Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Triuškinantis biurokratijos pralaimėjimas – laimi elektroninės paslaugos

Vis plačiau atsiveriant elektroniniams valdžios vartams, Lietuvos gyventojams kasmet suteikiamos didesnės galimybės pasinaudoti valstybės informacinių išteklių sąveikumo platformoje (VIISP) teikiamomis paslaugomis, kurios ateityje visam laikui išguis daugybę varginančių biurokratijos procedūrų.
e. valdzios vartai
Elektroniniai valdžios vartai

VIISP sukurta tam, kad valstybės informacinės sistemos ir registrai galėtų keistis duomenimis, o elektronines paslaugas kuriančios institucijos – naudotis šioje platformoje įdiegtais bendro naudojimo IT sprendimais.      

Ši platforma leidžia elektronines paslaugas sukurti daug greičiau ir pigiau, nes atskiroms institucijoms nebereikia diegti savų sprendimų.

Ši platforma leidžia elektronines paslaugas sukurti daug greičiau ir pigiau, nes atskiroms institucijoms nebereikia diegti savų sprendimų, tokių, kaip paslaugos gavėjo tapatybės nustatymas, apmokėjimas už paslaugas, keitimosi duomenimis standartizavimas ir kt.

VIISP plėtros projekto „Viešojo administravimo institucijų informacinių sistemų interoperabilumo (sąveikumo) sistemos saugos ir funkcionalumo plėtra“,  finansuojamo iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų, įgyvendinimo metu realizuoti sprendimai juridinių asmenų vadovams suteiks galimybę įgalioti savo darbuotojus atlikti tam tikrus veiksmus elektroninėje erdvėje.

Bus įdiegtos naujovės dokumentų valdymo srityje – institucijos turės galimybę talpinti savo dokumentus atskiroje srityje. Taip pat bus įdiegta centralizuota programinės įrangos licencijų valdymo paslauga, skirta valstybės institucijose naudojamos programinės įrangos licencijų tvarkymui.

Daugybė naujų funkcionalumų, kurie leis kur kas patogiau naudotis Elektroninės valdžios vartų portalu. Tai – atnaujintas portalo programinis sprendimas ir dizainas, įdiegta nauja paieškos sistema, paremta lietuvių kalbos sintaksine-semantine analize, kuri padės vartotojams  elektronines paslaugas rasti lengviau ir greičiau, apmokėti už suteiktas paslaugas naujais mokėjimo būdais (kredito kortelėmis, per „PayPal“ sistemą ar SMS žinutėmis).

Nauja pagalbos tarnyba leis vartotojams  kreiptis ir į portalą administruojančią instituciją, ir  į patį paslaugos teikėją jiems patogiausiu būdu – telefonu, el. paštu ar „pokalbių kambario“ pagalba.

Nauja pagalbos tarnyba leis vartotojams  kreiptis ir į portalą administruojančią instituciją, ir  į patį paslaugos teikėją jiems patogiausiu būdu – telefonu, el. paštu ar „pokalbių kambario“ pagalba. Be to, Lietuvos gyventojams bus suteikta galimybė gauti elektronines paslaugas ir užsisakyti reikiamas pažymas, naudojantis mobiliąja aplikacija  eGOV.lt.

Pažymėtina ir tai, kad visas elektronines paslaugas Lietuvoje kuria patys mūsų šalies IT specialistai.

Lietuva pirmoji ir kol kas vienintelė  šalis Europoje, įdiegusi sudėtinę su vaiko gimimu susijusią paslaugą. Naudojantis elektroninės valdžios vartais Lietuvos gyventojai, neišeidami iš namų ar būdami gydymo įstaigoje, turi galimybę vienu prisijungimu  prie elektroninių valdžios vartų portalo iš  karto užsisakyti vaiko gimimo registravimo Gyventojų registre paslaugą, deklaruoti vaiko gyvenamąją vietą, pateikti prašymą vienkartinei išmokai gimus vaikui gauti, taip pat  pateikti prašymą tėvystės pašalpai skirti, o darbdaviui – pranešti, kad vaiko tėvas  išeina tėvystės atostogų.

2014 m. apklausų duomenimis, valstybės institucijų interneto svetainėse Lietuvos gyventojai dažniausiai lankosi, ieškodami bendros informacijos apie institucijų veiklą (49 proc.). Tai sudaro 45 proc. interneto vartotojų.

Lietuvos gyventojams suteikta galimybė visas administracines ir viešąsias elektronines paslaugas rasti bei jas užsisakyti vienoje vietoje – Elektroninių valdžios vartų portale adresu: www.epaslaugos.lt

Per mėnesį Elektroninių valdžios vartų portalo paslaugomis pasinaudoja  apie 170 tūkst. unikalių interneto naudotojų.     

VIISP plėtros projektas įgyvendintas iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

 
IVPK
 
 
 
Kuriame lietuvos ateiti logo
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius