rimti kompiuteriniai žaidimai, įmonės iš fizinių mokymų persiorientuoja į elektroninius, o patys žmonės įsitikina, kad išmokti naujų kalbų galima ir patiems, tereikia tam skirti kad ir po pusvalandį per dieną.

Manydami, kad elektroniniu būdu geriausiu atveju išmoksite tik skaityti ir rašyti, klystate.

Įvedus į „Google“ paieškos sistemą norimos kalbos pavadinimą su prierašu „nemokami kursai“, interneto vartotojui pateikiama daugybė pasirinkimų – nuo kalbų mokyklų iki privačių mokytojų, nuo mokamų iki nemokamų kursų, nuo rimtų iki mėgėjiškų mokymų. Galima pasirinkti, mokytis kalbą nuo nulio ar ją tobulinti, prisijungti prie naujokų ar jau pažengusių būrio.

Manydami, kad elektroniniu būdu geriausiu atveju išmoksite tik skaityti ir rašyti, klystate. Technologijos jau seniai pažengusios tiek, kad norima kalba girdėsite ne tik užduotis, jų diktavimą, bet ir pats galėsite kalbėti, o „kompiuteris“ jus įvertins.

Jei anksčiau tobulinti darbo įgūdžius ar kelti kvalifikaciją buvome įpratę tam tikruose centruose, dabar judame to link, kad patobulėti profesinėje srityje galime tiesiog sėdėdami prie kompiuterio. „Elearningindustry“ duomenimis, Jungtinėse Amerikos Valstijose net 77 proc. įmonių darbuotojų kvalifikacijai kelti naudoja būtent elektroninius mokymus. Pastarieji taip pat apima daugybė sferų – nuo jau minėtų kalbų, iki profesinių žinių gilinimo, strateginių, loginių, komandinių užduočių.

Kelti kvalifikaciją internetu gali ir tie, kurie nedirba, o ieško darbo, arba tie, kurie nori tiesiog įgyti naujų įgūdžių. Tokių mokymosi kursų rasti taip pat nesunku, o panašias paslaugas siūlo ir Elektroninių valdžios vartų portalas. Jame galime ne tik elektroniniu būdu užsiregistruoti į „gyvus“ mokymus, bet ir mokytis tiesiog internetu. Nemokamų mokymų spektras taip pat platus -–nuo nuotolinių ūkininkų ar žemės ūkio specialistų mokymų iki visiems, kas nori, skirtų bendrų kompetencijų tobulinimo mokymų.

123rf.com nuotr./Senjoras su kompiuteriu
123rf.com nuotr./Senjoras su kompiuteriu

Manantieji, kad senoliams internete nėra ką veikti, iš tiesų labai klysta. Lavintis puikiausiai gali ir jie. Jei kartais nėra noro mokytis naujų kalbų ar įgyti kvalifikacijų, senjorai gali spręsti kryžiažodžius, žaisti šachmatais ar sužinoti naujų dalykų apie sodininkystę ar mezgimą.

Iki taro kortų

Kalbant apie naujų įgūdžių įgijimą internete, verta paminėti, kad elektroninėmis priemonėmis galime išmokti net tokių dalykų, kuriuos sunkiai galime įsivaizduoti mokantis. Internetu galite išmokti planuoti vestuves, išklausyti kelionių gido, kulinaro, fotografo, psichologo kursus. Sužinoti, kaip ką nors sukonstruoti ar pasigaminti – nuo namo projektų iki paprastų naminių ledų.

Galiausiai tarp gausybės įvairiausių mokymų internete galima atrasti ir tokių kaip būrimo Taro kortomis ar žvaigždžių skaitymo kursai. Tereikia, kad noras išmokti ar sužinoti ką nors naujo nugalėtų norą beprasmiškai naršyti ar drybsoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius