-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

INVEGA padėjo gauti daugiau kaip 107 mln. Eur finansavimo

Ūkio ministerijai pavaldi ir įvairias finansines priemones įgyvendinanti UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) 2015 metais smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) atstovams per skirtingas finansines priemones padėjo gauti daugiau kaip 107 mln. Eur finansavimo ir suteikė dotacijų už daugiau kaip 7 mln. Eur.
Audrius Zabotka
Audrius Zabotka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai reiškia, kad iš viso verslo atstovai įvairiomis finansavimo galimybėmis pasinaudojo daugiau kaip 7600 kartų. Tokie INVEGOS 2015 m. rezultatai pristatyti LR Vyriausybėje.

„2015 m. nuveikta daug darbų – sėkmingai tęsėme 2007-2013 ES SF laikotarpio priemonių įgyvendinimą ir kai kurias jų jau baigėme įgyvendinti, pasirengėme akreditacijai, pagal kurią suteikiama galimybė kaip įgyvendinančiai institucijai administruoti 2014-2020 m. ES SF lėšas, startavo nauja priemonė „Garantijų fondas 2“, buvo įsteigta INVEGA Stebėtojų taryba ir atnaujinta valdybos sudėtis, – naujoves vardijo Audrius Zabotka, INVEGOS generalinis direktorius. – Taigi susumavę visus rezultatus, galime teigti, kad 2015 m. INVEGAI buvo išties darbingi“.

Anot A. Zabotkos, 2015 m. SVV subjektams už verslo paskolas ar lizingo sandorius buvo suteikta 471 (nuo veiklos pradžios 5 713) garantija. Šios garantijos padėjo verslo subjektams pasiskolinti apie 56,6 mln. Eur

SVV subjektams už verslo paskolas ar lizingo sandorius buvo suteikta 471 garantija. Šios garantijos padėjo verslo subjektams pasiskolinti apie 56,6 mln. Eur.

(nuo veiklos pradžios 634,9 mln. Eur). Remiantis paskolų gavėjų pateiktais duomenimis, 2015 m. paramą INVEGOS SVV paskolų ir lizingo garantijų forma gavusios įmonės yra įdarbinusios 12 218 darbuotojų, o įgyvendinusios garantuotų lizingo sandorių ir paskolų lėšomis finansuojamus projektus papildomai planuojama sukurti maždaug 830 naujų darbo vietų.

2015 m. lapkričio mėn. buvo išmokėta paskutinė kompensacija projektų vykdytojams pagal priemonę „Dalinis palūkanų kompensavimas“ už sumokėtas palūkanas. Iš viso buvo paremti 3 866 SVV subjektai, kuriems buvo kompensuota palūkanų už 16,2 mln. eurus iš ES lėšų ir 1,4 mln. eurai iš INVEGOS fondo grįžusių lėšų.

Įgyvendinant kontroliuojančiojo INVEGOS fondo finansines priemones („Atviras kreditų fondas“, „Dalyvavimas Baltijos inovacijų fonde“, „Portfelinės garantijos“, „Pasidalintos rizikos paskolos“ ir „Garantijų fondas 2“), 3492 SVV subjektų iki 2015 m. pabaigos pasiekė 326,7 mln. Eur, kas leido sėkmingai įgyvendinti ne vieną verslo projektą.

Reikšmingas 2015 m. buvo ir dalyvavimas Baltijos inovacijų fonde (toliau - BIF), kuris skirtas paskatinti trijų Baltijos šalių (Lietuvos, Latvijos ir Estijos) rizikos kapitalo rinkų vystymuisi. 2015 m. BIF buvo padidintas iki 130 mln. eurų. Iki 2015 m. pabaigos buvo atrinkti keturi fondų valdytojai, iš kurių trys – BPM Capital, Livonia Partners Fund ir BaltCap sėkmingai pritraukė privačių lėšų į valdomus fondus ir pradėjo investuoti į įmones (2015 m. buvo atliktos 5 investicijos į įmones).

Taip pat reikšmingas buvo finansinės priemonės „Verslumo skatinimo fondas“ įgyvendinimas. Panaudojus Europos socialinio fondo lėšas, naujai įsteigtoms įmonėms ir savarankišką verslą pradedantiems verslininkams buvo suteikta 147 (nuo pradžios 1 200) verslumo skatinimo paskolos už 2,3 mln. Eur (nuo priemonės pradžios – 19,5 mln. Eur) ir sukurta 1272 naujų darbo vietų.

Naujai įsteigtoms įmonėms ir savarankišką verslą pradedantiems verslininkams buvo suteikta 147 verslumo skatinimo paskolos už 2,3 mln. Eur ir sukurta 1272 naujų darbo vietų.

Be to, siekiant palengvinti „Verslumo skatinimo fondo“ paskolų gavėjams finansinę naštą, darbdaviams buvo kompensuojama dalis darbo užmokesčio išlaidų pagal priemonę „Subsidijos verslumui skatinti“. 2015 m. lapkričio mėn. buvo išmokėta paskutinė kompensacija projektų vykdytojams už apskaičiuotą darbo užmokestį. Iš viso pagal šią priemonę buvo paremtos 787 įmonės, kurioms buvo kompensuota 4,4 mln. eurų už 2 630 darbuotojų darbo užmokestį.

Kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įgyvendinant priemonę „Parama pirmajam darbui“, siekiama skatinti jaunimo užimtumą, todėl darbdaviams, kurie įdarbino darbinės patirties neturinčius darbuotojus, buvo kompensuojama dalis pirmą kartą įsidarbinusio jauno žmogaus darbo užmokesčio. Pagal šią priemonę 2015 m. lapkričio mėn. buvo išmokėta paskutinė kompensacija projektų vykdytojams už apskaičiuotą darbo užmokestį. Iš viso buvo paremtos 2 744 įmonės, kurioms už daugiau kaip 22 tūkst. darbuotojų darbo užmokestį buvo kompensuota daugiau kaip 7,9 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius