Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslo idėjų skatintojas Rokas Tamošiūnas: po 10 metų kiekvienas mokėsime programuoti

Technologijos tobulėja kasdien, o tai daro įtaką ne tik mūsų bendravimui ar gyvenimo būdui, bet ir mūsų darbui. Šiandien kompiuteris jau yra neatsiejamas daugelio profesijų palydovas, o ateityje žmonių ir technologijų santykis bus dar artimesnis. Jauni žmonės, kurie neatsilieka nuo informacinės pažangos, ateityje kurs inovacijas įprasčiausiams kasdieniams dalykams. Tuo įsitikinęs inovatyvių verslų akceleratoriaus „Startup Highway“ įkūrėjas bei idėjinis vadas Rokas Tamošiūnas, kuris pasakoja apie Informacinių technologijų įtaką (IT) jaunų žmonių profesiniams pasirinkimams.
Programuotojas
Programuotojas / 123rf nuotr.

– Rokai, IT technologijų centro „Barclays“ specialistai kartu su profesinės savanorystės iniciatyva „Kam to reikia?!” mokiniams internetu transliavo pamoką, kurioje laužė įvairius šios srities mitus. Kaip manote, kuo IT sritis patraukli jaunam žmogui?   

– Paprasčiausias mano atsakymas būtų toks, kad IT gali kuo puikiausiai būti susietos su bet kuria profesine sritimi. Technologijomis puikiai naudojasi automechanikai, gydytojai, kulinarai ar ūkininkai. Pastarieji savo planšetiniame kompiuteryje gali stebėti kaip automatiniai kombainai dirba laukus, gauti metereologines naujienas ir taip nuspręsti efektyviausią reikiamą trąšų kiekį kone kiekvienam žemės arui. Ateityje tokius dalykus matysime dar dažniau.

Šiandien jau turime išmaniuosius akinius bei laikrodžius, netrukus spausdinsime 3D spausdintuvais. Sunku net sugalvoti, kas seks toliau, tačiau atrodo, kad po dešimties metų programuoti turėsime mokėti kone kiekvienas. 

Žinau tik tiek, kad prie pokyčių labai prisidės jauni ambicingi žmonės: jie puikiai pastebi, ko kiekvienam iš mūsų reikia, ir pasukę savo galvas randa įdomiausius sprendimus, kaip išspręsti paprasčiausią buitinę problemą. Šį jaunų žmonių bruožą vis dažniau pastebi iniciatyvoje „Kam to reikia?!” dalyvaujantys įvairių sričių specialistai – profesionalai ateina į mokyklas ir savo pamokų metu bendrauja su mokiniais, dalinasi patirtimi, taip pat mato, kas jauniems žmonėms šiandien svarbu ir patrauklu, pastebi, kaip jie mąsto bei sprendžia įvairiausias problemas. Iš to laimi visi – darbuotojai įkvepia jaunus žmones siekti savo profesinių tikslų, o mokiniai specialistams atskleidžia savo potencialą. 

– Rokai, prieš keletą mėnesių daugelis žmonių kalbėjo apie 70 milijonų litų investicijų pritraukusį lietuvišką drabužių mainų projektą „manodrabuziai.lt“. Kokie pastarieji technologiniai sprendimai Jums dar patinka? 

– Kaip ir drabužių mainų projektas, mane labiausiai žavi tie sprendimai, kurie susiję su mūsų kasdienybe. Pavyzdžiui, yra tokia programėlė, kuri leidžia stebėti savo miego ciklus ir juos analizuoti. Einant miegoti pasidedi šalia esantį išmanųjį telefoną, o programėlė dirba savo darbą. Po kurio laiko gali stebėti, kiek per savaitę vidutiniškai miegi, kiek tau trūksta miego ar kada geriausiai pabusti, kad jaustumeisi mažiausiai pavargęs. 

Kalbant apie miegą, tai man dar labai patinka toks nestandartinis išmaniesiems telefonams pritaikytas žadintuvas. Vietoj paprasto žadintuvo signalo reikia nufotografuoti kokį nors daiktą ir žadintuvas skambės tol, kol ryte nepadarysi lygiai tokios pat nuotraukos. Taip esi priverstas pabusti iš lovos net ir per didžiausius miegus. O šiaip esu įsitikinęs, kad ateityje tokių kūrybingų sprendimų bus dar daugiau.

– Rokai, „StartupHighway“ bendradarbiauja su tokiais milžiniškais verslais kaip „amazon.com“, „Microsoft“ ar „Google“. Ką patartumėte jauniems žmonėms, kurie svajoja apie darbą tokiose kompanijose? 

– Patarčiau būti drąsiems. Internetas mums leidžia gauti kone bet kokią reikiamą informaciją, tad ir apie darbo ar stažuočių galimybes tokiose bendrovėse galima viską sužinoti: tereikia smalsumo ir drąsos kontaktuojant. Tik nereikia visuomet galvoti apie aukščiausio lygmens vadovus. Jei nori pradėti savo karjerą „Google“, užtenka susisiekti su personalo ar žmogiškųjų išteklių vadovu ir jis gali padėti atsakyti į rūpimus klausimus.

Visos organizacijos, net ir tokios kaip „Apple“, „Google“ ar „Microsoft“ yra sudarytos pirmiausia iš žmonių, todėl svarbu su visais palaikyti gerus santykius, bendrauti draugiškai ir mandagiai. Galbūt vieną dieną kilus idėjai norėsite su jais bendradarbiauti. Ir tuomet iš tokių žmonių galėsite tikėtis aiškaus taip arba ne, tik svarbu nebijoti tinkamam klausimui ieškoti tinkamo žmogaus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius