-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kavos imperiją svajojantis sukurti Gražvydas Vilčinskas: „Kavą pamilau atsitiktinai“

Nuo pat pradžių ir Gražvydui Vilčinskui, ir jo šeimos nariams buvo aišku, kuria linkme jie pasuks – į kavos verslą. „Iš pradžių tiesiog labai tikėjau šia mintimi, o po to ir labai pamilau kavą“, – pasakojo UAB „Kavos bankas“ direktorius. Pirmuosius savo klientus G.Vilčinskas suviliojo tuo, kad kava buvo skrudinama tik gavus užsakymą – tai reiškė, kad kavos mėgėjai į namus gaudavo šviežią produktą. Dabar šeimos įmonė užsimojo dar plačiau – planuojamoje atidaryti kavinėje kava bus skrudinama tiesiog lankytojų akyse, taigi – bus skanaujama dar šviežesnė.
„Kavos banko“ įkūrėjas Gražvydas Vilčinskas
„Kavos banko“ įkūrėjas Gražvydas Vilčinskas / „Kavos banko“ nuotr.

Pradėjo ne nuo nulio

G.Vilčinskas, pradėjęs galvoti apie kavos verslą dar dirbo ir kitoje įmonėje „Kavos verslą galima vadinti šeimos verslu, jį pradėjome trise. Dėl krypties klausimų kilę nebuvo, nes tuo pačiu metu turėjome ir kitą įmonę, kuri vertėsi arbatomis, kavomis, taigi su ta rinka buvome šiek tiek susipažinę“, – pasakojo verslininkas.

Anot „Kavos banko“ įkūrėjo, būtent todėl kurti įmonę buvo kiek lengviau nei tiems, kurie pradeda nuo nulio. „Mes pradėjome savo veiklą po kitos įmonės „sparnu“, kuri padėjo tiek finansavimu, tiek patirtimi. Nuo jos atsiskyrėme tik po labai ilgo laiko“, – kalbėjo G.Vilčinskas.

Vis dėlto, anot verslininko, manyti, kad viskas buvo lengva, toli gražu nederėtų. „Viską juk darėme patys. Iš pradžių pradėjome domėtis kava, kuo labiau tyrinėjome rinką, galimybes, tuo labiau augo noras. Tikėjau, kad pavyks, o po kurio laiko ir labai įsimylėjau kavą“, – šypsodamasis teigė verslininkas.

Tikėjau, kad pavyks, o po kurio laiko ir labai įsimylėjau kavą, – šypsodamasis teigė verslininkas.

G.Vilčinskas su bendraminčiais atrado žmogų, iš kurio turėjo galimybę ne tik nusipirkti bene pirmąjį į Lietuvą kadaise atvežtą kavos skrudinimo aparatą, bet dar svarbiau – pasisemti iš jo patirties. „Nežinia, kodėl jis netęsė savo veiklos. Gal pavargo, gal nesisekė. Mes iš jo nusipirkome pirmąjį kavos pupelių skrudinimo aparatą, kuriame vienu kartu galima buvo paskrudinti 5 kg pupelių. Pečiuko savininkas mus išmokė daugybės subtilybių“, – prisiminė „Kavos banko“ įkūrėjas.

Verslo idėją G.Vilčinskas pradėjo brandinti 2005-aisiais, o po metų įkūrė interneto parduotuvę. „Atėję į rinką mes pasiūlėme paslaugą, kurios iki šiol nebuvo. Mes pradėdavome skrudinti kavą tik tada, kai gaudavome užsakymą, o tai reiškė, kad klientas gaus šviežią produktą“, – apie pirmuosius verslo žingsnius kalbėjo verslininkas.

G.Vilčinskas su šeima trejus metus skrudino kavos pupeles patys, nepatikėdami šio atsakingo darbo kitoms rankoms. „Turėjau aiškią viziją, kad mums pavyks. Labai norėjome pasiūlyti lietuviams puikią, kokybišką kavą už patrauklesnę kainą nei tuo metu buvo galima gauti šalyje“, – užsibrėžtus tikslus vardijo verslininkas.

„Kavos banko“ įkūrėjas prisiminė, kad aplinkiniai į šeimos ketinimą realizuoti kavos verslą žiūrėjo skeptiškai: „Žmonės abejingai vertino mūsų galimybes konkuruoti su tuo metu populiariausia „Jacobs“, dar tuo metu buvusia „Tchibo“ ar „Paulig“. Tačiau mes to nebijojome. Mūsų tikslas buvo kitas, mes ieškojome gurmanų. Žmonių, kurie vertina tikrą kavos skonį ir kokybę bei asortimentą.“

„Kavos banko“/„Kavos banko“ nuomojama kavos plantacija Brazilijoje
„Kavos banko“/„Kavos banko“ nuomojama kavos plantacija Brazilijoje

Sunkiausias etapas – plėtra

Po kurio laiko daugėjo klientų, pradėjo augti įmonės siūlomos kavos paklausa ir turint tik mažą 5 kg pupelių vienu kartu galintį paskrudinti aparatą buvo sunku įgyvendinti užsibrėžtus planus. Taigi G.Vilčinskas ėmė dairytis kito kavos skrudinimo aparato. „Nuvykome į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) ir ten įsigijome 24 kg kavos pupelių skrudinantį aparatą. Tai padidino mūsų darbo kokybę, apimtis ir sutaupė laiko“, – dėstė verslininkas.

Mūsų tikslas buvo kitas, mes ieškojome gurmanų. Žmonių, kurie vertina tikrą kavos skonį ir kokybę bei asortimentą.

Pasak jo, labai svarbu buvo tai, kad naujasis aparatas buvo kompiuterizuotas. Atsirado galimybė nustatyti reikiamus skrudinimo parametrus ir aparatas juos pritaikydavo visoms kavos partijoms. Žmogui visas pupeles apskrudinti vienodai – kur kas sudėtingesnė užduotis, tai priklauso nuo daug veiksnių. Įsigijus naują techniką galima buvo pasamdyti ir daugiau žmonių, taip kavos verslas pajudėjo į priekį. Prabėgus dar kuriam laikui G.Vilčinskas iš JAV parsisiuntė ir dar vieną tokį patį skrudinimo aparatą.

Nors viskas skamba palyginti paprastai „Kavos banko“ direktorius pabrėžia, kad įmonės plėtros etapas yra bene sunkiausias: „Įkurti verslą Lietuvoje nelengva, bet ir nėra taip sunku. Tačiau plėsti – didžiausias iššūkis. Būtent su tuo ir susiduria dauguma įmonių. Bendrovei augant ir plečiantis, aišku, prisireikia lėšų. Tam reikia imti paskolą, prisiimti didžiulę riziką, o ir ne visi bankai taip lengvai tą paskolą duoda.“

„Šiame etape mums labai padėjo „Invega“, kuri suteikia bankui garantiją, kad įmonė grąžins paskolą ir kuri atstoja dalį užstato Ne ką mažesnė pagalba, aišku, ir minėtos įmonės suteikiamas dalinis palūkanų kompensavimas. Tai leidžia sutaupyti pinigų ir investuoti juos į plėtrą. Verslui tokios finansinės priemonės yra didžiulė pagalba“, – kalbėjo G.Vilčinskas.

„Kavos banko“/„Kavos banko“ nuomojama kavos plantacija Brazilijoje
„Kavos banko“/„Kavos banko“ nuomojama kavos plantacija Brazilijoje

„Neseniai pasistatėme 1000 kv.m. kavos fabrikėlį ir užsisakėme didelį kompiuterizuotą kavos skrudinimo aparatą iš Vokietijos, kuris padidins mūsų našumą apie 4 kartus. Visam tam taip pat reikėjo paskolos, taigi vėl be „Invegos“ garantijos ir banko pagalbos nieko nebūtų. O dabar tapsime moderniausia kavos skrudinimo įmone Baltijos šalyse“, – džiaugėsi verslininkas.

Įmonė „Kavos bankas“ nuo bendrovės „Klingai“, po kurios sparnu ir pradėjo veiklą, atsiskyrė tik 2014-aisiais. „Klingai“ liko verstis prieskoniais ir kitais gaminiais, o „Kavos bankas“ susitelkė tik į kavą. Tais pačiais metais įsikūrė ir trečioji įmonė „Green Cafe“, tai kavinių tinklas, kuriame galima paragauti kokybiškos ir ką tik paskrudintos „Kavos banko“ kavos. Pirmoji tokia kavinė birželį duris atvėrė Kaune, antroji dar 2015-ųjų pradžioje atsidarys Vilniuje.

„Kavos banko“ įkūrėjas išdavė paslaptį, kad kavinė sostinėje bus pirmoji tokia, kurios klientams kava skrudinama ir malama bus tiesiog prie jų akių – taigi jie turės galimybę mėgautis dar šviežesne ir skanesne kava.

G.Vilčinskas juokdamasis pasidalijo ir dar vienu grandioziniu savo planu: „Norėčiau sukurti Lietuvoje kavos imperiją, kad galėčiau konkuruoti su minėtais dideliais kavos rinkos žaidėjais.“

O dabar tapsime moderniausia kavos skrudinimo įmone Baltijos šalyse, – džiaugėsi verslininkas.

Į Lietuvą iš Brazilijos plantacijų

G.Vilčinsko tikslas – pristatyti į Lietuvą kuo įvairiausios aukštos rūšies kavos. Šiuo metu „Kavos bankas“ gali pasiūlyti kavos maždaug iš 30 rūšių kavos pupelių: „Mundo Novo“, „Brazil Yellow Bourbon Fazenda Rainha“, „Brazil Icatu Fazenda Santa Maria“, „Brazil Mica Fazenda Santa Rita“, „Brazil Sul de Minas“, „Colombia Medellin Supremo“, „Colombia Medellin“, „Excelso“, „Costa Rica San Rafael Tarrazu“, „El Salvador Fancy Estate San Miguel Buena Vista“, „Ethiopia“, „Sidamo“, „Guatemala“, „Roble“, „India Plantation AA“, „Indonesia Java Blawan“, „Indonesia LUWAK Kayumas“, „Estate“, „Yemen Mocca“, „Matari“,

„Jamaica Blue Mountain Clifton Mount Estate“, „Kenia AA plus Kirimara Estate“, „Malawi AA Plus“, „Pamwamba“, „Mexico Maragogype“, „Mexico Topacio“, „Nicaragua Talia AAA“, „Papua New Guinea“, „Peru Yanesha“, „Rwanda Gorilla Mountain“ kavos pupelių.

„Brazil Ametista Mundo Novo“ kava ypatinga – ji užauginta „Kavos banko“ išnuomotoje 100 ha plantacijoje Brazilijoje, Pedregulho vietovėje. „Kavą augina, prižiūri ir nuima derlių vietinis brazilas, iš kurio nuomojamės minėtą plantaciją. Bendras jo turimos teritorijos plotas – net 3000 ha. Su juo esame susibičiuliavę, bet kada galime ten nuvykti, pagyventi, palaistyti savo kavos medelius“, – šmaikštavo G.Vilčinskas.

„Kavos banko“/„Kavos banko“ nuomojama kavos plantacija Brazilijoje
„Kavos banko“/„Kavos banko“ nuomojama kavos plantacija Brazilijoje

Kavos verslą įkūrusi šeima nuolat stengiasi tobulėti, anot G.Vilčinsko, naujo asortimento ieškoma nuolat. „Naujų kavos rūšių ieškome, stengiamės praturtinti asortimentą bent viena rūšimi per metus. Keliaujame, ragaujame, bandome atrasti, kas tiktų Lietuvos kavos mėgėjui“, – pasakojo verslininkas.

Paprašytas apibūdinti „Kavos banko“ klientų skonį, G.Vilčinskas neabejodamas teigė, kad lietuviai – kokybiškos kavos mėgėjai. „Galime palyginti su Lenkija, nors ir ten po truputį jau keičiasi tradicijos. Jei nuvažiuosime į minėtą šalį ir paprašysime kavos, labai didelė tikimybė, kad ji bus pagaminta iš robusta kavos pupelių, o štai Lietuvoje labiau paplitusi arabica. O pastarosios kokybė už robusta tikrai geresnė“, – tikino G.Vilčinskas.

„Kavos banko“ įkūrėjas dar pridūrė, kad jo įmonė užsiima ir kavos kultūros sklaida. „Rengiame kursus paprastiems žmonėms, įmonėms, padavėjams, baristoms – visiems. Mokome atskirti vienas kavos rūšis nuo kitų, prastą kavą nuo geros, pasakojame kavos kelią nuo sėklos iki puodelio“, – savo veiklą pristatinėjo verslininkas. Taip pat padėjome augti „Vero cafe“ ir „Coffe inn“ tinklams, apmokydami jų žmones „Kavos Institute“ kavos žinių bei tiekdami jiems kavą.

„Kavos skonis ir aromatas priklauso nuo kavos kokybės, būtent todėl mano tikslas ir yra atvežti į Lietuvą įvairiausios aukštos kokybės kavos. Man kartais žmonės sako, deja, negaliu paragauti, kava man graužia skrandį. Aš visada atsakau, nuo kokybiškos kavos – nei kyla rūgštis, nei graužia skrandį“, – įsitikinęs pridūrė G.Vilčinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius