Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dainius Pavalkis: specialistus rengiančios įstaigos turi stiprinti bendradarbiavimą su darbdaviais

Ketvirtadienį Lietuvos parodų ir konferencijų centre „Litexpo“ atidarant tekstilės parodos renginį „Vilnius Fashion & Textile Avenue 2014“ švietimo ir mokslo ministras prof. Dainius Pavalkis ir Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos (LATIA) prezidentas Aurimas Palevičius pasirašė bendradarbiavimo sutartį tarp Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos ir Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos.
Dainius Pavalkis
Dainius Pavalkis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Dainius Pavalkis

Sutartyje numatoma bendradarbiauti sprendžiant klausimus, susijusius su profesinio mokymo organizavimu, praktiniu mokymu, profesinio mokymo teisiniu reglamentavimu,  profesiniu orientavimu, taip pat aprangos ir tekstilės sektoriaus įmonėms reikalingų specialistų rengimu aukštosiose mokyklose.

„Labai svarbu, kad tiek profesinio mokymo įstaigos, tiek aukštosios mokyklos, rengiančios specialistus darbo rinkai, stiprintų bendradarbiavimą su verslu ir darbdaviais, kad patys darbdaviai aktyviai dalyvautų ruošiant būsimus specialistus:  sudarant mokymo programas, vertinant įgytus įgūdžius, organizuojant praktikas ir, žinoma, įdarbinant,“ – sako švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis.

Diegiama nauja profesinio mokymo forma – pameistrystė, kai darbuotojo parengimas vyksta realioje darbo vietoje.

Pavasarį Klaipėdoje atidarytas pirmasis šalyje Tekstilės produkcijos gamybos sektorinis praktinio mokymo centras, kuriame specialistai mokosi dirbti su pačia naujausia ir įranga, naudojama moderniose šalies bendrovėse.

„Lietuvos aprangos ir tekstilės sektorius – inovatyvus ir kūrybiškas sektorius, užtikrinantis ilgalaikes ir tvarias darbo vietas. Gamybai grįžtant į Europą mes čia, Lietuvoje, įgauname konkurencinį pranašumą kitų regiono šalių atžvilgiu, nes esame išsaugoję technologines žinias, kaip gaminti aukštos kokybės gaminius bei jau išsiugdę gebėjimus ir kompetencijas, reikalingas šių gaminių pardavimui,“ – sako LATIA prezidentas A. Palevičius.

Pasak ministro D. Pavalkio, valstybė lanksčiai reaguoja į darbdavių poreikius, stiprina praktinių kompetencijų ugdymą ruošiant specialistus. Lietuvoje steigiami pažangiausia įranga aprūpinti praktinio mokymo centrai, diegiama nauja profesinio mokymo forma – pameistrystė, kai darbuotojo parengimas vyksta realioje darbo vietoje.

„Mokiniai mato šį atsinaujinimą ir drąsiai renkasi profesines mokyklas. Pirmakursių skaičius kasmet padidėja maždaug dešimtadaliu, šiemet profesinio mokymo įstaigos priėmė apie 23 tūkst. pirmakursių“, – sako D. Pavalkis.

Pirmakursių skaičius kasmet padidėja maždaug dešimtadaliu, šiemet profesinio mokymo įstaigos priėmė apie 23 tūkst. pirmakursių.

Švietimo ir mokslo ministerija šiemet pasirašė sutartis su skirtingus ūkio šakų sektorius atstovaujančioms asocijuotomis struktūromis ir įmonėmis: Restoranų ir viešbučių asociacija, Lietuvos aviacijos darbuotojų asociacija, IT sektoriuje veikiančia UAB „GetJar Baltic“, asociacija „Infobalt“, Lietuvos elektros energetikos asociacija.

Lietuvos profesinio mokymo ir verslo bendradarbiavimo iniciatyvos buvo pristatytos ir aptartos kaip skatintinas pavyzdys kitoms šalims spalio 13-14 d. vykusiame ES šalių departamentų direktorių, atsakingų už profesinį mokymą, susitikime Romoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius