-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žaliosios pramonės inovacijoms diegti paskirstyta 12 mln. litų parama

Ūkio ministras Evaldas Gustas pasirašė įsakymą, kuriuo 4 Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo įmonėms paskirstė 12 mln. litų paramos iš 2009–2014 m. Norvegijos finansinio mechanizmo inovatyvioms aplinkosaugos technologijoms kurti ir diegti.
Evaldas Gustas
Ūkio ministras Evaldas Gustas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Teikiant paramą pagal Žaliosios pramonės programą, prioritetas skiriamas ne tik tiems projektams, kurie leistų įmonei įdiegti aplinkosauginius sprendimus, bet ir įvertinama ekonominė šių investicijų nauda. Projektai turi būti naudingi ir aplinkai, ir verslui“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

Šiuo metu visos Lietuvoje surinktos kombinuotų pakuočių atliekos yra eksportuojamos, tad įgyvendinus projektą bendrovė būtų pirmoji šių atliekų perdirbėja ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse.

Bendrovė „Polymer recycling“, gavusi 3 mln. litų paramą, planuoja atidaryti kombinuotos pakuotės perdirbimo gamyklą Švenčionių rajone. Iš perdirbtų atliekų bus gaminamos statybinės plokštės. Šiuo metu visos Lietuvoje surinktos kombinuotų pakuočių atliekos yra eksportuojamos, tad įgyvendinus projektą bendrovė būtų pirmoji šių atliekų perdirbėja ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse.     

Spaustuvinių dažų gamintoja bendrovė „Veika“ 3,5 mln. litų paramą naudos naujai technologijai, reikalingai tapetų gamybos srityje, sukurti. Ši technologija leis gamyboje naudoti tapetų dažus, kurių sudėtyje nėra sunkiai suyrančio ir sukeliančio didelio masto aplinkosaugines problemas plastiko – polivinilchlorido.

2 mln. litų parama skirta suslėgtas gamtines dujas (SGD) gaminančiai įmonei „SG dujos“. Bendrovė planuoja patobulinti SGD gamybos technologinius procesus, kurie padės sumažinti jų poveikį aplinkai ir padidinti gamtos išteklių panaudojimo efektyvumą. Technologinio proceso patobulinimas sudarys galimybę degalinėse pildyti autobusus SGD produktu – vandenilio ir gamtinių dujų mišiniu. 

Bendrovė „Birštono mineraliniai vandenys ir Ko“, pasinaudodama 3,5 mln. litų parama, planuoja įgyvendinti projektą – sukurti mineraliniam vandeniui naują popierinę pakuotę. Popierinė pakuotė, į kurią bus pilstomas mineralinis vanduo, leis sumažinti plastikinių pakavimo medžiagų naudojimą. Šį projektą „Birštono mineraliniai vandenys ir Ko“ įgyvendins su partnere iš Norvegijos – bendrove „Berg Holding“.

Popierinė pakuotė, į kurią bus pilstomas mineralinis vanduo, leis sumažinti plastikinių pakavimo medžiagų naudojimą. 

Verslininkai paraiškas paramai gauti teikė pagal Žaliosios pramonės inovacijų programos Partnerystės projektų schemos kvietimą, skelbtą 2014 m. kovo 14 d.

Vienas iš Žaliosios pramonės inovacijų programos tikslų – skatinti Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimą, todėl teikiant paramą prioritetas skiriamas bendriems dvišaliams projektams. Smulkiojo ir vidutinio verslo įmonėms kompensuojama iki 60 proc. įgyvendinamų projektų vertės. 2014 m. vasario mėn. ūkio ministro įsakymu trims projektams žaliosios pramonės inovacijoms kurti ir diegti buvo paskirstyta  4,5 mln. litų parama.

Žaliosios pramonės inovacijų programa įgyvendinama bendradarbiaujant su Norvegijos verslo skatinimo agentūra „Innovation Norway“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius