-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rugsėjo 1-oji verslui: daugiau nei pusė šalies mokyklų atveria duris įmonių darbuotojams

Rugsėjo pirmąją švenčia ne tik 343 tūkst. mokinių ir jų mokytojai. Mokslo metus pradeda ir įmonių darbuotai iš daugiau nei 230 šalies bendrovių. Per šiuos metus įvairių sričių profesionalai ketina apsilankyti daugiau nei pusėje (56 proc.) mokyklų visoje Lietuvoje. Tai profesinės savanorystės iniciatyvos „Kam to reikia?!” savanoriai, visus metus konsultuosiantys vaikus, kaip pasirinkti profesiją.
Kaip pritapti kolektyve?
Darbas / Fotolia nuotr.

„Mokslo metus šiandien pradeda dar viena 10-tokų karta, kuri iki gegužės mėnesio turės pasirinkti pamokų dalykus, kuriems 11-toje ir 12-toje klasėje skirs daugiausiai dėmesio. Nuo pasirinktų dalykų vėliau priklausys ir tai, ką aukštosiose mokyklose vaikai studijuos. Todėl pasirinkimas nėra lengvas, o mokytojų ar tėvų konsultacijų dažnai neužtenka. Apskritai kasmet pastebime, kaip dėl savo studijų ar profesijų pasirinkimų nėra tikri ir daugelis vyresniųjų klasių mokinių, kuriems šie metai mokykloje jau paskutiniai“, – pasakoja Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos mokytoja Edita Rabizaitė,

Ieško karjeros ugdymo alternatyvų

Pasak Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos mokytojos, vidurinio ugdymo programose vis dar trūksta kryptingo karjeros ugdymo, todėl mokytojai įvairiuose miestuose patys imasi iniciatyvos ir kviečia įmonių darbuotojus pasakoti apie savo darbą. 

„Mūsų mokyklose lankosi ekonomistai, teisininkai, mechanikai, inžinieriai ir daugelis kitų profesijų atstovų – vaikams jie pasakoja kaip atrodo darbo diena, kviečia apsilankyti savo darbovietėse ir kartu praleisti dieną darbe. Tokie susitikimai vaikams atskleidžia, kaip atrodo jiems aktuali profesija, todėl vėliau jie gali racionaliau nuspręsti, ar nori tokio darbo, ir ar iš tiesų A lygiu reikia mokytis pasirinktus dalykus“, – tęsia „Kam to reikia?!” iniciatyvoje dalyvaujanti mokytoja.

Daugiau dėmesio skirs regionų ir mažų miestelių mokykloms

Šiuo metu vaikus profesijų pasirinkimo klausimais konsultuoja daugiau nei 230 įmonių visoje Lietuvoje. Daugiausiai tokių bendrovių yra Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje, tačiau taip pat į mokyklas ateina specialistai ir iš mažesnių miestų – Alytaus, Marijampolės, Rokiškio ir kt. Iniciatyvos dalyviai šiais metais ketina įtraukti daugiau mokyklų ir įmonių iš mažų miestelių – juose karjeros lavinimo galimybių vaikams trūksta dažniau nei didžiuosiuose miestuose.  

Pasak „Kam to reikia?!” iniciatyvos direktorės Živilės Drėgvaitės, vaikus konsultuojančių specialistų skaičius kiekvienais metais sparčiai auga. „Mūsų savanorių – praktikų – pamokas ir pasakojimus apie karjerą jau išklausė daugiau nei 53 tūkst. mokinių, dalis jų jau baigė mokyklą ir toliau mokosi arba dirba. Iš pradžių tokių susitikimų naudą įmonėms reikėdavo įrodyti, tačiau dabar daugelis bendrovių pačios supranta, kodėl naudinga prisijungti – ir ne tik dėl socialinės atsakomybės puoselėjimo, bet ir įgūdžių, kuriuos gauna su vaikais bendraujantys darbuotojai. Tai viešas kalbėjimas, planavimas bei mokėjimas sudėtingus dalykus papasakoti paprasta, vaikams suprantama kalba”, – teigia projekto direktorė. 

Iniciatyvos direktorė mini, kad per 2015 m. planuoja įtraukti apie 400 įmonių, kurių savanoriai galėtų lankytis daugiau nei 95 proc. visų Lietuvos pradinio ir viduriniojo lavinimo mokyklų, progimnazijų ir gimnazijų. 

„Mokyklos ir įmonės lengvai bendrarbiauja naudodamos elektroninius kanalus – ten sukuria pamokų projektus, kviečia specialistus pas save ar sukuria vaikams galimybę apsilankyti ekskursijose po įmones. Tad bendradarbiauti tikrai paprasta, reikia tik noro“, – pabrėžia „Swedbank“ ir „Omnitel“ įkurtos iniciatyvos direktorė. 

„Kam to reikia?!“ yra iniciatyva, prie kurios prisijungę organizacijų atstovai visoje Lietuvoje padeda mokiniams sužinoti apie skirtingas profesijas bei karjeros galimybes. 

Savo sričių profesionalai važiuoja į mokyklas pasakoti apie savo profesijas, priima mokinius į savo darbą vienai dienai „šešėliauti“ arba pasikviečia į ekskursiją įmonėje ar organizacijoje pamatyti, kuo gyvena ir ką veikia viena ar kita įmonė ar įstaiga. Prieš trejus metus šią programą inicijavo „Swedbank“ ir „Omnitel“, o šiandien prie jos prisijungusios daugiau nei 230 įmonių bei 680 mokyklų. Visi, kuriems rūpi vaikų pasirinkimai, gali prisijungti prie „Kam to reikia?!“ spausdami www.kamtoreikia.lt 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius