Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo rinka atsigauna, bet jauniems, seniems žmonėms ir moterims sekasi sunkiai

Žmonių užimtumas Europoje auga, nors dar daugiau nei pusė Europos Sąjungos valstybių neįveikė 2008–2009 metais prasidėjusios finansų krizės. Be to, kelios visuomenės grupės yra itin pažeidžiamos – tai jaunimas, moterys ir vyresnio amžiaus žmonės.
Bedarbystė
Bedarbystė

Užimtumas Europoje viršija 70 proc., ir kai kurios valstybės, tarp jų – ir Lietuva, viršija šį rodiklį. Nepaisant tokių džiugių naujienų, kurias skelbia Europos statistikos biuras „Eurostat“, daugiau nei pusė ES valstybių (16 iš 28) pagal užimtumą dar nepasiekė ikikrizinio lygio, taigi galima sakyti, kad krizės dar neįveikė.

Nuo 2008 metų užimtumas labiausiai krito Graikijoje (11,4 proc.), Kipre (8,5 proc.) ir Ispanijoje (6,5 proc.). Likusios 12 ES valstybių ikikrizinį užimtumo lygį praėjusiais metais viršijo. Užimtumo lygis ryškiausiai nuo 2008 metų augo Maltoje (8,6 proc.), Vengrijoje (7,4 proc.) ir Vokietijoje (4 proc.).

Geriausiai darbo rinkoje sekasi 30–54 metų amžiaus žmonėms. Jų užimtumas yra net 9 proc. didesnis už visą darbingų žmonių užimtumą. Tuo metu jauni žmonės (20–29 metų) savo vietos darbo rinkoje niekaip neranda – jų užimtumas yra 8,7 proc. mažesnis už bendrą. Tai reiškia, kad tik kiek daugiau nei 60 proc. jaunų žmonių turi veiklos.

Užimtumas pagal amžiaus grupes:

Eurostat inf./Užimtumas pagal amžiaus grupes
Eurostat inf./Užimtumas pagal amžiaus grupes

Nuo krizės pradžios jaunimo užimtumas nukrito 4,2 proc. Ir tai rodo, kaip 20–29 metų jaunuoliams sunkiau sekasi ieškoti savo vietos darbo rinkoje. Jie dažniausiai įsidarbina pagal laikinas sutartis, taip pat jiems dažnai pritaikoma „last-in, first-out“ (pirmas įdarbintas, pirmas ir atleistas) politika įmonėse.

Tiesa, dar sunkesnė padėtis nei jaunimo yra 55–64 metų amžiaus žmonių. Jų užimtumas yra pats mažiausiais – pernai tebuvo 53 proc. Tiesa, 2002 metais šis rodiklis buvo dar liūdnesnis – tik 38,4 proc. tokio amžiaus žmonių turėjo darbą. Ypač sunkiai darbą randa tokio amžiaus moterys.

Tiesa, moterims, nepriklausomai nuo jų amžiaus, apskritai sekasi blogiau – visose amžiaus grupėse vyrų užimtumas yra didesnis nei moterų. Bet atotrūkis tarp lyčių nuolat mažėja. Matoma, kad tam įtakos turi besikeičiantis požiūris į moterį, taip pat diegiamos taisyklės, numatančios atitinkamas moterų kvotas.

Nepaisant to, 30–34 metų dirbančių vyrų vis dar yra 14 proc. daugiau nei to paties amžiaus moterų. Šioje amžiaus grupėje atotrūkis yra didžiausias, mat tokio amžiaus moterys dažnai gimdo ir lieka namuose prižiūrėti vaikų.

Taip pat labai didelis lyčių atotrūkis egzistuoja 55–59 ir 60–64 metų amžiaus grupėse. Viena iš priežasčių, kodėl tokio amžiaus moterys nedirba, gali būti faktas, kad jos prižiūri anūkus, mat vaikų darželių nėra pakankamai.

Negana to, atotrūkis tarp dirbančių 30–49 metų žmonių pastaruoju metu padidėjo.

Atotrūkis tarp lyčių

Eurostat inf./Atotrūkis tarp lyčių
Eurostat inf./Atotrūkis tarp lyčių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius