Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biologinių preparatų gamintojas: svarbu ne tik paimti iš žemės, bet ir jai duoti

Žmogus, siekdamas gausesnio derliaus, ilgainiui nualina žemę. Panevėžyje įsikūrusios įmonės „Bioenergy LT“ direktorius Marius Vyšniauskas įsitikinęs, kad būtina grąžinti skolą žemei – tą  jau supranta ir dauguma ūkininkų. Susidomėjimą liudija augantis užsakymų skaičius bakterinius preparatus žemės našumui atkurti gaminančiai įmonei.
"Bioenergy LT"
"Bioenergy LT"

Žinoma, mūsų ūkininkai visiškai trąšų neatsisakys, tačiau labai svarbu ne tik paimti iš žemės, bet ir jai duoti.

„Cheminės trąšos naikina gerąsias bakterijas, atsakingas už dirvožemio produktyvumą, o balansą reikia atstatyti. Tai skatinama ir pagal Europos Sąjungos direktyvas, propaguojamas ekologiškesnis ūkininkavimas. Tikimasi, kad iki 2030 m. kiekvienoje ES narėje ekologinės žemdirbystės dalis sudarys 50 proc. Kai kuriuose Austrijos, Ispanijos regionuose jau dabar ekologiškai ūkininkaujama daugiau nei pusėje žemės ūkio naudmenų. Prancūzijoje galioja griežti trąšų naudojimo apribojimai. Tikimės, kad ir Lietuvoje tam bus skiriamas vis didesnis dėmesys. Žinoma, mūsų ūkininkai visiškai trąšų neatsisakys, tačiau labai svarbu ne tik paimti iš žemės, bet ir jai duoti“, – pastebi M. Vyšniauskas.

Pašnekovo teigimu, atsisukti į biologinius, bakterinius preparatus ir ekologiją taip pat itin svarbu dėl produktų, kuriuos išaugina žemė, kokybės. Bakteriniuose preparatuose esančios bakterijos, patekusios į dirvą, padeda ją prisotinti azotu iš atmosferos, kurį gali naudoti augalai. Dėl šios priežasties pagerinama dirvos kokybė, o augalai auga sveiki ir aprūpinti maisto medžiagomis.

2003 m. įkurtos įmonės „Bioenergy LT“ direktorius pastebi, kad pastaruoju metu biologinių produktų poreikis auga – bakterinius preparatus žemės našumui atkurti užsisako tiek Lietuvos, tiek užsienio įmonės ir ūkininkai.

„Neapsiribojame Lietuvos rinka – produktus taip pat eksportuojame į Norvegiją, Lenkiją, Austriją, Bulgariją, Urugvajų. Šiuo metu biologines priemones žemdirbystei registruojame Jungtinėse Amerikos Valstijose. Dirbame, stengiamės, dalyvaujame parodose, ieškome naujų klientų, naujų rinkų“, – apie besiplečiantį eksporto krypčių ratą kalba M. Vyšniauskas.

Priemonė padėjo sutaupyti

Gausėjantis užsakymų skaičius paskatino įmonę plėsti gamybą – gamybos įrangos įsigijimui buvo nuspręsta imti paskolą.

„Mūsų gamykla – vienintelė tokia Baltijos šalyse. Ilgainiui jos pajėgumai nebetenkino mūsų poreikių, užsakymų gausėjo, todėl nusprendėme plėsti ir tobulinti savo gamybos linijas. Įsigijome papildomos įrangos – fermentatorių, reaktorių“, – sako pašnekovas.

Bendraudamas su banko atstovais dėl paskolos, M. Vyšniauskas daugiau sužinojo apie Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Dalinis palūkanų kompensavimas“. „Bioenergy LT“ direktorius teigia apie šią priemonę girdėjęs ir anksčiau, o labiau pasidomėjęs nusprendė teikti paraišką UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), kuri įgyvendina šią priemonę, paskolos palūkanų kompensavimui.

Tiems, kurie kuria verslus, priemonė yra išties naudinga, nes visi taupome – jei neskaičiuotumėme, tai nieko neturėtumėme.

„Tiems, kurie kuria verslus, priemonė yra išties naudinga, nes visi taupome – jei neskaičiuotumėme, tai nieko neturėtumėme. Galbūt šia priemone naudosimės ir ateityje“, – svarsto M. Vyšniauskas.

Pasinaudojus dalinio palūkanų kompensavimo priemone, įmonė iki 2019 m. kovo susigrąžins 61 351,47 Eur sumokėtų paskolos palūkanų. „Kai grįš pinigai, juos greičiausiai investuosime į plėtrą ir modernizavimą“, – svarsto pašnekovas.

Paraiškų laukia iki 2020 m.

„Dalinis palūkanų kompensavimas“ – priemonė, skirta trims tikslams: įmonių verslumui didinti; labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių (MVĮ) produktyvumui gerinti; pramonės įmonių energetiniam efektyvumui didinti. Priklausomai nuo tikslo, kuriam prašomas finansavimas, skiriasi kompensavimo dydis ir finansavimo gavimo sąlygos. Jei paskola imama verslumo didinimui, įmonėms galės būti kompensuojama nuo 50 iki 95 proc. per 36 mėnesius finansų įstaigoms sumokėtų palūkanų. Pramonės įmonėms bus kompensuojama iki 100 procentų palūkanų per 60 mėnesių nuo finansavimo sutarties pasirašymo dienos.

Paraiškas daliniam palūkanų kompensavimui įmonės galės teikti iki 2020 m. spalio 31 d.

Paraiškas daliniam palūkanų kompensavimui įmonės galės teikti iki 2020 m. spalio 31 d., o palūkanas numatoma kompensuoti iki 2023 m. rugsėjo 30 d. Priemonei skirta 21,7 mln. Eur Europos Sąjungos investicijų.

Ši priemonė parengta pagal 2007–2013 metų laikotarpiu įgyvendintą ir didelio verslo atstovų susidomėjimo sulaukusią dalinio palūkanų kompensavimo priemonę. 2009–2015 m. buvo priimti 5027 sprendimai kompensuoti palūkanas, smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams, išmokėta 17,67 mln. eurų.

Daugiau informacijos apie priemonę „Dalinis palūkanų kompensavimas“ galima rasti Ūkio ministerijos (www.ukmin.lt), INVEGA (www.invega.lt) arba ES investicijų (www.esinvesticijos.lt) svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Geronomikos partneriai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius