-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkio klestėjimo receptas – investicijos į tyrimus, eksperimentinę plėtrą ir inovacijas

Investicijų į inovacijų kūrimą svarba užkoduota Lietuvos sumaniosios specializacijos strategijoje, o mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) skatinimui Ūkio ministerija 2014─2020 m. laikotarpiu skirs net 326,11 mln. Eur. ES investicijų. MTEPI skatinimas neabejotinai yra vienas iš didžiausių mūsų šalies prioritetų, kurio įgyvendinimui Ūkio ministerija sukūrusi nemenką priemonių arsenalą.
Moksliniai tyrimai
Moksliniai tyrimai / 123rf nuotr.

Iš viso egzistuoja apie dešimt Ūkio ministerijos sukurtos priemonių, kurios orientuotos į mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros bei inovacijų skatinimą 2014─2020 m. laikotarpiu.

ES valstybės yra skatinamos MTEP ir inovacijoms iki 2020 m. skirti apie 3 proc. BVP.

Tokia priemonių gausa visiškai nestebina, nes ES valstybės yra skatinamos MTEP ir inovacijoms iki 2020 m. skirti apie 3 proc. BVP. Remiantis skirtingais skaičiavimais, manoma, kad ES investicijos atsipirks su kaupu – bus sukurta net 3,7 mln. naujų darbo vietų, o metinis Bendrijos BVP išaugs 800 mlrd. Eur.

Kaip teigė Ūkio ministerijos verslo ir mokslo bendradarbiavimo skyriaus vedėja Laima Kaušpadienė, didžioji dalis 2014–2020 m. programavimo laikotarpio investicijų bus nukreipta į esamos MTEPI infrastuktūros įveiklinimą, MTEP rezultatų komercializavimą.

Svarbu pažymėti, kad ES investicijos į Lietuvos mokslinių tyrimų lauką bus nukreipiamos atsižvelgiant į tai, kokie yra verslo sektoriaus poreikiai. O investuojama bus tik į tokią MTEPI infrastruktūrą, kuri pasitarnaus naujų ir inovatyvių produktų kūrimui bei jų paruošimui rinkai.

Šiuo metu Europoje visi vieningai pritaria, kad vienintelis būdas ekonomiką padaryti efektyvesne ir kuriančia didesnę pridėtinę vertę, yra didinti MTEPI veiklą vykdančių bendrovių skaičių.

Tačiau investicijos į MTEPI yra ypatingai rizikingos, ir dažnai verslas nėra pajėgus investuoti į šią sritį savarankiškai. Todėl šią riziką valstybė turi dalintis su verslu.

„Neabejojame, kad Ūkio ministerijos sukurtų priemonių pagalba, ir toliau matysime ne tik stabiliai augančias inovatyvias įmones Lietuvoje, bet ir daugiau aukštos kvalifikacijos darbuotojų reikalaujančių darbo vietų. O juk tai – didžiulis impulsas visam šalies ūkiui“, ─ tikino L. Kaušpadienė.

ES - UKMin logo
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius